«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012

Εμείς και οι Άγγλοι 183 χρόνια
Η Αγγλία συμμετείχε με 12 πλοία στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου της 6ης/20ής Οκτωβρίου 1827 και αν και είναι η ναυμαχία που άλλωστε οφειλόταν σε σύμπτωση, χαρακτηρίστηκε «ατυχές γεγονός» στο Λονδίνο, εν τούτοις ακόνισε την όρεξη των Άγγλων και την απαίτησή τους να ελέγχoυν την Ελλάδα 183 έως τώρα χρόνια

• Άλλοτε απροκάλυπτα και άλλοτε παρασκηνιακά, το Φόρεϊν Όφις τα κατάφερνε να υπαγορεύει την αθηναϊκή πολιτική και ιδιαίτερα να επηρεάζει το Υπουργείο Εξωτερικών, αρχής γενομένης από την υπουργία Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου.

Δεν είναι μυστικό ότι στη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια 9/9 το 1831, συνωμότησαν οι πρόξενοι Αγγλίας-Γαλλίας στο Ναύπλιο. Εξάλλου ο ένας εκ των δολοφόνων Μαυρομιχαλαίων συνελήφθη κρυπτόμενος κάτω από το κρεβάτι του Γάλλου.

Και οι μεν Γάλλοι συμμετείχαν σε ενέργειες που αποσκοπούσαν στους εκβιασμούς ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά στην πάροδο του χρόνου απεσύρθησαν από την τακτική των παρεμβάσεων, στις οποίες κύριο ρόλο διαδραμάτιζαν, κατά κανόνα, οι Εγγλέζοι όπως: Στην κατάληψη του Πειραιά στις 12 Μάιου 1854.

Στον αποκλεισμό της 26ης Απριλίου 1886. Στην απόβαση στη Θεσσαλονίκη στις 5 Οκτωβρίου 1915.
Στον αποκλεισμό της 25ης Mαΐου 1915. Στην απόβαση στον Πειραιά στις 18 Noεμβρίου 1916.

Στην απόβαση στον Ισθμό και στον Πειραιά στις 29 Μαΐου 1917.

Χαρακτηριστική και η περίπτωση του τυχοδιώκτη Δαυίδ Πατσίφικου, Εβραίου, ισπανικής πρoέλευσης, με πορτογαλικό διαβατήριο, που τον έσπασαν στο ξύλο οι Αθηναίοι, γιατί πέταξε στον Επιτάφιο έναν ψόφιο γάτο και εν μιά νυκτί ο Άγγλος Πρέσβης τον έκανε Εγγλέζο υπήκοο και εκβίαζε τον Όθωνα να δώσει ένα μυθικό ποσό αποζημιώσεων, αλλιώς ο αγγλικός στόλος θα παρενέβαινε!

Και στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 η παρέμβαση των Άγγλων ήταν ρυθμιστική. Μεσολάβησαν για τον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων, έδωσαν δάνειο στην Ελλάδα για πολεμικές αποζημιώσεις στην Τουρκία, αλλά επέβαλαν επιτροπή ελέγχου διαχείρισης του δανείου, με συνέπεια να ανεβάζουν και να κατεβάζουν κυβερνήσεις όπως ήθελαν.


Ποιος λησμονεί ότι οι Άγγλοι συνέτειναν αποφασιστικά στην ελληνική εμπλοκή και στον Α' και στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο;

Την ανάμειξή τους με τον Σκόμπι στον μεταπολεμικό εμφύλιο πόλεμο;

Την πρωθυπουργική δήλωση (σημ: Γεώργιος Παπανδρέου, ο πρεσβύτερος) ότι «η Ελλάς αναπνέει με δυο πνεύμονες, έναν αγγλικό και έναν αμερικανικό, κι αν χάσει τον ένα θα πεθάνει από ασφυξία»; Ήταν απάντηση στην αγωνία του κυπριακού Ελληνισμού και στον πόθο για την Ένωση!

Ασκούσαν πλήρη έλεγχο της εξωτερικής πολιτικής. Ο Σπύρος Mαρκεζίνης μου απεκάλυψε έγγραφο του ΥΠΕΞ Σπ. Θεοτόκη, με την ιδιόχειρη εvτολή «και ότι θέλουν οι φίλοι μας οι Άγγλοι».

Στον Θεοτόκη δεν επετέθη με άρθρο του το «ΕΘΝΟΣ» Λευκωσίας, με αποτέλεσμα την εκπαραθύρωσή του (27.5.1956);

Οι Άγγλοι δεν παρέσυραν τον Στ. Στεφανόπουλο στην τριμερή του Αυγούστου 1955 και ανέμειξαν την Τουρκία στο Κυπριακό; Ποιοι παγίδευσαν Αθήνα και Λευκωσία στη Ζυρiχη και στο Λονδίνο το Φεβρουάριο του 1959;

Στο Λονδίνο δεν είχε διαβουλεύσεις ο Ετζεβίτ με τον Ουΐλσον εικοσιτετράωρο πριν από την εισβολή του 1974;

Άγγλοι πολίτες με τόξα και κορδέλες δεν κατεύθυναν την τουρκική αεροπορία στους βομβαρδισμούς των Βαρωσίων τον Αύγουστο του Αττίλα; Αυτοί δεν ήταν οι πηδαλιούχοι της κακοδαιμονίας επί μισό αιώνα;

Ο Ντέιβιντ Χάνεϊ δεν ήταν ο συντάκτης του σχεδίου που υπέγραψε ο Κόφι Ανάν; Παρέλκει να καταγράψουμε περισσότερα από το πλήθος των τεκμηρίων της ιστορίας. Θεωρούμε ότι τα αναφερόμενα είναι πειστικά για να αποφύγουμε τους κινδύνους περαιτέρω συνεπειών από τους συσχετισμούς με το Λονδίνο και των επιρροών, άμεσων και έμμεσων.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ-Με τον Γιάννη Σπανό