«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014

Keysi, η πολεμική τέχνη του Βatman.Μια "Μαχητική Τέχνη" όλο χέρια!


Η μανία που έχουν σκορπίσει οι ταινίες του Κρίστοφερ Νόλαν με πρωταγωνιστή τον σκοτεινό ιππότη σίγουρα έχει ξεπεράσει τα στενά πλαίσια μιας ταινίας.

Δεν πάει πολύς καιρός άλλωστε που ένας παρανοικός τύπος εμπνέυστηκε σύμφωνα με τα λεγόμενά του από τη μνημειώδη ερμηνεία του Ηeath Ledger (Joker) στο δεύτερο μέρος της τριλογίας για να διαπράξει το αποτρόπαιο έγκλημά του στο Colorado των Η.Π.Α.

Γεγονός όμως παραμένει ένα και αυτό είναι ότι οι πρόσφατες ταινίες του Batman είναι ίσως ό,τι πιο ολοκληρωμένο, δραματικό, επιβλητικό και ρεαλιστικό έχουμε δει για τα δεδομένα της θεματολογίας των ταινιών.


Οι ταινίες έχουν φτιαχτεί με τη λογική πως οτιδήποτε βλέπουμε θα μπορούσε να έχει εφαρμογή σε έναν μελλοντικό κόσμο, σε μια μελλοντική μεγαλούπολη που μαστίζεται από το έγκλημα και χρειάζεται την απόκοσμη παρέμβαση ενός αυτόκλητου τιμωρού.

Τα πάντα στο σύμπαν στης Gotham City του Νόλαν πρέπει να είναι αληθοφανή, από τη στολή και τα οχήματα του μασκοφορεμμένου τιμωρού, μέχρι τον τρόπο που πολεμάει σώμα με σώμα.

Κάπου εδώ έρχεται το  Κeysi.


Aν και σύμφωνα με το πρώτο μέρος της ταινίας, ο Bruce Wayne (το όνομα του Batman όταν ζει ως "καθημερινός" πολίτης) ταξίδεψε στην Ανατολή και εκπαιδεύτηκε στις απόκρυφες τέχνες του Ninjutsu, o τρόπος που πολεμάει στις ταινίες συναντάται και στο δικό μας πραγματικό κόσμο και αποτελεί μια μορφή MMA. "Keysi" σημαίνει "από την καρδιά" και εμπνευστές του είναι ένας Ισπανός και ένας Άγγλος κασκαντέρ που παρουσίασαν την πολεμική τους τέχνη στο στάδιο της παραγωγής της πρώτης ταινίας της τριλογίας (Batman Begins).
Όπως αναφέρεται και στο επίσημο site  της σχολής εκμάθησης του Keysi, όλα ξεκίνησαν το 1957, τη χρονιά που γεννήθηκε ο  Justo Dieguez Serrano.

Ο Justo είχε την ατυχία από μικρό παιδί να γεννηθεί κάτω από τις πλεόν αντίξοες συνθήκες, οι οποίες τον ανάγκασαν να αφήσει το σπίτι του στην ηλικία των 10 ετών και αφού κατέφυγε και έζησε για 3 χρόνια σε ένα μοναστήρι, αναγκάστηκε να δουλέψει στα 14 του στο ορυχείο της περιοχής.

Εκεί η κυβέρνηση έστελνε κατάδικους να δουλεύουν με αποτέλεσμα να πρέπει να παλεύει επί καθημερινής βάσης για να σώσει την αξιοπρέπεια, ίσως και τη ζωή του.


Μετά ακολούθησε ο στρατός και οι ειδικές δυνάμεις , όχι κάτι το αφύσικο για ένα παιδί με τέτοια βιώματα. Ο Justo είχε μια άκρως επιτυχημένη πορεία στις ειδικές δυνάμεις μέχρι που ένοιωσε ότι έπρεπε να συνεχίσει το ταξίδι της προσωπικής του αναζήτησης.

Αυτό το ταξίδι τον έφερε στο διάβα του Andy Norman, αντικομφορμιστή και ασυμβίβαστου ατόμου και ίσως γι αυτό ταίριαξαν τόσο καλά μεταξύ τους.

Αποτέλεσμα της συνέργειάς τους ήταν και το πολεμικό σύστημα Keysi, αφού οι δυο τους είχαν την εμπειρία απο διάφορες πολεμικές τέχνες και στυλ.

Κράτησαν τα θετικά από ό,τι θεωρούσαν ότι δούλευε γι αυτούς και δημιούργησαν ένα στυλ μάχης που σύμφωνα με τους εμπνευστές του επιτρέπει σε κάποιον να αμύνεται και να επιτίθεται εξίσου καλά σε όλα τα σενάρια , ακόμα και αν του γίνεται επίθεση από ένοπλο ή πολλά άτομα ταυτόχρονα.

Στο keysi οι αντιδράσεις πρέπει να είναι σωστές και ακαριαίες , σχεδόν ενστικτώδεις.

Φιλοσοφία του συστήματος είναι να χρησιμοποιούνται τα μέρη του σώματος που αντέχουν τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση (αγκώνες, μέτωπο, σφιχτή γροθιά με χτύπημα σφυριού) και όχι πιο ευάλωτα μέρη που σπάνε πιο εύκολα ή μέρη που βάζουν σε κίνδυνο τη διατήρηση της ισορροπίας (γι αυτό και τα χτυπήματα με τα πόδια απουσιάζουν).

Ανεξάρτητα από το πόσο πραγματικά ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό είναι το keysi σε πραγματικές συνθήκες αυτοάμυνας είναι χωρίς αμφιβολία ένα 100% αληθινό σύστημα μάχης και πρόσφερει εξαιρετικά εντυπωσιακές σκηνές σώμα με σώμα με τον άνθρωπο-νυχτερίδα.
Η συνέχεια επί της οθόνης.


A.Aνδρονικάκης

πηγή: http://www.mart-art.gr


σχετικά:Η εξέλιξη του ανορθόδοξου πολέμου