Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014

Ο Ζέρβας διέτασσε τα τμήματά του να συμπράξουν με το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών (αντίθετα από τους δεύτερους που μονίμως έκαναν το ακριβώς αντίθετο.Συνέπρατταν με τους Γερμανούς εναντίον του ΕΔΕΣ.Ε, ωρέ Καπετάν "Παπούλια", θες μωρέ το μεράδι σου από την Εθνική Αντίσταση;Για πες μωρέ τότε πως συνέβαλλε το συνάφι σου εκείνες τις μέρες στο να μην καταδιώξει ο Ζέρβας τους υποχωρούντες Γερμανούς κι έτσι να χάσουμε τη Βόρειο Ήπειρο;Θυμάσαι Καπετάν Παπούλια;Όπως λες, συμμετείχες κι εσύ σ' εκείνες τις μάχες "αποτροπής ανακατάληψης της Β.Ηπείρου".Και είσαι υπερήφανος για το "έργο σου" εκείνο,ε, καπετάνιο;Αλλά θα τα πούμε σε επόμενα κείμενα αυτά.Για την ώρα, ας προετοιμάσουμε το έδαφος με τα παρακάτω)....

Ο εμφύλιος ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ μαινόταν ακόμα στα βουνά της Ηπείρου έως τις αρχές του Φεβρουαρίου του 1944. Παράλληλα βέβαια διεξάγονταν και γερμανικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε βάρος των ανταρτών και των δύο οργανώσεων (η συμφωνία μεταξύ ΕΛΑΣ-Γερμανών είχε λήξει απ΄τον περασμένο Οκτώβριο).

  Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Ζέρβα να τείνει για μία ακόμη φορά χείρα συνεργασίας στο ΕΑΜ/ΕΛΑΣ απέναντι στον κοινό εχθρό.
 
Η παρακάτω διαταγή του που απεστάλη σε ένοπλα τμήματά του -και κοινοποιήθηκε στον ΕΛΑΣ και στους Άγγλους- είναι χαρακτηριστική:

   
                          ("Η αλήθεια από τον Άρη" του Κώστα Ιωάννου, σελ.64)
  Στο ίδιο πνεύμα είναι και η παρακάτω επιστολή του Ζέρβα προς το κλιμάκιο του Γ.Σ του ΕΛΑΣ:

                       ("Η αλήθεια από τον Άρη" του Κώστα Ιωάννου, σελ.60)

 Στις παρακάτω αναρτήσεις μπορείτε να δείτε και άλλες παρόμοιες κινήσεις καλής θέλησης του Ζέρβα και γενικότερα των εδεσιτών προς τον ΕΛΑΣ:

 http://istoriakatoxis.blogspot.gr/2012/08/blog-post_4.html
 http://istoriakatoxis.blogspot.gr/2013/08/blog-post.html
 http://istoriakatoxis.blogspot.gr/2012/10/blog-post_20.html
 http://istoriakatoxis.blogspot.gr/2012/06/1943_28.html
 http://istoriakatoxis.blogspot.gr/2012/09/blog-post_10.html


  Απ'όσο γνωρίζουμε, αντίστοιχες κινήσεις εκ μέρους των κομμουνιστών δεν υπήρχαν... Αυτοί είτε συκοφαντούσαν, είτε επιτίθονταν.