«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014

Keyword – ο θεμέλιος λίθος του SEO
Keyword – εισαγωγή


Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις από ιδιοκτήτες ιστοσελίδων είναι γιατί δεν μπορούν να βρουν την ιστοσελίδα μου στην Google; Γνωρίζουν ότι είναι σημαντικό να εμφανίζονται στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης για συγκεκριμένο keyword αλλά δεν γνωρίζουν γιατί αυτό δεν συμβαίνει σε αυτούς.

Εύρεση του κατάλληλου keyword


Ξεκινήστε απλά, χρησιμοποιήστε μια απλή λέξη ή φράση η οποία να είναι κατάλληλη για την επιχείρηση σας. Ας υποθέσουμε ότι πουλάτε γλυκά στο διαδίκτυο. Μια καλή αρχή θα ήταν να χρησιμοποιήσετε τη λέξη γλυκά.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δωρεάν υπηρεσία Google Keyword Planner και σε δευτερόλεπτα θα έχετε πολλές προτάσεις οι οποίες να περιέχουν τη λέξη γλυκά, τον αριθμό των αναζητήσεων για την γεωγραφική περιοχή που έχετε επιλέξει, καθώς και το επίπεδο του ανταγωνισμού για αυτές.

Αυτός ο αριθμός των αναζητήσεων δεν είναι ακριβής, μπορούμε όμως να τον αξιοποιήσουμε σαν σχετική αξία, δηλαδή μια λέξη – κλειδί η οποίο έχει υψηλό αριθμό αναζητήσεων είναι πιο δημοφιλής από μια άλλη με χαμηλότερο αριθμό αναζητήσεων.

Εκτός από τον αριθμό των αναζητήσεων είναι σημαντικό να σκεφθούμε και το πόσο σχετική είναι η προτεινόμενη λέξη-κλειδί με την φύση της επιχείρησης σας, όπως επίσης και τη συσχέτιση της με το περιεχόμενο  της ιστοσελίδας σας.  Ο εντοπισμός των κατάλληλων λέξεων – κλειδιών είναι το σημαντικότερο βήμα για την αποτελεσματική προώθηση ιστοσελίδων.


Keywords που χρησιμοποιεί ο ανταγωνισμός


Το Google Keyword Planner tool μας δίνει επιπρόσθετα πληροφορίες και για το επίπεδο του ανταγωνισμού για συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά.  Όσο πιο πολλές ιστοσελίδες περιέχουν τις συγκεκριμένες λέξεις τόσο πιο έντονος είναι ο ανταγωνισμός για αυτές. Σαν γενική αρχή επιλέγουμε τα keywords για τα οποίο ο ανταγωνισμός είναι χαμηλός.

Πετύχετε υψηλή κατάταξη για το keyword σας


Εάν θέλετε να αξιοποιήσετε τις μηχανές αναζήτησης για να αυξήσετε την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σας θα πρέπει να έχετε υψηλή κατάταξη στα οργανικά αποτελέσματα τους.

Ιδανικά θα πρέπει να εμφανίζεστε στα τρία κορυφαία οργανικά αποτελέσματα για το keyword που έχετε επιλέξει. Ο λόγος είναι ότι η Google παρουσιάζει 10 οργανικά αποτελέσματα ανά σελίδα και οι περισσότεροι χρήστες θα επιλέξουν πιθανότατα τα  πρώτα από αυτά.

Εάν λοιπόν η ιστοσελίδα σας εμφανίζεται στα κορυφαία αποτελέσματα τότε το πιο πιθανό είναι ότι θα ελκύσει ένα σημαντικό ποσοστό από τις συνολικές αναζητήσεις.

Η κατάταξη της ιστοσελίδας σας από την ενδέκατη θέση και μετά σημαίνει ότι θα ελκύσετε ένα μικρό ποσοστό από τις συνολικές αναζητήσεις, πιθανότατα λιγότερο από το 1%.

Keyword Effectiveness Index


Είναι ένας δείκτης ο οποίος σας βοηθά να επιλέξετε τα καταλληλότερα keywords για την επιχείρηση σας. Για τον υπολογισμό του λαμβάνουμε υπόψη τις εκτιμήσεις για τον αριθμό των αναζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν για ένα keyword και του αριθμού των ανταγωνιστικών ιστοσελίδων που το περιέχουν. ¨Όσο υψηλότερο είναι το KEI τόσο πιο ελκυστική γίνεται η χρήση της λέξης-κλειδί.

Κατηγοριοποίηση των keywords


Έχοντας επιλέξει τα keywords τα οποία αφορούν άμεσα στην ιστοσελίδα σας μπορείτε να τα κατηγοριοποιήσετε δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο θεματικές ενότητες. Αυτές οι θεματικές ενότητες μπορεί να υπάρχουν ήδη στην ιστοσελίδα σας ή μπορείτε να τις προσθέσετε για να εμπλουτίσετε το περιεχόμενο της.

Διευρύνοντας την έρευνα για keywords


Οι επιτυχημένες ιστοσελίδες προσελκύουν επισκέπτες από ένα πλήθος keywords. Έτσι είναι καλή ιδέα να διευρύνετε την έρευνά σας για την αναζήτηση του κατάλληλου keyword. Ας υποθέσουμε ότι η ιστοσελίδα σας έχει σαν κύριο θέμα την σοκολάτα. Ο στόχος σας θα είναι να βρείτε λέξεις-κλειδιά οι οποίες  δεν θα περιέχουν τον όρο σοκολάτα αλλά θα σχετίζονται νοηματικά με αυτόν.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να προσθέσετε και άλλες ενότητες στην ιστοσελίδα σας. Σαν γενική αρχή, για την δημιουργία μιας ιστοσελίδας η οποία θα προσελκύσει επισκεψιμότητα από τις μηχανές αναζήτησης θα χρειαστείτε τουλάχιστον πέντε ενότητες κάθε μία από τις οποίες θα συνδέεται με αρκετές σελίδες.

Δείτε το video που περιγράφει την ορθή προσέγγιση για το keyword ranking, δηλαδή για την κατάταξη στα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, έμφαση θα πρέπει να δίνεται σε όλες τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιεί το κοινό μας και όχι μόνο σε μία ή δύο από αυτές.

https://www.youtube.com/


Συνεχής έρευνα για keywords

Εάν θέλετε να πετύχετε εξαιρετικά αποτελέσματα στη διαδικασία του Search Engine Optimization η έρευνα για λέξεις-κλειδιά θα πρέπει να είναι μια συνεχής διαδικασία. Ο λόγος είναι ότι η σημασία του κάθε keyword αλλάζει με τον χρόνο, ενώ νέα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν  τα οποία να αφορούν στην ιστοσελίδα σας.