«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

"Κορυδαλλός: Πολεμιστές και Οργανωμένο έγκλημα", Μέρος Β'

Οι μπράβοι πάνε φυλακή...Το bloko.gr δημοσιεύει σήμερα το δεύτερο μέρος από τη διατριβή της εγκληματολόγου Δέσποινας Σβουρδάκου, με τίτλο "Κορυδαλλός: Πολεμιστές και Οργανωμένο έγκλημα".

Σήμερα, διαβάζουμε συνεντεύξεις αρχηγών και πρωτοπαλίκαρων συμμοριών μπράβων, με μια κοινή συνισταμένη να του διαπερνά. Η άφευκτος φυλακή...


"Ο Παναγιώτης Ραφτόπουλος στο βιβλίο του «Ποινικό Δίκαιο», φέρει ένα
παράδειγμα εκβίασης: «Ο Α συλλαμβάνει τον Β από το αριστερό χέρι και τον πιέζει γερά με ιαπωνικό κόλπο για να του υπογράψει εξοφλητική απόδειξη για χρέος που είχε ο Α προς το Β, πράμα που γίνεται. (εκβίαση με σωματική απειλή εναντίον προσώπου).

     Η προστασία σε καταστηματάρχες και επιχειρηματίες εμφανίζεται ως εγκληματικό φαινόμενο. 


Είναι παράνομη δραστηριότητα και ανήκει στο οργανωμένο έγκλημα το οποίο κοινώς ονομάζεται Μαφία.  Οι προστάτες και οι μπράβοι προσλαμβάνονται από τους “ντον” για να εκτελούν διαταγές και είναι τα πρωτοπαλίκαρα των αρχηγών, στους οποίους έχουν πίστη και είναι πειθήνια όργανα αυτού.                                                                                                                                                

Κρατούμενος- πρωτοπαλίκαρο σε μια από τις πιο δυνατές “ομάδες πολεμιστών” αφηγείται:    «…έλα εσύ που είσαι μάγκας…έλα μαζί μας να κάνουμε χοντρές δουλειές με καλά λεφτα΄. Έτσι έγινε. Βάζαμε άλλους στην «πόρτα» και γω με έναν φίλο μου παίρναμε μαγαζιά. Τους επιχειρηματίες τους ΄΄ρίχναμε΄΄με το μιλητό. Βέβαια είχαμε και τις πλάτες άλλων που τους έτρεμαν. Και κλείναμε έτσι τις δουλειές.Πιστεύαμε πως εκμεταλλευόμασταν τους άλλους, όμως τα πράγματα ήταν ακριβώς αντίθετα. Άλλοι μας χρησιμοποιούσαν, έβγαζαν χοντρά λεφτά και μεις; πολύ λιγότερα και ρισκάραμε πολλά περισσότερα.Ναι, με χρησιμοποιούσαν .»                                                       

Τα άτομα που δεν διαθέτουν τα νόμιμα-κοινωνικά καθιερωμένα-μέσα για να πετύχουν τους στόχους, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν παράνομα μέσα για να αποκτήσουν αυτά που θέλουν και να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους.   Ένα από τα παράνομα μέσα που χρησιμοποιούν είναι οι πράξεις που χαρακτηρίζονται ως εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας Η εκβίαση και η παροχή προστασίας είναι εγκληματικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν με την εμφάνιση των κλαμπ και των καταστημάτων με ζωντανή μουσική.

Από το 1985 και μετά η προστασία- εκβίαση πήρε άλλες διαστάσεις και εξαπλώθηκε . Συστάθηκαν ομάδες οι οποίες ΄΄πρόσφεραν΄΄τις υπηρεσίες τους σε μεγάλα μαγαζιά, σε νυχτερινά κέντρα μέχρι και στα πιο μικρά μπαράκια.  Ο «ντον» έχει στην ομάδα του και τους «εισπράκτορες» . Αυτοί μεταφέρουν όπλα και παίρνουν τις εισπράξεις από τα μαγαζιά. Τα περισσότερα χρήματα τα παίρνει ο «ντον» γιατί αυτός έχει τη δύναμη και έχει επιβάλλει το σεβασμό στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Αυτός ΄΄κλείνει΄΄τις συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες. Οι απολαβές των μελών αυξάνονται με τα χρόνια και την ανάλογη προσφορά υπηρεσιών.                                 


