«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013

ΕΚΤΥΠΩΣΙΜΑ ΟΠΛΑ: Φθηνός εντυπωσιασμός

Ενας φοιτητής της Νομικής στο Τέξας, ο Cody Wilson, πρόσφατα έκανε επίδειξη ενός πιστολιού που αναπαράγεται με τρισδιάστατο εκτυπωτή, το λεγόμενο 3D printer.

Ο φοιτητής δοκιμάζει τα όρια των νόμων περί οπλοκατοχής στην εποχή του Διαδικτύου. Μέρος της προσπάθειας ήταν και η επίδειξη του νέου όπλου στα ΜΜΕ.
O Cody Wilson δοκιμάζει το πρώτο εκτυπώσιμο πιστόλι, διαμετρήματος 0,380, που όπως φημολογείται κατάφερε να ρίξει μόνο έξι σφαίρες, αρκετές για να πανικοβάλει την αμερικανική κυβέρνηση.
O Cody Wilson δοκιμάζει το πρώτο εκτυπώσιμο πιστόλι, διαμετρήματος 0,380, που όπως φημολογείται κατάφερε να ρίξει μόνο έξι σφαίρες, αρκετές για να πανικοβάλει την αμερικανική κυβέρνηση.
Δεν πρόλαβε να εμφανισθεί το νέο κατασκεύασμα και όρμηξαν οι πολιτικάντηδες αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης. Ακόμη και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ μπήκε στον χορό, σε ένα σκηνικό που λέει πολλά για τη σύγχρονη σκέψη, αλλά κυρίως για την έλλειψη τεχνικής γνώσης ακόμη και σε τεχνολογικά προηγμένες κοινωνίες.
Είναι δυνατόν να φτιαχτεί λειτουργικό όπλο από τρισδιάστατο εκτυπωτή που χρησιμοποιεί πλαστικό για πρώτη ύλη; Οσοι ονειρεύονται ότι «οπλισμένοι» με κάποιο σχέδιο CAD και με έναν σχετικά φτηνό εκτυπωτή θα φτιάξουν όπλο... ονειρεύονται.
Τα πιο αδύναμα πυρομαχικά παράγουν πιέσεις μέσα στην κάννη της τάξης των 500 κιλών ανά τετραγωνικό εκατοστό. Οι σφαίρες πιστολιών παράγουν 2.500 κιλά ανά τετραγωνικό εκατοστό. Δεν υπάρχει πλαστικό που θα αντέξει αυτές τις πιέσεις, ούτε και τις τριβές ή τις θερμοκρασίες σύγχρονων πυρομαχικών.
Πιστόλι Glock, αν και το μισό είναι πλαστικό δεν ξεφεύγει τους ανιχνευτές στα αεροδρόμια.
Πιστόλι Glock, αν και το μισό είναι πλαστικό δεν ξεφεύγει τους ανιχνευτές στα αεροδρόμια.
Τι είδαμε λοιπόν όταν ο Cody Wilson εμφανίσθηκε στις οθόνες μας πυροβολώντας με το νέο του «εκτυπωμένο» πιστόλι; Είδαμε μια περιορισμένη δοκιμή ενός άγαρμπου πιστολιού που δεν κατάφερε να ρίξει πάνω από έξι βολές πριν εκπνεύσει. Από τις ελλιπείς λεπτομέρειες που έδωσε ο Wilson φαίνεται ότι η κάννη του όπλου του είναι ατσάλινη. Επίσης το όπλο περιέχει και ένα ατσάλινο ελατήριο.
Μέγα σφάλμα...
Οσοι βιάστηκαν να ζητήσουν την απαγόρευση της εκτύπωσης πιστολιών και όσοι μίλησαν για αδυναμία των ανιχνευτών μετάλλου, στα αεροδρόμια π.χ., να εντοπίσουν το νέο όπλο σφάλλουν. Χωρίς μεταλλικά ελατήρια δεν δουλεύει κανένα πυροβόλο όπλο και τα μεταλλικά ελατήρια δεν ξεφεύγουν του ανιχνευτή. Την ίδια μπαρουφολογία είχαμε όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα πιστόλια με πολυμερικές βάσεις. Τελικά έγινε πολύ κακό για το τίποτε διότι ακόμη και αν το πιστόλι δεν πιάνεται, τα πυρομαχικά από ορείχαλκο και μολύβι πιάνονται.

