Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014

Οι Ελληνες εργάτες τα νέα φτηνά «χέρια» της Ολλανδίας (ιδού ο Πολιτισμένος Βορράς!Φάτε πολιτισμό του κοντόσταβλου της Γερμανίας!Όπως ο Αρχισταβλίτης τους ο Γότθος, έτσι κι αυτοί)


Δουλεύουν αρκετές ώρες ως ανειδίκευτοι εργάτες και υπό καθεστώς αδήλωτης εργασίας σε θερμοκήπια, καλλιέργειες λουλουδιών, φάρμες, ταβέρνες και εστιατόρια, ενώ αμείβονται αρκετά χαμηλότερα από το κατώτατο ωρομίσθιο.

Πρόκειται για τη νέα γενιά Ελλήνων μεταναστών στην Ολλανδία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», μπορεί ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών και στελεχών επιχειρήσεων στις Κάτω Χώρες να έχει αυξηθεί εξ αιτίας της κρίσης, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί πως δεν έχει αυξηθεί και το ποσοστό των ανειδίκευτων εργατών προερχόμενων από τη χώρα μας.

Αν και στην πλειοψηφία τους είναι εξειδικευμένοι τεχνίτες οι οποίοι χαίρουν σχετικά υψηλών αποδοχών και συνθηκών εργασίας και απασχολούνται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε μεγάλες εταιρείες στο λιμάνι του Ρότερνταμ, ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που έχασαν τη δουλειά τους στην Ελλάδα και αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη στην Ολλανδία, κυρίως άνδρες από τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι πλέον διαμένουν σε φθηνές εγκαταστάσεις κοντά στους χώρους εργασίας, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις ώρες δουλειάς που συνήθως είναι περισσότερες από τις αναγραφόμενες στο συμβόλαιό τους.

Από πελάτης τους στην Κρήτη, εργοδότης τους στην Ολλανδία
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός ζευγαριού από την Κρήτη, το οποίο διατηρούσε ταβέρνα στο Ρέθυμνο αλλά λόγω κρίσης οι δουλειές δεν πηγαίναν καλά και σε συνδυασμό με τα κυκλώματα νονών που δρουν στην περιοχή και ζητούσαν αμοιβή για «προστασία», οι δύο σύζυγοι αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο. Ενας Ολλανδός πελάτης τους πρότεινε πριν από τρία χρόνια να δουλέψουν για λογαριασμό του στο Αλσμίρ όπου καλλιεργούνται τουλίπες. Το ζευγάρι πλέον μένει σε ένα πάρκο με μπάνγκαλοου πολύ κοντά στα χωράφια όπου φυτεύονται οι βολβοί.

Οπως αναφέρουν άτομα του περιβάλλοντός τους στην εφημερίδα, είναι σχετικά ευχαριστημένοι αν και δουλεύουν περισσότερες ώρες από ό,τι είχαν αρχικά συμφωνήσει, ωστόσο πληρώνονται στην ώρα τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν είναι οι μόνοι. Οι περισσότεροι Ελληνες εργάτες στα ολλανδικά θερμοκήπια εργάζονται κατά κανόνα περισσότερες ώρες από τις συμφωνηθείσες, με αποτέλεσμα να αμείβονται αρκετά χαμηλότερα από το κατώτατο ωρομίσθιο το οποίο αντιστοιχεί σε 9,02 ευρώ/ ώρα για την 38ωρη εργασία την εβδομάδα και 8,57 ευρώ/ ώρα για 40ωρη εργασία την εβδομάδα. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς εργάζονται αδήλωτα και συνεπώς χωρίς ασφάλιση.

iefimerida

http://www.logiosermis.net