Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014

Βίαιο σόι! Τα ξαδέλφια μας οι χιμπατζήδες «γεννημένοι δολοφόνοι»!!!

Τα ξαδέλφια μας οι χιμπατζήδες «γεννημένοι δολοφόνοι»
Αρσενικός χιμπατζής στην Ουγκάντα χοροπηδάει πάνω στο νεκρό θύμα του, ένα αρσενικό από γειτονική κοινότητα 
Ουάσινγκτον
Ο άνθρωπος και ο χιμπατζής είναι ίσως τα μόνα είδη ζώων που εξαπολύουν συντονισμένες επιθέσεις σε άτομα του είδους τους.

Η ανάλυση παρατηρήσεων που συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες δείχνει τώρα να διαψεύδει τη θεωρία ότι οι χιμπατζήδες γίνονται βίαιοι μόνο όταν ο άνθρωπος διαταράξει τα ενδιαιτήματά τους.

Όπως και εμείς, οι συγγενείς μας φαίνεται ότι είναι γεννημένοι δολοφόνοι.

Οι χιμπατζήδες είναι γνωστό ότι επιτίθενται σε ανταγωνιστικές ομάδες και συχνά σκοτώνουν τα ενήλικα αρσενικά και τα βρέφη. Πολλές φορές μάλιστα γίνονται κανίβαλοι και καταβροχθίζουν τα θύματά τους.
H τελευταία μελέτη στο περιοδικό Nature «έρχεται ως απάντηση σε έναν αυξανόμενο αριθμό σχολιαστών που ισχυρίζονται ότι η βία στους χιμπατζήδες προκαλείται από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή τους οι 30 ερευνητές που συμμετείχαν στην έρευνα.
Το συμπέρασμα της δημοσίευσης είναι ότι η βία στους χιμπατζήδες οφείλεται σε «προσαρμοστικές προσαρμογές» που εμφανίστηκαν στην πορεία της εξέλιξης. Με άλλα λόγια, οι χιμπατζήδες στρέφονται στη βία για να απαλλαγούν από ανταγωνιστές και να εξασφαλίσουν περισσότερη τροφή, χώρο ή σεξουαλικούς συντρόφους.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν σε διάστημα 50 ετών από 19 κοινότητες χιμπατζήδων στην Αφρική, στις οποίεες καταγράφηκαν συνολικά 152 περιστατικά φόνου.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα περιστατικά βίας δεν είναι πιο συχνά σε κοινότητες που επηρεάζονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα η καταστροφή του ενδιαιτήματος ή η παροχή τροφής.

«Είναι σημαντικό να δώσουμε τη σωστή απάντηση στο ερώτημα» σχολιάζει ο Μάικλ Ουίλσον του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.

«Εφόσον χρησιμοποιούμε τους χιμπατζήδες ως μοντέλο για την κατανόηση της βίας στους ανθρώπους, οφείλουμε να γνωρίζουμε τι κάνει τους χιμπατζήδες να γίνονται βίαιοι» επισημαίνει.

Η απάντηση που προκύπτει από τη μελέτη είναι ότι η βία είναι στη φύση των συγγενών μας.http://news.in.gr