«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014

(Όπως αναμενόταν!) Και η Συρία στο «κάδρο» Ομπάμα για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών

Σχέδιο με τέσσερις άξονες

Και η Συρία στο «κάδρο» Ομπάμα για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών
Ο Ομπάμα στη διάρκεια του διαγγέλματός του 
Ουάσινγκτον
Το σχέδιό του για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους παρουσίασε ο Ομπάμα με διάγγελμα στον αμερικανό λαό.

Η στρατηγική περιλαμβάνει τέσσερις άξονες:
  • Αεροπορική δράση κατά των τζιχαντιστών σε Ιράκ, αλλά και Συρία
  • Ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων που πολεμούν τους τζιχαντιστές (με εξαίρεση τις δυνάμεις του Άσαντ)
  • Προσπάθεια ελέγχου των ροών χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους
  • Ανθρωπιστική βοήθεια στους πληθυσμούς που πλήττονται
Ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι βασική στρατηγική της προεδρίας του είναι ότι δεν θα υπάρχει ασφαλές καταφύγιο στον πλανήτη για οποιονδήποτε συνιστά απειλή για τις ΗΠΑ.
Θα κυνηγήσουμε τους τζιχαντιστές, όπου και αν βρίσκονται, είπε ο Ομπάμα. Είναι η πρώτη φορά που η Συρία μπαίνει στο κάδρο της στρατηγικής της Ουάσινγκτον για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι οι επιθέσεις θα γίνουν από αέρος, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του Ιράκ, χωρίς καμία εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων και χωρίς αυτό να σημαίνει ενίσχυση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Ασαντ.
«Στη μάχη κατά του ISIS δεν μπορούμε να στηριχθούμε στο καθεστώς Άσαντ, το οποίο τρομοκρατεί τους πολίτες. Ένα καθεστώς που δεν θα αποκτήσει ξανά τη νομιμοποίηση που έχασε» σημείωσε, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία των ΗΠΑ με την συριακή αντιπολίτευση.
Εξίσου κατηγορηματικός ήταν και σε ένα άλλο σημείο: το Ισλαμικό Κράτος δεν θα οδηγήσει σε ενεργό εμπλοκή των ΗΠΑ σε έναν ακόμα πόλεμο. Η Ουάσινγκτον επιμένει στη δημιουργία μιας συμμαχίας χωρών που θα εργαστούν με έναν κοινό σκοπό.
O πρόεδρος εξήγησε ότι «οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν για τους Ιρακινούς αυτό που πρέπει οι ίδιοι να κάνουν για τη χώρα τους. Ούτε μπορούν να πάρουν τη θέση των αράβων συμμάχων τους για να εγγυηθούν την ασφάλεια στην περιοχή. Δεν είναι μόνο δική μας μάχη».

«Έτσι λοιπόν και με δεδομένο ότι υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στο Ιράκ μπορώ να ανακοινώσω ότι οι ΗΠΑ θα ηγηθούν μιας συμμαχίας χωρών για να υποχωρήσει αυτή η τρομοκρατική απειλή» κατέληξε.

Το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο Ομπάμα για να εξηγήσει το είδος της συμμαχίας και του τρόπου δράσης κατά της τρομοκρατίας ήταν αυτό που συμβαίνει σε χώρες της Αφρικής, όπως η Σομαλία, η οποία επίσης έχει θέμα τρομοκρατίας που έχει περάσει τα σύνορά της και δρα στη γειτονική Κένυα.

Ένα 24ωρο πριν το διάγγελμα, συνεργάτες του Ομπάμα είχαν υπογραμμίσει ότι ο πρόεδρος δεν πρόκειται να ζητήσει το «πράσινο φως» του Κογκρέσου στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Σημειώνεται ότι πριν από έναν χρόνο, ο Κογκρέσο είχε εμποδίσει την ανάληψη αεροπορικής δράσης κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Ο πρόεδρος κάλεσε πάντως τους βουλευτές να εγκρίνουν απόφαση για περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων που πολεμούν τον Άσαντ.

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε δύο πράγματα: το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι ούτε Ισλαμικό ούτε Κράτος.

«Καμία θρησκεία δεν εγκρίνει τη δολοφονία αθώων, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των
θυμάτων των τζιχαντιστών είναι μουσουλμάνοι.

» Και ασφαλώς δεν είναι Κράτος, είναι πρώην σύμμαχοι της αλ Κάιντα στο Ιράκ που εκμεταλλεύθηκαν τις θρησκευτικές διαφορές στο Ιράκ και τον εμφύλιο στη Συρία. Καμία κυβέρνηση κυβέρνηση δεν τους αναγνωρίζει, όπως δεν τους αναγνωρίζουν οι πληθυσμοί που ζουν κάτω από το ζυγό του.

» Το Ισλαμικό Κράτος είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Και δεν έχει καμία άλλη επιδίωξη από το να δολοφονεί όποιον στέκει εμπόδιο στα σχέδιά του.» 

Πάντως, οι ρεπουμπλικάνοι στα πρώτα τους σχόλια μετά τις ανακοινώσεις Ομπάμα εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου.

«Μια αποτελεσματική ομιλία δεν είναι το ίδιο όπως μια αποτελεσματική στρατηγική. Και παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος παρουσίασε μια πειστική πρόταση δράσης, υπάρχουν ακόμα πολλά κενά στο πώς θα υλοποιηθεί αυτή η δράση» δήλωσε ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ.

Παράλληλα, εκφράζεται ανησυχία για το γεγονός ότι μια εκστρατεία σαν αυτή που έχει στο μυαλό του ο πρόεδρος θα πάρει χρόνο (ιδίως στην εκπαίδευση των Ιρακινών) την ώρα που η απειλή είναι άμεση.

Ο Μπένερ εκφράζει επίσης επιφυλάξεις για τον χαρακτήρα της στρατηγικής: μια μεμονωμένη επιχείρηση κατά μιας τρομοκρατικής απειλής και όχι μια ευρύτερη εκστρατεία κατά ενός στόχου που έχει κηρυξει ιερό πόλεμο κατά των ΗΠΑ και των αξιών τους.

Εξίσου κριτικός εμφανίστηκε και ο Τζον ΜακΚέιν, ο οποίος διεκδίκησε κάποτε την προεδρία των ΗΠΑ απέναντι στον Ομπάμα.

Μιλώντας στο CNN, ο ρεπουμπλικάνος πολιτικός εξέφρασε φόβους ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Α.Ρ.


http://news.in.gr/