Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2014

“Η Τεχνητή Νοημοσύνη δυνητικά πιο επικίνδυνη από τα πυρηνικά”

ELON MUSK


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Elon Musk, ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους του τεχνολογικού κόσμου, ο οποίος θεωρεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη και από τα πυρηνικά όπλα.
Αυτό έγραψε σε ένα tweet του μέσα στο Σαββατοκύριακο, τονίζοντας τη σημασία της προσοχής που θα πρέπει να επιδείξει η ανθρωπότητα στην αυξανόμενη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Συνεχίζοντας τον άξονα της σκέψης του, ο Musk, έγραψε στο Twitter ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι να γίνουν η “βάση έναρξης μίας ψηφιακής υπερ-νοημοσύνης”.


Ο ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla και της εταιρείας διαστημικών μεταφορών SpaceX, ανέβασε αυτά τα tweets, προτείνοντας το βιβλίο “Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies”, του Nick Bostrom, το οποίο και εγείρει ερωτήματα γύρω από το πώς θα μπορέσει η ανθρωπότητα να συνεργαστεί με τους υπολογιστές αυξημένης νοημοσύνης στο μέλλον.
Μπορεί ο Musk να είναι ο ίδιος έτοιμος να επενδύσει σε μία εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης, την Vicarious, σύμφωνα με το Mashable, ή ακόμα και να χρησιμοποιεί την τεχνολογία αυτή σε κάποια από τις γραμμές παραγωγής των εταιρειών του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκφράζει τον προβληματισμό του για το τι μέλλει γενέσθαι σε έναν πολύ πιο τεχνολογικά διαμεσολαβημένο κόσμο του αύριο. Αξίζει, πάντως, να τονιστεί ότι η Vicarious ασχολείται με την δημιουργία της νέας γενιάς αλγορίθμων της Τεχνητής Νοημοσύνης, επομένως η προειδοποίηση του Elon Musk αποκτά ακόμα μεγαλύτερο βάρος.
Δεν λείπουν, πάντως, και οι φωνές της κριτικής για τα όσα προειδοποιεί ο Musk, καθώς θεωρείται από αρκετούς οξύμωρο ένας άνθρωπος που βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογικής καινοτομίας και επενδύει σε αυτή να μιλά για έναν κίνδυνο που απορρέει από αυτή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ζητήματα όπως αυτό χωρούν μεγάλη κουβέντα και δεν είναι τυχαίο που έχουν γραφτεί τόσα πολλά βιβλία και απόψεις για αυτά.

http://www.megatv.com.cy/ 

σχετικά:


Τεχνητή Νοημοσύνη: Ίσως το χειρότερο λάθος της ιστορίας, του Στίβεν Χόκινγκ
 

Καλώς τα μας!(Και περαστικά δεν θα 'ναι πάντως) Ο εφιάλτης της τεχνητής (και δη "αυτοεξελισσόμενης - με γεωμετρική πρόοδο υποθέτω") νοημοσύνης είναι ήδη εδώ...Ρομποτικό μυαλό αποκτά δεξιότητες σερφάροντας στο διαδίκτυο...και εγεννήθη Matrix?

Τεχνητή Νοημοσύνη: Το τεστ του... Alan Turing
 

Η κυριαρχία των μηχανών: Τεχνητή νοημοσύνη και το τέλος της ανθρώπινης κυριαρχίας
 

Η τεχνητή νοημοσύνη «το μεγαλύτερο γεγονός, ίσως όμως το τελευταίο»

Η άνοδος των ρομπότ: Η τεχνητή νοημοσύνη νέα απειλή για την ανθρωπότητα

Υπολογιστής ξεγέλασε τους ανακριτές του και τους έκανε να πιστέψουν πως είναι 13χρονο αγόρι (η "τεχνητή νοημοσύνη" είναι ήδη εδώ;)