«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014

Penguin 2.0 – πως θα επηρεάσει την ιστοσελίδα σας - σκούρα τα πράγματα για όποιον έχει γεμίσει το διαδίκτυο με "άσχετα ή ύποπτα backlinks" προς την σελίδα του - θα πρέπει να τα αφαιρέσει (κι άντε να τα βρει όλα αυτά και να τα διαχειριστεί δηλαδή)...Ο νέος αλγόριθμος της Google, Penguin 2.0


Ο Penguin 2.0 είναι σε λειτουργία από τα τέλη Μάιου 2013 και τα αποτελέσματα του είναι ήδη εμφανή. Όπως υποσχέθηκε ο διακεκριμένος μηχανικός της Google, Matt Cutts, ο νέος αλγόριθμος θα πραγματοποιεί αποτελεσματικότερη ανάλυση των ιστοσελίδων. Η κύρια εστίαση του είναι το webspam.  
Σύμφωνα με την Searchmetrics  θα επηρεαστούν περίπου το 2,3% των αναζητήσεων στα αγγλικά. Εκτός από τις αναζητήσεις στα αγγλικά θα επηρεαστούν και οι αναζητήσεις σε άλλες γλώσσες. Μάλιστα όσο περισσότερο συσχετίζεται μια γλώσσα με το webspam τόσο περισσότερο θα επηρεαστούν οι αναζητήσεις που πραγματοποιούνται σε αυτή.
Φαίνεται πάντως ότι αυτή η αλλαγή είναι μόνο η αρχή γιατί σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του Matt Cutts  αλλαγές πρόκειται να υπάρξουν και σε θέματα που αφορούν στο link farming, over-optimization, στις τεχνικές Black Hat καθώς και σε θέματα keyword stuffing. Προς το παρόν εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν περισσότερο οι ιστοσελίδες οι οποίες έχουν unnatural links.  Δείτε το σχετικό video.

https://www.youtube.com/


Δράσεις που πρέπει να αναλάβουμε στο πλαίσιο του Penguin 2.0


Αφαίρεση των unnatural links


Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να μην επηρεαστούμε αρνητικά από τον Penguin 2.0 είναι να αφαιρέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα unnatural links έχουμε. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα links τα οποία έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
  • Text advertisements στα οποία επιτρέπεται ο επηρεασμός του PageRank της ιστοσελίδας στην οποία δείχνουν.
  • Links τα οποία υπάρχουν σε άρθρα με άσχετο περιεχόμενο.
  • Links από directories χαμηλής ποιότητας.
  • Links σε widgets τα οποία διανέμονται σε διάφορους ιστοτόπους.
  • Ευρέως διανεμόμενα links στα footers διαφόρων ιστοσελίδων.
  • Σχόλια σε forums τα οποία περιλαμβάνουν optimized links στο post ή στην υπογραφή.
 Οι καλύτερος τρόπος για να τα αφαιρέσουμε είναι να αναγνωρίσουμε ποιός τα δημιούργησε και να του ζητήσουμε να τα αφαιρέσει. Μπορεί να είναι ο webmaster της εταιρίας μας ή να είναι μια συνεργαζόμενη εταιρία με τη δική μας η οποία τα δημιούργησε για να μας βοηθήσει στην προώθηση των ιστοσελίδων  μας.


Disavow tool


Στην περίπτωση που εξακολουθούμε να έχουμε unnatural links μπορούμε να αξιοποιήσουμε το Disavow  tool που υπάρχει στα Google Webmaster Tools  και το οποίο μας επιτρέπει να δηλώσουμε στην Google ποια links, τα οποία δείχνουν προς τον ιστότοπο μας, δεν θέλουμε να λαμβάνει υπόψη της. Πάντως και η ίδια η Google προτείνει να χρησιμοποιούμε το συγκεκριμένο εργαλείο με προσοχή.
Στο  video που ακολουθεί δείτε τι είναι το disavow tool και πως πρέπει να το χρησιμοποιούμε.


Reconsideration Request


Σαν τελευταίο εργαλείο για να αποφύγουμε την αρνητική αξιολόγηση από τον Penguin 2.0 είναι το Reconsideration Request το οποίο μπορούμε να στείλουμε στην Google περιγράφοντας με ειλικρινή τρόπο τις προσπάθειες που έχουμε κάνει για να απομακρύνουμε τα unnatural links που δείχνουν στην ιστοσελίδα μας. Σε αυτό μπορούμε να βάλουμε και τις μαρτυρίες οποιονδήποτε τρίτων έχουν συμβάλλει στην δημιουργία τους.