«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013

Εγκληματικότητα και Αυτοπροστασία (χρήση όπλου). Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη (2)

Εγκληματικότητα και αυτοάμυνα στο σπίτι II: ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ

Σημείωση RodopiNews.gr
Το κομμάτι αυτό είναι συνέχεια του «ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Εγκληματικότητα και αυτοάμυνα στο σπίτι – πρόληψη και θεραπεία!» που βρίσκεται στην ίδια στήλη, και θα πρότεινα στους αναγνώστες που δεν έχουν διαβάσει το συγκεκριμένο άρθρο να του ρίξουν μια ματιά πριν προχωρήσουν στις παρακάτω γραμμές.

Εισαγωγή
 

 Αυτή τη φορά αποφάσισα να γράψω για τα ιδανικά πυρομαχικά αυτοάμυνας, καθώς έχω πλέον δεχθεί αρκετές ερωτήσεις από φίλους και αναγνώστες, ενώ βαρέθηκα να διαβάζω ανακρίβειες σε (λίγα ευτυχώς) άρθρα και σχόλια στο ίντερνετ. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από πολυυυυυύ παλιά:


Ιστορική Αναδρομή

Αιώνες πριν, ο αμερικανικός στρατός «εκπολιτισμού» αποφάσισε να «βοηθήσει» μια φυλή «αγρίων», προσφέροντας τους πλουσιοπάροχα τις υπηρεσίες του και τους λεπτούς τρόπους των στρατιωτών του. Για κακή τύχη των στρατιωτών όμως, οι «άγριοι», εκτός του ότι ήταν πραγματικά παλληκάρια, είχαν κάνει τις τζούρες τους, είχαν μασήσει τα φυλλαράκια τους και ήταν έτοιμοι για rock and roll! Οι στρατιώτες αν και πυροβολούσαν ασταμάτητα με τα φονικότατα όπλα τους, οι «άγριοι» συνέχιζαν να τους κατασφάζουν με αποτέλεσμα ο εκπολιτισμός να πάει προσωρινά περίπατο. Οι γενναίοι βεβαίως πέθαιναν, αφού όμως πρώτα είχαν κάνει τη δουλειά τους πάνω στα στρατιωτικά σκαλπ. Όλο αυτό ήταν ένα πολύ καλό μάθημα για τους βλητικούς επιστήμονες της εποχής, που κατάλαβαν αμέσως πως άλλο πράγμα η φονικότητα και άλλο η αναχαιτιστική ικανότητα: Ένα πυροβόλο όπλο αυτοάμυνας δεν πρέπει να ρίχνει σήμερα και να σκοτώνει αύριο, αλλά να κάνει τον αντίπαλο να πέφτει κάτω ξερός, σαν να χτυπήθηκε από κεραυνό. Αναχαιτιστική ικανότητα λοιπόν είναι η ΑΜΕΣΗ ΦΟΝΙΚΟΤΗΤΑ.


Εν τω μεταξύ, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ένας αξιωματικός του γαλλικού στρατού πειραματιζόταν με τρόπους επίτευξης αυτής της πολυπόθητης αναχαιτιστικής ικανότητας. Ανακάλυψε πως όταν ένας μέσος άνθρωπος δεχόταν 5 πλήγματα έβγαινε άμεσα εκτός μάχης και μετά κατέληγε. Αυτή η ανακάλυψη σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως και από γνώστες κυνηγούς σε πολλά είδη θηραμάτων.

Πολλά χρόνια αργότερα, στρατιωτικοί ιατροί του Β’ ΠΠ ανακάλυψαν ζημιές σε ιστούς (πχ. εγκεφαλική αιμορραγία) πολύ μακριά από το σημείο που το σώμα είχε δεχθεί πλήγμα πυροβόλου όπλου. Το φαινόμενο αυτό σχετίστηκε με τη χρήση υπερηχητικών βολίδων, και ονομάστηκε HYDROSTATIC SHOCK (υδροστατικό σοκ). Αν και η ύπαρξη του αμφισβητείται ακόμα και σήμερα, πολλά στοιχεία το επιβεβαιώνουν και καθιστούν τα υπερηχητικά «ιπτάμενα αντικείμενα» εξαιρετικά καλύτερα σε ικανότητα αναχαίτισης από τα πιο αργά βλήματα.