Παλιό βελγικό κοκοροτούφεκο από τα πιο φτηνά κατασκευάσματα. Η απλότητά του το καθιστά εύκολο στην κατασκευή ακόμη και από μαστόρους που δεν διαθέτουν CAD και 3D μηχανήματα!
Παλιό βελγικό κοκοροτούφεκο από τα πιο φτηνά κατασκευάσματα. Η απλότητά του το καθιστά εύκολο στην κατασκευή ακόμη και από μαστόρους που δεν διαθέτουν CAD και 3D μηχανήματα!
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ πανικόβλητο έτρεξε και αυτό να προλάβει. Ετσι στις 10 Μαΐου επέβαλε στον Wilson να αφαιρέσει τα σχέδια του νέου όπλου από τον ιστότοπό του με το σκεπτικό ότι τα σχέδια εμπίπτουν στην κατηγορία αμυντικού υλικού που χρειάζεται άδεια για εξαγωγή. Πρόκειται για κίνηση που προδίδει μια περίεργη αλαζονεία.
Δηλαδή νόμισαν οι διπλωμάτες του State Department ότι ο υπόλοιπος κόσμος κατοικείται από «τεχνο-ούγκ» που δεν ξέρουν να σχεδιάσουν σε προγράμματα CAD ούτε να πατήσουν ένα κουμπί εκτυπωτή 3D! Με μια απλή απαγόρευση της παροχής σχεδίων θα προλάβαιναν το... κακό. Ποιο κακό ακριβώς, όμως;
Κάννες εμπροσθογεμούς δίκαννου. Η απλή κατασκευή είναι εμφανής και η μαύρη πυρίτιδα κατασκευάζεται πανεύκολα από τρία κοινά υλικά: κάρβουνο, θειάφι και νιτρικό άλας που μπορεί να εξαχθεί από τα ούρα ζ
Κάννες εμπροσθογεμούς δίκαννου. Η απλή κατασκευή είναι εμφανής και η μαύρη πυρίτιδα κατασκευάζεται πανεύκολα από τρία κοινά υλικά: κάρβουνο, θειάφι και νιτρικό άλας που μπορεί να εξαχθεί από τα ούρα ζώων.
Ηδη οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ εφοδιάζονται με όπλα κατασκευασμένα εκτός ΗΠΑ. Παράδειγμα τρανό, το πιστόλι Beretta 92 F των Ενόπλων τους Δυνάμεων, αλλά και τα ευρωπαϊκά πιστόλια SIG, Walther, Glock που έχουν οι αστυνομίες τους. Η σκοπευτική ομάδα των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς ρίχνει με ιταλικά κυνηγετικά όπλα, της Beretta, ενώ τα περισσότερα όπλα που πωλούνται στην πολιτική αγορά των ΗΠΑ παράγονται σε Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία και άλλες χώρες. Επιπλέον, τα πρωτοκλασάτα όπλα που παράγονται στην Αμερική, όπως τα δίκαννα της CSMC είναι βασισμένα σε ευρωπαϊκές πατέντες του 19ου αιώνα! Προφανέστατα ο υπόλοιπος κόσμος δεν περιμένει να πάρει αμερικανικό Know How για να φτιάξει όπλα ή οτιδήποτε άλλο.
Παρωχημένη τεχνολογία
Τα πυροβόλα όπλα, ακόμη και τα πιο εξελιγμένα όπλα μάχης (assault rifles), βασίζονται σε πατέντες που καταχωρήθηκαν πριν από το 1910. Δεν υπάρχει τμήμα του πυροβόλου όπλου που να μην ανακαλύφθηκε και να δοκιμάστηκε πριν από αυτήν την ημερομηνία. Τα πολυβόλα Maxim και Browning χρησιμοποιήθηκαν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, και ήταν ήδη γνωστά από προηγούμενες τοπικές συγκρούσεις. Τα αυτογεμή πιστόλια εντάχθηκαν στους στρατούς των ΗΠΑ και της Γερμανίας από το 1908. Οι πατέντες είναι πλέον προσιτές σε όλους, συχνά δωρεάν.

