«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013

Αστυνομικοί μέσω της τεχνολογίας αποτρέπουν μελλοντικά εγκλήματα

Στην χολιγουντιανή περιπέτεια Minority Report με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ, το σενάριο που ήθελε τους αστυνομικούς να χρησιμοποιούν την τεχνολογία προκειμένου να προβλέψουν ποιος θα διέπραττε ένα έγκλημα φάνταζε τόσο μελλοντικό, ώστε το σκηνικό να έχει χτιστεί στον φουτουριστικό κόσμο του 2054.
Φαίνεται όμως πως τα αστυνομικά τμήματα του Μέριλαντ και της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ διαθέτουν ήδη τα μέσα ώστε να κάνουν το σενάριο αυτό πραγματικότητα. Τα αμερικάνικα αυτά τμήματα χρησιμοποιούν έναν αλγόριθμο υπολογιστή που προβλέπει τις πιθανότητες ενός πρόσφατα αποφυλακισμένου ανθρώπου να διαπράξει ένα έγκλημα, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό στους αστυνομικούς να γνωρίζουν ποιους πρέπει να παρακολουθούν σε στενότερη βάση.
Ο καθηγητής εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, Ρίτσαρντ Μπερκ, είναι αυτός που έχει δημιουργήσει τον εν λόγω αλγόριθμο, με τον ίδιο να δηλώνει στην ιστοσελίδα ABC News πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον προκειμένου να ορίζονται πιο ορθά τα εγγυητικά ποσά αποφυλάκισης των κρατουμένων, καθώς και για τον καλύτερο υπολογισμό των ποινών που θα ορίζονται στους εγκληματίες.
Τα κριτήρια που υπολογίζονται από τον αλγόριθμο περιλαμβάνουν το ποινικό μητρώο του εγκληματία, την τοποθεσία στην οποία διεπράχθη το έγκλημα, το είδος του εγκλήματος και την ηλικία του δράστη, με τις τελευταίες δύο παραμέτρους να αποδεικνύονται και οι πιο αξιόπιστες κατά τον υπολογισμό του πόσο πιθανό είναι ο ίδιος άνθρωπος να παραβεί εκ νέου τον νόμο στο μέλλον.