«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013

Κίνδυνος η Ελλάδα για την Αλβανία, λένε οι Αλβανοί


kinelal

Βαλκανικό Περισκόπιο: Σχεδόν το 18 τοις εκατό από ένα σύνολο 1.200 Αλβανών, βλέπει ότι η Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο για την Αλβανία.
Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε από το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών, σε ένα κοινό σχέδιο με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, εξετάσθηκαν τα πιο σημαντικά ζητήματα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι πολίτες εκτιμούν  ως πιο σημαντικά ζητήματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι η Συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα για ένα ποσοστό 46%, το  περιουσιακό ζήτημα των τσάμηδων  με ποσοστό 21 % και τρίτο έρχεται το ζήτημα των μεταναστών.
Συγχρόνως, έρευνα που διεξήχθη στην Ελλάδα, αντανακλά άλλα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Οι Έλληνες πολίτες δεν βλέπουν την Αλβανία ως απειλή, αλλά 41% των ερωτηθέντων δεν έχει ακούσει ποτέ για ‘ζήτημα τσάμηδων’.
Στα πιο σημαντικά θέματα μεταξύ των δύο χωρών, όπως εκτιμούν οι Έλληνες, είναι οι Αλβανοί μετανάστες κατά 41%, ενώ ένα ποσοστό 15 % των Ελλήνων πολιτών θεωρεί σημαντικό το ζήτημα του αλβανικού εθνικισμού.
Επιπλέον, το 34% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι Αλβανοί μετανάστες θέτουν σε κίνδυνο την ελληνική κοινωνία και το 32% από αυτούς δεν θέλουν την Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τον ερευνητή Πύρρο Μίσα- Pirro Misha, αυτές οι δύο έρευνες δείχνουν πόση δουλειά πρέπει να κάνουν, όχι τόσο οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, αλλά και η κοινωνία και κυρίως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Σε δήλωσή του στο ‘Vision plus’ ο Misha είπε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να βελτιώσουν  τις σχέσεις γιατί «γείτονες δεν μπορεί κανείς να επιλέξει».
Στην ερώτηση «από ποια χώρα πιστεύεται ότι απειλείται η Αλβανία», το 46,4 % απάντησε ότι η Αλβανία δεν απειλείται από κανένα κράτος, το 18,5 % πιστεύει ότι η χώρα τους απειλείται από την Ελλάδα και ένα 17,2 % πιστεύει ότι απειλείται από τη Σερβία, ενώ ελάχιστα έως μηδενικά είναι τα ποσοστά της απειλής από τα Σκόπια, την Ιταλία και το Μαυροβούνιο.
pygmi.gr