Είτε αρέσει στους οπλοφοβικούς, νομοθέτες και μη, το πυροβόλο όπλο τελειοποιήθηκε κατά τη χρυσή εποχή της μηχανικής, δηλαδή κάπου μεταξύ 1850 και 1910. Είναι μια απλή μηχανή, ενίοτε τόσο απλή που μοιάζει βλακώδης. Πρόγονος του πυροβόλου όπλου είναι το φυσοκάλαμο των ιθαγενών του Αμαζονίου και της Απω Ανατολής. Μπορούμε μάλιστα να πούμε ότι μια επιστημονική ανάλυση δείχνει ότι το φυσοκάλαμο είναι μια πιο περίπλοκη και εξελιγμένη μηχανή από το πυροβόλο όπλο.
Απλούστατο
Τα μουσεία εθνικών αγώνων, θεματοφύλακες των όπλων που χρησιμοποίησαν οι κατά τόπους μαχητές εναντίον της αποικιοκρατίας, σφύζουν από δείγματα πρόχειρων όπλων.

Στο Μουσείο Εθνικού Αγώνος στη Λευκωσία υπάρχουν δείγματα όπλων που κατασκεύαζαν οι σιδηρουργοί της Κύπρου κατά την εποχή της ΕΟΚΑ, 1955-1959. Αρχισαν από απλά μονόκαννα λειόκαννα και εξελίχθηκαν σε κατασκευαστές υποπολυβόλων αντίγραφων του αγγλικόυ ΣΤΕΝ.
Ομως, το απλούστερο και ευκολότερο στην κατασκευή πρόχειρο όπλο είναι το Παλιντίντ των Φιλιππίνων. Αποτελούμενο από δύο μόλις σωλήνες μπορεί να ρίξει φυσίγγι 12άρι. Δεν έχει ελατήρια, σφύρες, αποθήκες ή έστω ένα κινούμενο μέρος. Αφού χρησιμοποιηθεί το Παλιντίντ «λύνεται» και γίνεται δύο κομμάτια σωλήνας που δεν έχουν καμμιά σχέση με όπλο σε εμφάνιση ή λειτουργία.
Αυτές οι απλές κατασκευές δείχνουν ότι ο κόσμος δεν περίμενε να βγει κανένα πρόγραμμα CAD, το Διαδίκτυο και οι εκτυπωτές 3D, για να φτιάξει πρόχειρα πυροβόλα όπλα. Η γνώση πάντα υπήρχε.
Τι δεν είδαν
Αυτό που δεν παρατήρησαν, και βέβαια δεν σχολίασαν οι βιαστικοί, είναι ότι τα συστήματα 3D παράγουν όπλα πολύ πιο δραστικά από τα μονόσφαιρα πιστόλια. Δεν θα αναπτυχθεί το θέμα. Ο νοών νοείτω. Αλλά οι πολιτικάντηδες σπάνια καταλαβαίνουν... Το συμπέρασμα που μάλλον τείνει να δικαιώσει τον εμπνευστή της κίνησης, τον Cody Wilson, είναι ότι η γνώση δεν μπορεί να ελεγχθεί, ειδικά όταν πρόκειται για γνώση που βρίσκεται διάσπαρτη σε όλα σχεδόν τα τεχνικά εγχειρίδια του κόσμου. Τους ίδιους μαθηματικούς τύπους που χρησιμοποιούμε για την αντοχή κυλίνδρων μιας μηχανής εσωτερικής καύσης εφαρμόζουμε και για την αντοχή της κάννης πυροβόλου όπλου. Απόλυτα λογικό, αφού είναι συγγενικές μηχανές.
Το γεγονός και μόνο ότι εκπρόσωποι μιας εξελιγμένης δημοκρατίας, και διπλωμάτες που στελεχώνουν το μεγαλύτερο ίσως Διπλωματικό Σώμα του κόσμου, δεν ξέρουν τη φύση της τεχνολογίας είναι το αξιοπερίεργο της υπόθεσης. Και όχι μόνο δεν ξέρουν, αλλά προσπαθούν να ελέγξουν το ανεξέλεγκτο. Ενδέχεται να μην έχουν δει ντοκιμαντέρ από τα εργαστήρια των φυλών του Κάιμπερ όπου οι τεχνίτες, χωρίς CAD ή 3D printing, κρατώντας λαμαρίνες με τα δάχτυλα των ποδιών τους και με λίμες και σέγες, φτιάχνουν λειτουργικά Καλάσνικοβ και G3.
Η ανθρώπινη σκέψη δεν ελέγχεται. Αν αυτό το απλό δεν έχει γίνει κατανοητό σε μια εξελιγμένη χώρα τότε ίσως να έχουν δίκιο όσοι μιλούν για Μεσαίωνα και όσοι συχνά αναφέρονται στο 1984 του Orwell...
Νικήτας Κυπρίδημος

http://www.ethnos.gr/