«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014

Αθώοι οι κατηγορούμενοι (στελέχη της ΕΥΠ) για το Γεωγραφικό Σύστημα της ΕΥΠ...το οποίο βεβαίως απωλέσθη πλέον...και κανα εκατομμύριο ισλαμο-λαθρο-μουτζαχεντίν πέρασαν τα σύνορα ανενόχλητοι...κανα πολιτικό λαμόγιο προϊστάμενος της ΕΥΠ που ευθύνεται γι' αυτό το "εθνικό έγκλημα" θα την πληρώσει κύριοι Δικαστές;Για το διασυρμό στελεχών και Υπηρεσίας προβλέπει τίποτα η Ελληνική Δικαιοσύνη;Για το ότι μετά απ' αυτό το "χαστούκι" θα φοβούνται οι πάντες εκεί μέσα να προτείνουν και να στηρίξουν προτάσεις ανάπτυξης συστημάτων ασφαλείας μην και διασυρθούν πάλι;Άρα;Η Εθνική Ασφάλεια έφαγε ένα "γερό πλήγμα".Κι εσείς κύριοι Δικαστές δεν κάνατε τίποτα....Μείναν ανενόχλητοι οι Πολιτικοί να ξανακάνουν τα ίδια...συγχαρητήρια...


Την απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων στην υπόθεση προμήθειας «Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών» της ΕΥΠ αποφάσισε η Δικαιοσύνη όπως αποκαλύπτει σήμερα το CRASHonline.gr
Πρόκειται για υπόθεση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας το 2010 με εμπλεκόμενους τη Διοίκηση της ΕΥΠ κατά την περίοδο 2005-2009, με τον τότε Διοικητή.

Συγκεκριμένα αφορούσε την ανάπτυξη – προμήθεια ενός δορυφορικού συστήματος ελέγχου και παρακολούθησης των χερσαίων συνόρων (Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά την μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών) μέσα από το Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας και με χρηματοδότηση 75% από την Ε.Ε. συνολικού προϋπολογισμού 1.583.000 ευρώ.


Την υπόθεση ανέδειξε η τότε νέα διοίκηση της ΕΥΠ (το 2010) και ανέλαβε να την διαχειρισθεί και να την αναδείξει ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης.

Όπως λένε στο CRASHonline κατηγορούμενοι, παράγοντες της υπόθεσης και πρώην στελέχη της ΕΥΠ«μέσα από περίεργες και ανεξήγητες κωλυσιεργίες και απίθανους ισχυρισμούς, το καθόλα ετοιμοπαράδοτο και πολύ χρήσιμο έργο δεν παραλήφθηκε από την ΕΥΠ, παρά τον εκφρασθέντα αρχικό εντυπωσιασμό της Διοίκησης για τις δυνατότητες και την αποτελεσματικότητά του».


Παράλληλα προσθέτουν ότι με διάφορες διαδικασίες το έργο τελικά απεντάχθηκε από τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, περίπου ένα χρόνο μετά τον ισχυρισμό ότι «το έργο δεν συνάδει με την αποστολή και τις αρμοδιότητες της ΕΥΠ».


Στη συνέχεια το θέμα παραπέμφθηκε στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ο οποίος εντόπισε «διοικητική αταξία» στην ΕΥΠ και παράλληλα καταλόγισε ευθύνες και σε στελέχη της Κοινωνίας της Πληροφορίας για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους, παραπέμποντας με την σειρά του την υπόθεση στη Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

apofasi_gedd1
(κλικ για μεγέθυνση)
Μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες η υπόθεση κατέληξε σε Ανακριτή του Ν 4022/2011 για να περατωθεί τον Ιούλιου του 2013 και στη συνέχεια με απαλλακτική για όλους τους κατηγορούμενους πρόταση του αρμόδιου Εισαγγελέα να διαβιβασθεί – εισαχθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο διέταξε τη διεξαγωγήπραγματογνωμοσύνης.

Η πραγματογνωμοσύνη ολοκληρώθηκε και ήταν απολύτως αποκαλυπτική της όλης κατάστασης: το έργο είχε παραδοθεί κατά 98% και η ποιότητά του ήταν τέτοια, που ακόμα και σήμερα μπορούσε να τεθεί σε απόλυτη και λίαν αποδοτική λειτουργία.


Η νέα σχετική πρόταση του Εισαγγελέα μετά και την πραγματογνωμοσύνη, οδήγησε το Δικαστικό Συμβούλιονα εκδώσει τελικά την απόφασή του τον περασμένο Ιούλιο, η οποία κάνει λόγο για: απαλλαγή από όλες τις κατηγορίες για όλους. Συνολικά 20 άτομα, 14 πρώην και εν ενεργεία στελέχη της ΕΥΠ και 6 της Κοινωνίας της Πληροφορίας.


Όπως επισημαίνουν στο CRASHonline παράγοντες που γνωρίζουν την υπόθεση «η συγκεκριμένη απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου έδωσε τέλος σε μια πολυετή και αρνητική για την ΕΥΠ εκκρεμότητα και πρακτικά σημαίνει ότι καλώς το έργο ανατέθηκε στην ΕΥΠ ως την πλέον αρμόδια Υπηρεσία και ότι κακώς δεν παραλήφθηκε το έργο από την νέα Διοίκηση».


Παράλληλα τονίζουν ότι «η προκαταβολή (665.000 ευρώ) που δόθηκε από την ΕΥΠ στην ανάδοχο εταιρεία ήταν απολύτως νόμιμη και λογική, ενώ έμμεσα δικαιολογούνται και οι οποιεσδήποτε απαιτήσεις της εταιρείας από την ΕΥΠ για την ζημιά που υπέστη, θέμα για το οποίο αποφάνθηκε θετικά για την εταιρεία και το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, τον Ιούνιο του 2012»


Καταλήγοντας θέτουν μια σειρά ερωτημάτων: «Ποιος θα καλύψει την οικονομική ζημιά του Δημοσίου; Ποιος θα αποζημιώσει την ανάδοχο εταιρεία; Δεν θα υπάρξει καταλογισμός ευθυνών; Ποιος ευθύνεται για το ότι η ΕΥΠ και γενικότερα ο τομέας της εθνικής ασφάλειας στερήθηκε μιας προηγμένης και πολύτιμης δυνατότητας ελέγχου των συνόρων, μέσα από ένα σύγχρονο δορυφορικό σύστημα, με ουσιαστική χρηματοδότηση από την Ε.Ε;»

crashonline.gr

http://aienaristeyein.com/