«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012

Αυτοσχέδιο Σύστημα Απολύμανσης Νερού

 Σύστημα Παστερίωσης Νερού από Ανακυκλώσιμα Υλικά


Σε συνέχεια της περιγραφής της μεθόδου SODIS (βλ. εδώ) θα σας μεταφέρουμε ένα αυτοσχέδιο σύστημα παστερίωσης του νερού με απλά υλικά, που μπορεί αν βρεί κανείς όχι μόνο στο σπίτι του αλλά και σαν σκουπίδια στην Ελληνική φύση.

Η κατασκευή είναι στην ουσία ένα ηλιακό φουρνάκι που ζεσταίνει το νερό σε θερμοκρασία παστερίωσης.
Το νερό μπαίνει σε ένα τενεκεδάκι αναψυκτικού βαμμένο μαύρο ή ένα σκούρο γυάλινο μπουκάλι. Γύρω του τοποθετείται ένα μεγάλο μπουκάλι του αναψυκτικού που δρα σαν θερμοκήπιο.

(δες βίντεο)


Στο παραπάνω βίντεο θα δείτε και και ένα έξυπνο σύστημα για να δείχνει πότε το νερό έρχεται στην σωστή θερμοκρασία. Διπλώνει ένα καλαμάκι και το κρατά διπλωμένο με κόλλα τήξης σε ραβδάκι (Hot-melt Glue). Η κόλλα αυτή λιώνει στους 82-93 βαθμούς κελσίου (αρκετά πάνω από την θερμοκρασία παστερίωσης) και απελευθερώνει το δίπλωμα στο καλαμάκι.
Με την ευκαιρία θα θέλαμε να σας δείξουμε και ένα πιο σύνθετο σύστημα διαπίστωσης της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της μεθόδου SODIS. Αποκαλείται WAPI (WAter PAsteurization Indicator) και είναι ένας πλαστικός σωλήνας που μέσα του έχει μια ποσότητα κεριού καρναούμπα που λιώνει σε θερμοκρασία μεγαλύτερη της παστερίωσης. Μόλις λοιπόν λιώσει πέφτει στον πάτο του σωλήνα και μας δείχνει ότι έχουμε ξεπεράσει την θερμοκρασία παστερίωσης.