Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014

Η συνεργασία ρομπότ και ανθρώπων-μαχητών

Φουτουριστική εικόνα του μαχητή του μέλλοντος με τους  ρομποτικούς ..βοηθούς του. (Πηγή)
του Ανιχνευτή

"Μια περίπολος κινείται αθόρυβα κατά μήκος ενός προκαθορισμένου δρομολογίου. Ξαφνικά, ο περιπολάρχης δέχεται μήνυμα και εικόνα από το ιπτάμενο μη επανδρωμένο αερόχημα-ρομπότ της περιπόλου, ότι μπροστά τους, στα 400 μέτρα υπάρχει τμήμα άγνωστης ταυτότητας που έχει αναπτυχθεί σ' ένα ύψωμα.  

Ο περιπολάρχης δίνει εντολή στο μη επανδρωμένο τεθωρακισμένο όχημα να μπει μπροστά και να καλύπτει την περίπολο. Ταυτόχρονα, το αερόχημα δέχεται επίσης την εντολή εγκλωβισμού του στόχου και κατάδειξής του για προσβολή με κατευθυνόμενες βομβίδες που διαθέτει η περίπολος".

Φανταστικό σενάριο, που όμως είναι ένα από τα πολλά επάνω στα οποία εργάζεται μια ειδική επιστημονική ερευνητική ομάδα για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού. Ίσως τέτοια σενάρια ν' αποτελούν την πραγματικότητα μετά από 15 με 20 χρόνια.
Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχει και ο ειδικός επιστήμων ερευνητής του αμερικανικού στρατού,  Elias Rigas, (μάλλον θυμίζει Ελληνοαμερικάνο), έχει τον τίτλο "Co-Located Assets for Soldier Protection, CLASP) δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση:"Συμπορευόμενα μέσα προστασίας του Στρατιώτη".

Η συνεργασία ρομποτικών μηχανών και ανθρώπων αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα αν και προς το παρόν βρίσκεται σε "εμβρυακή" κατάσταση. Ίσως οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας, μετά από λίγα χρόνια να θεωρούνται προφητικές.
Ο αμερικανικός στρατός επενδύει πολλά χρήματα στην έρευνα (αφού τα ..έχει) και στις καινοτόμες τεχνολογίες για να μπορεί να βρίσκεται πάντα στο ανώτερο δυνατό επίπεδο επιχειρησιακής ικανότητας και αποτελεσματικότητας.

Ανιχνευτής