«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2014

Απειλές Πούτιν... για κατάληψη Πολωνίας, Ρουμανίας


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες του Τύπου περί απειλητικών δηλώσεων του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που στρέφονταν απ' ευθείας εναντίον ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα "Ζίντοϊτσε Τσάιτουνγκ", σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο, ο Πούτιν απείλησε να καταλάβει την Πολωνία, τη Ρουμανία και τα κράτη της Βαλτικής.

"Αν το ήθελα, ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να είναι μέσα σε δύο ημέρες, όχι μόνο στο Κίεβο, αλλά και στη Ρίγα, το Βίλνιους, το Ταλίν, τη Βαρσοβία και το Βουκουρέστι", φέρεται να δήλωσε ο Πούτιν.
Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει την ημερομηνία κατά την οποία έγινε η εν λόγω συνομιλία.
Οι απειλές αυτές μεταφέρθηκαν από τον Ποροσένκο στον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη διάρκεια της επίσκεψης αυτού του τελευταίου στις 12 Σεπτεμβρίου στο Κίεβο, υποστηρίζει η εφημερίδα, η οποία επικαλείται μια αναφορά της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ.
Ήδη στις αρχές Σεπτεμβρίου, η ιταλική εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα" είχε αναφέρει πως στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στον Μπαρόζο και τον Πούτιν, ο τελευταίος είχε αρνηθεί να απαντήσει σε ερώτηση για την παρουσία ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία και είχε φανεί απειλητικός δηλώνοντας: "Αν το θελήσω, μέσα σε δύο εβδομάδες παίρνω το Κίεβο".
Το Κρεμλίνο είχε καταγγείλει τις διαρροές στα μέσα ενημέρωσης και είχε αντιδράσει ανακοινώνοντας πως είναι έτοιμο να δημοσιοποιήσει την ηχογράφηση της τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στον Πούτιν και τον Μπαρόζο "για να αρθεί κάθε παρεξήγηση".
Μετά τις νέες πληροφορίες από την "Ζίντοϊτσε Τσάιτουνγκ", η Επιτροπή ανακοίνωσε πως δεν προτίθεται "να διεξάγει τη διπλωματία της μέσω των μέσων ενημέρωσης" ούτε "να σχολιάζει αποσπάσματα εμπιστευτικών συνομιλιών".
"Αυτό που μετράει για την ΕΕ είναι να συνεισφέρει σε μια διαρκή ειρήνη, στην ευημερία και στη σταθερότητα της Ουκρανίας", πρόσθεσε η εκπρόσωπος Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν.
Ο πρόεδρος Ποροσένκο είχε επανειλημμένα συνομιλίες με τον Πούτιν τις τελευταίες εβδομάδες για να διαπραγματευθούν την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία και το ειρηνευτικό σχέδιό του για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Σύμφωνα με την "Ζίντοϊτσε Τσάιτουνγκ", ο Πούτιν προειδοποίησε επίσης τον Ποροσένκο να μην υπολογίζει υπερβολικά στην ΕΕ, επισημαίνοντας πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του σε πολλά κράτη μέλη για να συγκεντρώσει μια "μειοψηφία αποκλεισμού" κατά των αποφάσεων που δεν είναι ευνοϊκές για τη Μόσχα.

http://www.nooz.gr