1ο Συμπέρασμα

• Ένα καλό πυρομαχικό αυτοάμυνας πρέπει να είναι πολύ ισχυρότερο από όσο χρειάζεται για να είναι απλά φονικό.
• Τουλάχιστον 5 πλήγματα μαζί δίνουν τρομερό πλεονέκτημα στον αμυνόμενο.
• Οι υπερηχητικές βολίδες είναι φονικότερες και πρέπει να προτιμούνται.

Πέρα από τα παραπάνω, το ιδανικό πυρομαχικό αυτοάμυνας πρέπει να έχει και κάποια άλλα χαρακτηριστικά:
1. Να ταιριάζει στο όπλο μας. Τα νόμιμα και ευρέως διαδεδομένα όπλα στην Ελλάδα είναι τα κυνηγετικά 12άρια, οπότε μιλάμε για φυσίγγιο με το ίδιο διαμετρήμα (12). Φυσικά και τα μικρότερα διαμετρήματα 16 και 20 (ή το μεγαλύτερο 10) κάνουν άριστη δουλειά, για όσους τα διαθέτουν!
2. Να είναι φτηνό για να μπορούμε να προπονηθούμε απεριόριστα με αυτό. Έτσι, τα αεροδιαστημικά υλικά (πχ. βολφράμιο) αποκλείονται, και μας μένει ο παλιός, καλός και δοκιμασμένος μόλυβδος.
3. Να είναι αξιόπιστο. Προτιμήστε ελληνικά τυποποιημένα φυσίγγια από επώνυμους κατασκευαστές, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα ξένα στην αξιοπιστία, ενώ έχουν και συμφέρουσα τιμή.
4. Να προκαλεί κλότσημα του όπλου (ανάκρουση) σε ανεκτά επίπεδα. Οι βαριές magnum γομώσεις λοιπόν αποκλείονται και μένουμε στα απλά φυσίγγια που επιτρέπουν πιο γρήγορη εμπλοκή με πολλαπλούς στόχους, ενώ έχουν και χαμηλότερο κόστος.
5. Να μην είναι υπερβολικά διατρητικό: Να σταματάει δηλαδή (ή να χάνει μεγάλο μέρος της ενέργειας του) σε έναν μέσο τοίχο, αλλά να τρυπάει ακόμα και τον πιο βαρύ ρουχισμό.

Τα μονόβολα λοιπόν αποκλείονται, λόγω της υπερβολικής διάτρησης που προκαλούν – οι γείτονες δεν μας φταίνε σε τίποτα!
6. Να είναι δοκιμασμένο και να χρησιμοποιείται ευρέως – η αυτοάμυνα δεν χωράει πειράματα, πολύ απλά γιατί δεν πρέπει να παίζουμε με τη ζωή μας. Η ιδέα της αγοράς φυσιγγίων με άδειο συγκεντρωτήρα που γεμίζει από εμάς με αλάτι, κουμπιά, βελόνες, άμμο και λοιπές χαζομάρες μόνο ως βλακώδης μπορεί να χαρακτηριστεί.

Τελικό συμπέρασμα
Έχοντας όλα αυτά κατά νου, καταλήγουμε εύκολα στα απλά 12αρια φυσίγγια γεμισμένα με δράμια, δηλαδή μεγάλες (μολυβένιες) μπαλίτσες αντί για σκάγια.

