«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012

Πευκοβελόνες: πηγή βιταμίνης C...γιατί σε "δύσκολους καιρούς" θα "θυμηθούμε αυτά που καίγαμε"


 


Το έγχυμα απο πευκοβελόνες, έχει πενταπλάσια ποσότητα βιταμίνης C, από 5 λεμόνια.

Βοήθησε τους πρώτους αποικιστές τις Αμερικής να ξεπεράσουν την έλλειψη βιταμίνης C, η οποία προκαλεί σκορβούτο, με τελική κατάληξη τον θάνατο.

Μάλιστα ο γηγενής Αμερικανικός πληθυσμός, έδειξε στους "νεόφερτους" αυτό το "μαγικό" φίλτρο, σώζωντας τους την ζωή. Το πως τελικά εξελίχθηκαν τα πράγματα, το γνωρίζουμε όλοι, κάνοντας αυτή την ιστορία, τραγική.

Φτιάξτε το ρόφυμα ως έγχυμα και όχι ως αφέψημα, καθώς η βιταμίνη C, καταστρέφετε σε υψηλές θερμοκρασίες. Διαλέξτε νέες, φρέσκες, καταπράσινες πευκοβελόνες και αφου τις ξεπλύνετε με λίγο νερό, κόψτε το πίσω μέρος τους. Βράστε λίγο νερό και αφού βράσει ρίξτε το σε μια κούπα. Προσθέστε τις πευκοβελόνες και κλείστε το πάνω μέρος της κούπας με ένα πιατάκι. Αφήστε το για 10-15 λεπτά και είναι έτοιμο. Αφερέστε τις πευκοβελόνες, προσθέστε ζάχαρη ή μέλι αν θέλετε και πιείτε το.
Η έγκυες γυναίκες να το αποφύγουν, καθώς υπάρχει ένδειξει ότι μπορεί να προκαλέσει αποβολή!(σημ. Γ.Α: Να σημειωθεί επίσης ότι και οι νεαρές ρίζες του πεύκου - αφού ξεφλουδιστούν - τρώγονται και είναι εξίσου σημαντική πηγή βιταμινών. Όπως επίσης και ο εσωτερικός φλοιός του κορμού. Περισσότερα εδώ http://fugazigr.wordpress.com/2011/07/27/%CE%AC%CE%B3%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%86%CE%B1%CE%B3%CF%8E%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B1-%CF%86%CE%BB%CE%BF%CE%B9%CF%8C%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%8D%CE%BA%CE%BF%CF%85/ )