Ο Ι.Π  παραδέχεται ότι:    «Φαντάσου, είχα δική μου ομάδα, ήμουν αρχηγός συμμορίας.Τα κάναμε όλα. Εκβιασμό, προστασία, όπλα, ναρκωτικά…βέβαια έβγαζα πολλά λεφτά, όμως η ζωή μου είχε γίνει κόλαση. Ενώ στην αρχή είχα τρελαθεί από τη χλιδή, τα πλούτη ΄΄φύγε σύ έλα εσύ΄΄, όλα στα πόδια μου,  ΄΄κάνε αυτό πούλα΄΄ , θέλω τόσα αλλιώς θα σου κάνω αυτό, εκείνο…΄΄ ξαφνικά…βρέθηκα στον Κορυδαλλό.»                                                                                                                                                                                                                        

Ο τρόπος με τον οποίο δρουν οι ομάδες είναι κοινός και συνήθως η μία αντιγράφει την άλλη. Τελικός σκοπός είναι η είσπραξη χρημάτων. Τα ΄΄προστάτευτρα΄΄  καταβάλλονται εβδομαδιαίως .Οι ΄΄εισπράκτορες΄΄ είναι αυτοί που παίρνουν τα χρήματα .                                

Ο αρχηγός δεν εμφανίζεται για λόγους ασφαλείας. Πάντα υπάρχει ο φόβος της σύλληψης. Γι αυτό  και χρησιμοποιούνται άτομα που έχουν λευκό ποινικό μητρώο ή αλλοδαποί. Οι παρεκκλίνοντες ΄΄πολεμιστές΄΄ περνώντας στον κόσμο της παρανομίας γίνονται επαγγελματίες εγκληματίες με δικούς τους νόμους και κωδικούς. Αποκτούν συγκεκριμένο τρόπο ζωής και συμπεριφορά.

Δραστηριοποιούνται πάντα με βάση την απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων χρημάτων και εξουσίας. Η ανθρώπινη ζωή χάνει την αξία της και δεν τους ενδιαφέρει αν αφαιρέσουν τη ζωή κάποιου ή αν πάψουν και αυτοί να υπάρχουν κάποια στιγμή από τις σφαίρες άλλων ΄΄ομάδων΄΄ της νύχτας ή από τις σφαίρες αστυνομικών. Τους αρέσει να ασχολούνται με τα όπλα και να σκοτώνουν .

Επέρχεται ο επαγγελματισμός και η μονομανία της δολοφονίας . Οι παρακάτω παραβατικές δραστηριότητες πλαισιώνουν την καθημερινή ζωή των παράνομων ΄΄πολεμιστών΄΄ και είναι τα αποτελέσματα των  παραγόντων για τους οποίους ανά τακτά χρονικά διαστήματα λογοδοτούν στην δικαιοσύνη και εισέρχονται στη φυλακή. Εκεί, γίνονται πιο δυνατοί, κάνουν ΄΄καλύτερες΄΄ γνωριμίες και αφού ΄΄σωφρονιστούν΄΄ βγαίνουν από το  Παν/μιο του Κορυδαλλού έτοιμοι να ΄΄προσφέρουν΄΄ στην κοινωνία.                                                                                                                                    


Ο Ιάκωβος Φαρσεδάκης στο βιβλίο του «Στοιχεία εγκληματολογίας» αναφέρει: «…η δευτερογενής παρέκκλιση συνίσταται σε μία μορφή εμπλοκής του ατόμου σε νέες παραβάσεις, εξαιτίας των στιγματιστικών συνεπειών που προκύπτουν από την κοινωνική αντίδραση στην πρώτη παρέκκλιση και ειδικότερα, από την απονομή νέων ΄΄κοινωνικών ρόλων΄΄ και ΄΄στάσεων έναντι του εαυτού του΄΄.

Ο δευτερογενώς παρεκκλίνων φαίνεται έτσι, ως ένα ΄΄πρόσωπο που εμπλέκεται τελικά σε μια ΄΄παρεκκλίνουσα σταδιοδρομία΄΄».

Από τη Διατριβή της Δέσποινας Σβουρδάκου
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ: ΄΄Πολεμιστές΄΄και Οργανωμένο Έγκλημα.

http://www.bloko.gr/ellada/oi-mpraboi-pane-fylakh.html