Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014

Τουρκία: «Θα διαλυθούμε όπως και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο»

 Φετουλάχ Γκιουλέν,

Μια λάθος στρατηγική συμμαχία γέννησε την Τουρκία και μια λάθος στρατηγική συμμαχία θα την διαλύσει.

Η Οθωμανική αυτοκρατορία στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο επέλεξε την Γερμανία και έχασε.

Κατέρρευσε και δημιουργήθηκε μια μικρότερη χώρα η Τουρκία, που ο Κεμάλ Ατατούρκ τράβηξε μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν και την θρησκεία την οποία την έθεσε εκτός κράτους.

Την έβαλε στην γωνία.

Σχεδόν 100 χρόνια μετά η Τουρκία είναι πια μια άλλη Τουρκία από αυτήν του Ατατούρκ. Είναι ακριβώς το αντίθετο.

Η Θρησκεία καθορίζει το Κράτος.


Και τώρα έκανε το δεύτερο ιστορικό λάθος. Γέννησε, γιγάντωσε και τώρα είναι δέσμια του Ισλαμικού Κράτους.

Και έρχεται και πάλι σε αντίθεση όπως στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο με όλη την δυτική κοινότητα.

«Θα διαλυθούμε και θα υποστούμε όπως και τότε τις συνέπειες των λανθασμένων συμμαχιών» τόνισε ο Φετουλάχ Γκιουλέν σε δήλωσή του που απευθυνόταν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν είναι ο πνευματικός ηγέτης του Ερντογάν.

Είναι ο άνθρωπος που τον βοήθησε με το θρησκευτικό κίνημα που έχει να εκλεγεί.

Όμως όπως και στον Πυγμαλίωνα ο εκπαιδευόμενος θέλει να γίνει ηγέτης – εκπαιδευτής και στην ουσία «σκοτώνει» τον δάσκαλό του, έτσι κι ο Ερντογάν όταν στάθηκε στα πόδια του ακολούθησε αυτόνομη πορεία εγκαταλείποντας τον Γκιουλέν και στην συνέχεια πολεμώντας τον.

Τώρα ήρθε η σειρά του Φετουλάχ Γκιουλέν να του επιτεθεί λέγοντάς του αλήθειες.

«Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατέστρεψαν μια μεγάλη αυτοκρατορία. Θυσίασαν το Κράτος. Ελπίζω να μην γίνει τώρα το ίδιο με την Τουρκία. Γιατί (αν γίνουν τα ίδια λάθη και διαλυθούμε όπως η Οθωμανική αυτοκρατορία) το Κράτος δεν πρόκειται να ξαναγεννηθεί».


http://www.tribune.gr/