Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014

Ο Στρατηγός Γρίβας Διγενής για το Αντάρτικο και την ΕΟΚΑ (Μέρος 1ο)
Ο Στρατηγός Γρίβας περί ανταρτοπολέμου....

Επιμέλεια: Γιώργος Ανεστόπουλος

«...Οι Βρεταννοί, που εξοπλίζουν τους κομμάντος τους με μαχαίρια και τους δίνουν οδηγίες να χτυπάνε...στην πλάτη διαμαρτυρήθηκαν ζωηρά όταν μια τέτοια τακτική εφαρμόστηκε εναντίον τους.

Μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι αυτά επιτρέπονται μόνο στον πόλεμο.

Ανοησίες.

 Έκανα πόλεμο στην Κύπρο ενάντια στους Βρεταννούς κι αν αυτοί δεν αναγνώρισαν απ’ την αρχή αυτό το γεγονός, αναγκάστηκαν να το αναγνωρίσουν στο τέλος.

Η αλήθεια είναι ότι η μορφή του πολέμου μας, στον οποίο μερικές εκατοντάδες σκοτώθηκαν μέσα σε τέσσερα χρόνια, ήταν πιο εκλεκτική από τους περισσότερους πολέμους και μιλάω έχοντας δει πεδία μάχης σκεπασμένα με νεκρούς.


Εμείς δεν χτυπούσαμε σαν τον βομβιστή στα τυφλά.

Πυροβολούσαμε μόνο Βρεταννούς στρατιώτες, που θα μας σκότωναν αν προλάβαιναν να πυροβολήσουν πρώτοι και πολίτες που ήταν προδότες ή πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών.

Το να πυροβολείς τους εχθρούς σου στο δρόμο μπορεί να ήταν χωρίς προηγούμενο, αλλά επιδίωκα αποτελέσματα, όχι προηγούμενα.

Πως κέρδισε τις νίκες του ο Ναπολέων;

Χτύπησε τους εχθρούς του στα πλευρά ή στα μετόπισθεν.

Κι ότι είναι σωστό σε μεγάλη κλίμακα δεν είναι λάθος όταν η κλίμακα περιορίζεται και οι πιθανότητες εναντίον σου είναι εκατό προς μια»...

Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας Διγενής – Απομνημονεύματα περί «Τρομοκρατίας»...

Ο Αρχηγός του Κυπριακού Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ Α΄...


...συνεχίζεται στο

Ο Στρατηγός Γρίβας Διγενής μιλάει για τον "Ανταρτοπόλεμο" της ΕΟΚΑ...(Μέρος 2ο)