«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014

Γυναίκες - κομάντος: μπορούν οι γυναίκες ν' αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των Ειδικών Δυνάμεων;


Female Marines Participate In Marine Combat Training At Camp LeJeune
Διέλευση στίβου μάχης Πεζοναυτών (Πηγή)

του Ανιχνευτή

Έχουν οι γυναίκες τη φυσική ικανότητα ν' αντέξουν τις κακουχίες και να καλύψουν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των μονάδων εκστρατείας-μάχης και ακόμη περισσότερο τις απαιτήσεις των ειδικών δυνάμεων;

Ερώτημα ρητορικό μεν αλλά και ουσιαστικό! Η απάντηση είναι απλή και δίνεται με αντίστοιχα ερωτήματα: Πολέμησαν στο παρελθόν γυναίκες στους μεγάλους πολέμους; Συμμετείχαν γυναίκες σε μάχες και ειδικές αποστολές;


Αν "ξεσκονίσουμε" λίγο τα βιβλία της ιστορίας, θα βρούμε μέσα πολλά περιστατικά γυναικών που ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της μάχης, ισάξια με τους άνδρες και ίσως σε αρκετές περιπτώσεις καλύτερα.


Το γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και αριθμό, ήταν θέμα φιλοσοφικής άποψης περί της ισότητας ή της ανισότητας των δύο φύλων, βασιζόμενη πρωτίστως στην μυική δύναμη και  στην καθιέρωση ανδροκρατικών θεσμών για το ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία, στα κοινά και στην οικογένεια. Ας μην ξεχνάμε πότε για πρώτη φορά άρχισαν να ψηφίζουν οι γυναίκες στη χώρα μας!

Female Marines Participate In Marine Combat Training At Camp LeJeune
Εκπαίδευση γυναίκας του σώματος των Αμερικανών πεζοναυτών  στη ρίψη χειροβομβίδας από την ύπτια θέση (Πηγή)

Σας θυμίζω όμως αυτά που είπε και έκανε ένας πολύ παλιός στρατηγός και φιλόσοφος στην αρχαία Κίνα! Ο γνωστός Σουν Τσου στο βιβλίο του "Η τέχνη του πολέμου", περιγράφει πώς απλές γυναίκες μπορούν να μετατραπούν σε πολεμιστές, αρκεί να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση! Επομένως το πρόβλημα δεν είναι σωματικό ή ψυχοσωματικό! Είναι καθαρά πρόβλημα νοοτροπίας και αντίληψης!


Κατά καιρούς έρχονται στην επιφάνεια ειδήσεις από διαφορετικά σημεία του πλανήτη, σχετικά με την συμμετοχή γυναικών στο χώρο των ενόπλων δυνάμεων και μάλιστα σε μάχιμες θέσεις! Άλλες χώρες το έχουν υιοθετήσει και άλλες όχι ακόμη στον απόλυτο βαθμό! Δεν συζητάμε για τις γυναίκες στις ανταρτικές δυνάμεις από όποια πλευρά και αν είναι! Οι γυναίκες αξιοποιούνται στο έπακρο!


Κάποιες χώρες ενεργοποίησαν ακόμη και την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία των γυναικών
και άλλες σκέπτονται αν είναι σωστό ή όχι να τοποθετήσουν τις γυναίκες σε μάχιμα καθήκοντα! Όλοι παρουσιάζουν τα δικά τους επιχειρήματα, στηριζόμενοι στα δικά τους δεδομένα.
Overrated ExercisesΑλλά παρά τη συμμετοχή των γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις των διαφόρων κρατών, παρατηρούμε πάλι διαφοροποίηση στην αντιμετώπιση! Δεν μιλάω μόνο για περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης που δυστυχώς συμβαίνουν.
Δείτε τα κριτήρια  φυσικής κατάστασης! Υπάρχουν διαφορετικά για τους άντρες  και για τις γυναίκες! Τα κριτήρια των γυναικών, εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα απ' αυτά των αντρών. Φτάνουν μόνο το 80% των επιδόσεων των αντρών σε όλα τα τεστ.