Σύμφωνα με κυνηγούς και μεγάλους κατασκευαστές πυρομαχικών, ίσως το ιδανικό μέγεθος δραμιού για ζώα μεσαίου μεγέθους με λεπτό δέρμα (όπως ο άνθρωπος ή ένα σχετικά μικρό ελάφι) είναι το 00 (8,4mm). Αυτό το φυσίγγιο παρέχει πάνω από 5 μεγάλα πλήγματα, ενώ οι βολίδες του είναι υπερηχητικές, τουλάχιστον σε κοντινές αποστάσεις. Το πυρομαχικό αυτό είναι πολύ παλιό, έχει σκοτώσει σε πολλούς πολέμους και είναι ίσως το πιο δοκιμασμένο ανδροκτόνο στο ανθρώπινο οπλοστάσιο. Ίσως να μην υπάρχει καλύτερη επιλογή για αυτοάμυνα σε κοντινές αποστάσεις. Φυσικά πρέπει να δοκιμάσουμε την επιλογή μας στο όπλο μας για να επιβεβαιώσουμε το «όλα καλώς»…

… και οι Τσαρλατάνοι…
Όταν υπάρχει άμεσο ενδιαφέρον για ένα θέμα, πολλοί εκφράζουν απόψεις από βλακώδεις έως εντελώς αστήρικτες. Ας δούμε μερικές από αυτές:

• «Τα ψιλά σκάγια είναι ιδανικά για να μην τραυματίσεις σοβαρά κάποιον εισβολέα.» Μεγάλο λάθος – τα ψιλά σκάγια λειτουργούν πρακτικά σαν μονόβολο σε κοντινές αποστάσεις (πχ. 2-3m), ενώ στα 20 μέτρα έχουν μικρή αναχαιτιστική ικανότητα, αν και μπορεί να αποδειχθούν φονικά και εκεί.
• «Τα άσφαιρα φυσίγγια (κρότου) είναι ιδανικά για εκφοβισμό ή αιφνιδιασμό.» Πέρα από το ότι λειτουργούν μόνο στα μισά περίπου είδη κυνηγετικών όπλων, η αναχαιτιστική τους ικανότητα είναι μηδενική, ενώ σπαταλούν και μια πολύτιμη θέση στη θαλάμη ή την αποθήκη φυσιγγίων! Το χειρότερο από όλα όμως είναι ότι αν μπερδευτούμε στο γέμισμα λόγω αδρεναλίνης δεν θα θυμόμαστε τι φυσίγγι έχουμε στη θαλάμη και τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό…
• «Τα μη – φονικά πυρομαχικά (συνήθως με πλαστικές ή λαστιχένιες βολίδες) είναι τέλεια για αυτοάμυνα.» Εδώ έχουμε μια (ελάχιστη) αναχαιτιστική ικανότητα που μας γεμίζει με αδικαιολόγητη αυτοπεποίθηση, γιατί ένας μεγαλόσωμος γυμνασμένος άντρας με βαρύ χειμερινό ρουχισμό ούτε κατά διάνοια δεν βγαίνει εκτός μάχης με μια λαστιχένια σφαίρα (πόσο μάλλον άμεσα). Έχει καταγραφεί περιστατικό με άντρα υπό την επήρεια ναρκωτικών να δέχεται ολόκληρο γεμιστήρα με κανονικές σφαίρες από MP5 για να πέσει. Φανταστείτε τι (δεν) θα του έκανε μια πλαστική μπάλα, εκτός και αν τον χτυπούσε στο κεφάλι (κάτι σκοπευτικά δύσκολο σε κινούμενο στόχο). Οι πλαστικές σφαίρες σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για έλεγχο πλήθους μέσω τραυματισμών διαδηλωτών, και όχι για αυτοάμυνα στο σπίτι.
ΥΓ. Στις φωτογραφίες φαίνονται τα μονόβολα CLUB SLUG και τα δράμια της DIANA, με τα οποία πειραματίζομαι τώρα τελευταία…
Του Ραξή Επιτρόπου MEng,
Μηχανολόγου Μηχανικού Οχημάτων
Εκπαιδευτή Οδηγών Σχολής
GO
Email: repitropou@hotmail.com

http://rodopinews.gr/34204