Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Κυριακή, 3 Αυγούστου 2014

3ο ιατρικό "κουφό".Αφού μας είπαν πως η "μεσημεριανή σιέστα" προκαλεί πρόωρο ή/και αιφνίδιο θάνατο και πως τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν τα εγκεφαλικά,τώρα μας λένε και το μυθώδες: Και όμως, η παχυσαρκία μπορεί να μας προστατεύσει από καρδιακά νοσήματα!


Είναι κοινά αποδεκτό, ότι ένα άτομο που είναι σημαντικά υπέρβαρο ή παχύσαρκο, αντιμετωπίζει πολλά και διαφόρων μορφών προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Mayo Clinical Proceedings, έρχεται να δείξει ότι η παχυσαρκία μπορεί να έχει και ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία ενός ατόμου!


Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες με επικεφαλής τον δρ Abhishek Sharma, καρδιολόγο στο Ιατρικό Κέντρο Downstate του κρατικού πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης, αξιολόγησαν τα αποτελέσματα 36 επιμέρους ερευνών σε ασθενείς με νόσο στεφανιαίας αρτηρίας (ΝΣΑ), οι οποίοι υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις επαναγγείωσης, συμπεριλαμβανομένων της διαδερμικής στεφανιαίας επέμβασης (ΔΣΕ) και της στεφανιαίας παράκαμψης με μόσχευμα (ΣΠΝ).Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είχαν κατά 1,8 με 2,7 φορές αυξημένη πιθανότητα να έχουν έμφραγμα του μυοκαρδίου, καθώς και αυξημένη πιθανότητα θανάτου λόγω καρδιακής ασθένειας, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν μεγάλο ΔΜΣ.


Επίσης, διαπίστωσαν ότι οι υπέρβαροι ασθενείς παρουσίασαν τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις. Οι παχύσαρκοι ασθενείς, δε, είχαν 27% μειωμένη πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν κανονικές τιμές στον ΔΜΣ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μία εξήγηση για αυτά τα "απρόσμενα" αποτελέσματα είναι το γεγονός ότι ασθενείς που είναι υπέρβαροι είναι πιο πιθανό να λαμβάνουν συνταγογραφημένα φάρμακα που προστατεύουν την καρδιαγγειακή τους υγεία -όπως β-αναστολείς και στατίνες.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι παχύσαρκοι και υπέρβαροι ασθενείς βρέθηκαν να έχουν μεγάλη βλάβη στεφανιαίου αγγείου, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει σε πιο ευνοϊκά αποτελέσματα. Ο πληθυσμός αυτός μπορεί να έχει υψηλότερο μεταβολικό αποθεματικό, το οποίο μπορεί να δράσει προστατευτικά σε χρόνιες παθήσεις όπως η ΝΣΑ.

Πηγή: http://www.onmed.gr