Αν κοιτάξουμε τα καθηκοντολόγια, μάλλον τα περισσότερα προδιαγράφουν άντρες παρά γυναίκες. Δημιουργούμε στρατιώτες δεύτερης κατηγορίας! Που πάει η ισότητα; Περίπατο!

Εγώ θα μιλήσω για τις γυναίκες στις ειδικές δυνάμεις με δύο λέξεις: Καμιά εξαίρεση!. Όσες επιθυμούν να υπηρετήσουν στις ειδικές δυνάμεις θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτες! Αρκεί να μπορούν να πληρούν όλα τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί και για τους άντρες.

Ένας μαχητής των ειδικών δυνάμεων είτε είναι άντρας είτε γυναίκα, πρέπει να αξιολογείται ακριβώς με την ίδια αυστηρότητα και τις ίδιες προδιαγραφές ανεξάρτητα φύλου. Οι συνθήκες μάχης, ή καταπόνηση και η σκληρότητα δεν υποχωρούν μπροστά στη γυναικεία ..ομορφιά! Η εκπαίδευση πρέπει να είναι κοινή.

Οι σφαίρες δεν αναγνωρίζουν βαθμούς και φύλο! Οι  απαιτήσεις των ειδικών επιχειρήσεων παραμένουν ίδιες! Η εμπειρία μου  έχει δείξει ότι υπάρχουν τέτοιου τύπου γυναίκες! Λίγες μεν αλλά πολύ καλές! Όπως είπα παραπάνω, είναι θέμα προπόνησης και εκπαίδευσης.


Αφγανές γυναίκες-κομάντος, μαζί με άντρες συναδέλφους τους. Καθ' εικόνα και ομοίωση με τους Αμερικανούς μέντορές τους! (Πηγή)

Οι Αφγανοί το έχουν καταλάβει πολύ καλύτερα από όλους τους άλλους, αφού ήδη χρησιμοποιούν στις επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων γυναίκες! Ένας ακόμη λόγος είναι η έρευνα γυναικείου πληθυσμού κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κατά των ανταρτών αφού θεωρείται μεγάλη προσβολή η σωματική έρευνα γυναίκας από άντρα!

Στις δικές μας ειδικές δυνάμεις έχουμε αρκετά "αστέρια"! Θυμάμαι χαρακτηριστικά, κάποτε στον πύργο και στα βράχια εκπαίδευσης ορεινού αγώνα στο ΚΕΑΠ  βράδυ, μια εκπαιδευόμενη γυναίκα με τι άνεση ανεβοκατέβαινε τις διαδρομές, ενώ υπήρχαν άντρες που "κόμπιαζαν" και δίσταζαν.  Αλλά και σε πορείες με τον ίδιο φόρτο, τα κατάφερνε εξ ίσου καλά, αν και ήταν πιο λεπτός σωματότυπος σε σχέση με τους άντρες!


Γυναίκα εκπαιδευόμενη στο ΚΕΑΠ κατά τη διέλευση στίβου εμποδίων. Καμιά εξαίρεση

Αργότερα στη μονάδα που τοποθετήθηκε έμαθα ότι τα πήγε πολύ καλά! Γυναίκες -μαχητές, γυναίκες-κομάντος μπορούν να γίνουν, φτάνει να έχουν την θέληση γι' αυτό, χωρίς καμιά εξαίρεση! Εκπαίδευση και πάλι εκπαίδευση! Όχι απλά ένας πράσινος μπερές σε καλοχτενισμένα  μακριά μαλλιά και δουλειά γραφείου!

Έχετε δει την ταινία "GI Jane"; Ήταν κατά κάποιο τρόπο προφητική για την συμμετοχή των γυναικών στις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.


Ανιχνευτής

http://tolmwnnika.blogspot.gr/