Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2014

Συρία: Οι «αμαζόνες» των Πεσμεργκά στον αγώνα κατά των ισλαμιστών [εικόνες,βίντεο]

 Σε ένα οδοιπορικό του τηλεοπτικού σταθμού CBS, ο τηλεθεατής γνωρίζει τις «αμαζόνες» των Πεσμεργκά, τον αγώνα τους, τους στόχους τους, την καθημερινότητά τους στην πρώτη γραμμή, ακόμα και τα όνειρά τους για σπουδές, αγόρια και οικογένεια.
 
Η Χόλι Γουίλιαμς του αμερικανικού δικτύου συνάντησε τις νεαρές γυναίκες και συνομίλησε μαζί τους, ανακαλύπτοντας προσωπικές πτυχές τους.
 
«Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες. Και οι δύο μπορούν να ενταχθούν στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Βιώνουμε επικίνδυνες καταστάσεις καθώς οι τζιχαντιστές πλησιάζουν στην περιοχή μας. Κατέστρεψαν τα πάντα, σκότωσαν παιδιά, απήγαγαν γυναίκες», λέει μία από εκείνες στην κάμερα του δικτύου.
 
Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που μάχες έχουν νικηθεί από γυναίκες, οι οποίες θεωρούνται εξαιρετικά θαρραλέες και δίνουν κίνητρα στους άνδρες να είναι ακόμα πιο δυναμικοί στον αγώνα κατά των τρομοκρατών.
 
«Εμείς πολεμούμε με τη θέλησή μας, αλλά το IS πολεμά με όπλα. Βέβαια, πιστεύω ότι η θέληση είναι ισχυρότερη από τα όπλα. Δεν αγαπάμε τις μάχες, δεν αγαπάμε τα όπλα, ούτε τον πόλεμο. Όλες μας θέλουμε να ζήσουμε με ασφάλεια, να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας και να έχουμε αγόρι, αλλά τώρα βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δηλώνει η 19χρονη Ακίνα Ακίν στη δημοσιογράφο του CBS News.
 
Την ίδια στιγμή, τόνισε πως δε φοβάται αλλά παραδέχθηκε ότι θα ανατιναχθεί πριν κάποιος εξτρεμιστής επιχειρήσει να την αιχμαλωτίσει.