Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Τρίτη, 8 Ιουλίου 2014

Ρε σταμάτα να κουνάς από αυτολύπηση πάνω κάτω το κεφάλι σου σαν το χαζοκούταβο στην εταζέρα...Θα πάθεις κανα εγκεφαλικό.Το λένε και οι γιατροί τώρα...

Προσοχή στις συναυλίες

Εγκεφαλικό αιμάτωμα μπορεί να προκαλέσει η ροκ και μεταλ μουσική

Εγκεφαλικό αιμάτωμα μπορεί να προκαλέσει η ροκ και μεταλ μουσική

Ανόβερο, Γερμανία

Χρόνιο εγκεφαλικό αιμάτωμα μπορεί να προκαλέσει το συνεχές κούνημα του κεφαλιού, όπως συμβαίνει συνήθως κατά την συμμετοχή σε μια συναυλία ροκ ή μετάλ μουσικής, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Επιστημονική ομάδα του Νευροχειρουργικού Τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ανόβερο, με επικεφαλής τον Δρ Αριγιάν Πιράγιες Ισλαμιάν, κλήθηκε να αντιμετωπίσει την περίπτωση ενός 50χρονου άνδρα, ο οποίος μετά από την παρακολούθηση της συναυλίας του συγκροτήματος Motorhead προσήλθε στο Τμήμα Επειγόντων Περισταστικών του νοσοκομείου, με αιμάτωμα στον εγκέφαλο.

Πρόκειται για μια από τις τέσσερις τέτοιες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στα διεθνή ιατρικά χρονικά.

Σύμφωνα με το άρθρο του The Lancet, η ιατρική ομάδα, στην οποία συμμετείχε και ο έλληνας Μανώλης Πολεμικός, αναφέρει ότι το 2013 ένας άνδρας προσήλθε στο Νευροχειρουργικό Τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ανοβέρο, παραπονούμενος ότι επί δύο εβδομάδες ένιωθε έναν συνεχώς επιδεινούμενο πονοκέφαλο. Αν και δεν είχε κανένα επιβαρυντικό ιατρικό ιστορικό, ούτε είχε τραυματιστεί στο κεφάλι, ανέφερε ότι έναν μήνα πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων είχε «ξεσαλώσει» σε συναυλία των Motorhead, χορεύοντας ρυθμικά και κουνώντας διαρκώς το κεφάλι του στο ρυθμό της heavy metal μουσικής.

Να σημειωθεί ότι, οι Motorhead θεωρούνται από τα σημαντικότερα συγκροτήματα στον κόσμο και η μουσική τους χαρακτηρίζεται από γρήγορο ρυθμό, που μπορεί να παρασύρει τους ακροατές σε επαναλαμβανόμενες απότομες κινήσεις του σώματος και του κεφαλιού.

Ο κλινικό-εργαστηριακός έλεγχος έδειξε ότι, ο 50χρονος άνδρας είχε υποσκληρίδιο αιμάτωμα στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου του, το οποίο αφαιρέθηκε χειρουργικά και τελικά οι πόνοι εξαλείφθησαν πλήρως.

Το υποσκληρίδιο αιμάτωμα είναι μια μορφή εσωτερικού τραύματος, κατά το οποίο το αίμα συσσωρεύεται κάτω από την εξωτερική προστατευτική μεμβράνη του εγκεφάλου. Η δημιουργία του, όταν είναι χρόνιο, μπορεί να γίνει σταδιακά στη διάρκεια μερικών ημερών ή και εβδομάδων.

Οι γερμανοί γιατροί εξηγούν λοιπόν ότι, το επαναλαμβανόμενο ανεβοκατέβασμα του κεφαλιού μπορεί να προκαλέσει απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις στον εγκεφαλικό ιστό, με συνέπεια τη διάρρηξη των αιμοφόρων αγγείων.

Εκτιμούν δε ότι, τέτοιες περιπτώσεις αιματώματος μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο συχνές, καθώς δεν αποκλείεται να είναι χωρίς συμπτώματα ή να προκαλούν μόνο ήπιους πονοκεφάλους, ώσπου τελικά το πρόβλημα να υποχωρήσει μόνο του.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