Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014

Το "ηλεκτροσοκ" - λένε νέες έρευνες - μπορεί να αυξήσει την χαμηλή (ή ανύπαρκτη) ικανότητα κάποιου στα μαθηματικά...Έιναι έτσι, όντως;Ή κάποιο λάκκο έχει η φάβα για την "χειραγώγηση του ατόμου" και μας το φέρνουν από την πίσω πόρτα,ως συνήθως;Καθώς, άλλα ξέραμε ως τώρα περί "ηλεκτροσοκ,βασανιστηρίων και ψυχιατρικής"

Είστε σκράπες στα μαθηματικά; Ηλεκτροσόκ για να μάθετε!

Στο σχολείο μας έλεγαν: “Έχουμε 2 μήλα και μας δίνουν και άλλα 4 μήλα. Πόσα μήλα έχουμε συνολικά;” Εσείς ή κοιτούσατε το ταβάνι, ή με τα δάχτυλα σας κάτω από το θρανίο, ιδρώνατε να μετρήσετε τα... μήλα. Πως θα σας φαινόταν να χρησιμοποιούσαν ηλεκτροσόκ για να μάθετε τα μαθηματικά; Μην πάει το μυαλό σας σε κάτι κακό. Ότι δηλαδή επειδή δεν είστε και οι καλύτεροι στα μαθηματικά και στις αριθμητικές πράξεις, ότι επειδή δεν μπορείτε να κάνετε μια αφαίρεση ή έναν πολλαπλασιασμό σωστά, κάποιος θα σας τιμωρήσει με ηλεκτροσόκ. Το αντίθετο. Διαβάστε τι ακριβώς μπορεί να γίνει με το ηλεκτροσόκ...


Το ηλεκτροσόκ βοηθάει τον εγκέφαλο να κατανοήσει τα μαθηματικά σαν έννοια και να αποκτήσει ικανότητες να λύνει προβλήματα. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας επιστημονικής ομάδας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία με τον επικεφαλής καθηγητή και γνωσιακό νευροεπιστήμονα Ρόι Κοέν Καντός, διαπίστωσαν πως, με μια μη επεμβατική μέθοδο ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου, αυξάνονται οι επιδόσεις στα μαθηματικά, και για 6 μήνες το μυαλό σας γίνεται... σαΐνι. Κάτι σαν τον Αϊνστάιν. Βέβαια ακόμη οι επιστήμονες δεν έχουν διαπιστώσει εάν η συγκεκριμένη μέθοδος έχει παρενέργειες.

Οι επιστήμονες από την Οξφόρδη δημοσίευσαν την έρευνα τους στο κορυφαίο περιοδικό βιολογίας "Current Biology". Το πείραμα που έκαναν, έγινε σε 2 ομάδες φοιτητών του πανεπιστημίου, η κάθε μια από τις οποίες είχε 25 άτομα. Στη μια ομάδα συνέδεσαν στο κεφάλι των φοιτητών μια συσκευή και διοχέτευσαν ηλεκτρικούς παλμούς χαμηλής ισχύος (μέχρι 1 μιλιαμπέρ) στον εγκέφαλο τους. Κάθε μέρα για 40 λεπτά, επί 5 ημέρες. Το ίδιο έκαναν και στην δεύτερη ομάδα μόνο που δεν διοχέτευαν ηλεκτρισμό όπως στους πρώτους, αλλά έκαναν ότι διοχέτευαν (placebo).

Στο τέλος του πειράματος οι φοιτητές της πρώτης ομάδας μπορούσαν με ευκολία να λύνουν και να κάνουν μαθηματικές πράξεις με πενταπλάσια ταχύτητα από ότι οι φοιτητές της δεύτερης ομάδας. Μισό χρόνο μετά αν και είχε μειωθεί η ταχύτητα στις πράξεις, οι φοιτητές της πρώτης ομάδας έκαναν τις ίδιες πράξεις κατά 30% πιο γρήγορα. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όσους δεν τα πάνε καλά με τους αριθμούς, που είναι περίπου το 20% του πληθυσμού», δήλωσε ο Ρόι Κοέν Καντός. Υπάρχουν πάντως επιστήμονες που αμφισβητούν τη μέθοδο αυτή και τονίζουν ότι το δείγμα των 50 συνολικά φοιτητών, είναι πολύ μικρό για εξαγωγή συμπερασμάτων.

Όπως τόνισαν οι ερευνητές πάντως, η ποσότητα του διοχετευόμενου ηλεκτρισμού είναι πολύ μικρή και τελείως ανώδυνη, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην νιώθουν καν το ρεύμα που διαπερνά τον κρανίο τους. Πάντως η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξέδωσε ανακοίνωση και τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κάποιος να προσπαθήσει μόνος του να διεγείρει ηλεκτρικά τον εγκέφαλο του, διότι κινδυνεύει με ανεπανόρθωτη ζημιά.

Υπάρχει η αισιοδοξία ότι μελλοντικά και αφού γίνουν και άλλες έρευνες και τελειοποιηθεί η μέθοδος, θα μπορέσουν να βοηθηθούν και άνθρωποι που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια, άνθρωποι που έχουν υποστεί εγκεφαλικό ή άνθρωποι που γενικότερα έχουν μαθησιακές δυσκολίες. 


ΠΗΓΗ