Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014

Ραγδαία έξαρση εκμετάλλευσης παιδιών μέσω διαδικτύου


Ραγδαία έξαρση σημειώνουν τα αδικήματα εκμετάλλευσης παιδιών μέσω διαδικτύου, καθώς από 23 υποθέσεις που καταγράφηκαν το 2013, μέχρι στιγμής στο 2014 καταγράφηκαν 60.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, τονίζοντας την ανάγκη ενημέρωσης και διαφώτισης των γονιών.


Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα του σύγχρονου ηλεκτρονικού διαδικτυακού περιβάλλοντος και οι επιπτώσεις του στα παιδιά, είπε αρχικά πως παρά το ότι δεν μπορούμε να δαιμονοποιούμε το διαδίκτυο οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και διαρκώς αυξανόμενοι, καθώς ο χρόνος χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά αυξάνεται ραγδαία.


Όπως είπε, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα του 2010, τα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο κατά 90 λεπτά μέσο όρο την ημέρα. “Πρέπει να είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Μπορούν να γίνουν προσεγγίσεις των παιδιών από άτομα πολύ μεγαλύτερης ηλικίας που να παρουσιαστούν στην αρχή ως φίλοι και μετά να τα καλέσουν να βρεθούν με τα επακόλουθα που όλοι γνωρίζουμε”, είπε η κ. Κουρσουμπά.


60 νέες υποθέσεις σε 9 μήνες


Η κ. Κουρσουμπά είπε πως σύμφωνα με όσα ανέφερε η Αστυνομία, ενώ το 2013 είχε ενώπιον της 23 υποθέσεις εκμετάλλευσης παιδιών μέσω διαδικτύου, το 2014 έχει 60 νέες υποθέσεις. “Επομένως, είναι επάναγκες να ληφθούν μέτρα από την πολιτεία για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας”, είπε.

Ανέφερε πως το ένα σκέλος αφορά τη νομοθεσία, και το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για την πάταξη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Ωστόσο, σημείωσε πως το δεύτερο και πολύ σημαντικό σκέλος αφορά στα προγράμματα των κρατικών υπηρεσιών για ενημέρωση και επιμόρφωση κυρίως των γονιών.


“Αυτό σημαίνει πως πρέπει να γίνουν προγράμματα για γονείς”, είπε και κάλεσε όλους τους γονείς σε επαγρύπνηση. “Πρέπει οι γονείς οι ίδιοι να γνωρίζουν τι κάνουν τα παιδιά τους και να ξέρουν να τα προστατεύουν. Σίγουρα δεν πρέπει να τα σταματήσουν γιατί είναι δικαίωμα των παιδιών η χρήση του διαδικτύου και πολύ θετικό εργαλείο”, είπε.


Η κ. Κουρσουμπά είπε πως σήμερα γίνονται ορισμένα προγράμματα ενημέρωσης και διαφώτισης, ωστόσο αυτά δεν είναι γνωστά στους γονείς. Επομένως, συνέχισε, πρέπει να γίνει περαιτέρω επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση.

Read more: http://www.newsbomb.gr/