Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014

Χονγκ Κονγκ: Η ώρα της Κινεζικής Ουκρανίας;


Screenshot του άρθρου του Left.gr, που όλως τυχαίως, και για μια ακόμα φορά, "εξαφανίστηκε" από το site μετά το άρθρο αυτό.
"Το Κομμουνιστικό Κόμμα πνίγει το λαό" Πανώ στο Occupy Χονγκ Κονγκ
Ακολουθούν δύο κείμενα, αρκούντως διαφωτιστικά για την ασμένως προωθημένη από τα δυτικά ΜΜΕ και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης εκστρατεία του "Central Occupy" στο Χονγκ Κονγκ, την Ουκρανία του δεύτερου μεγάλου αντιπάλου του ΝΑΤΟ: το πρώτο από το πάντα χρήσιμο για την ανίχνευση των τάσεων του δυτικού ιμπεριαλισμού Left.gr, το δεύτερο (σε μετάφραση) από τους New York Times -- εξίσου αποκαλυπτικό ως κείμενο, αλλά για διαφορετικούς λόγους.
LR
---

Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους στο Χονγκ Κονγκ


Παραμένουν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ δεκάδες χιλιάδες κόσμου, που διαδηλώνουν υπέρ της Δημοκρατίας. Αποκλεισμένοι δρόμοι και η οικονομική ζώνη.

Στους δρόμους ξημερώθηκαν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, που διαδηλώνουν υπέρ της Δημοκρατίας. Παραμένουν τους κεντρικούς δρόμους κρατώντας αποκλεισμένη την οικονομική ζώνη της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των φοιτητών και της αστυνομίας και η διαδήλωση συνεχίστηκε ειρηνικά. Οι επικεφαλείς του κινήματος των φοιτητών απείλησαν μάλιστα ότι θα επεκτείνουν τις διαδηλώσεις εάν η κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί με τα αιτήματά τους μέχρι την Τετάρτη.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες ταραχές στο Χονγκ Κονγκ από το 1997, τότε που είχε περάσει υπό την κηδεμονία της Κίνας.
"Απ' τα κάτω": Edward Chin: Ακτιβιστής και Hedge Fund Manager (BBC)

Οι διαδηλωτές είναι μαθητές, φοιτητές και υποστηρικτές του κινήματος υπέρ της Δημοκρατίας με την ονομασία Occupy Central και διαμαρτύρονται για την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να μην επιλέξουν οι ψηφοφόροι τους υποψήφιους στις τοπικές εκλογές που θα γίνουν το 2017.

Το χαρακτηριστικό των διαδηλωτών είναι οι ομπρέλες που κρατούν, οι χειρουργικές μάσκες, τα γυαλιά του σκι και η μεμβράνη για τρόφιμα με την οποία τυλίγουν το πρόσωπο.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ κάλεσε σήμερα το κίνημα Occupy Central να βάλει αμέσως τέλος στις διαδηλώσεις που εδώ και τρεις ημέρες αναστατώνουν τη λειτουργία του οικονομικού κέντρου.

«Οι ιδρυτές του Occupy Central έχουν πει επανειλημμένα πως αν το κίνημα καταστεί ανεξέλεγκτο, θα ζητήσουν τον τερματισμό του. Τους ζητώ τώρα να σεβαστούν τη δέσμευσή τους και να βάλουν αμέσως τέλος στην εκστρατεία τους», δήλωσε ο Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ μετά τις συγκρούσεις που έφεραν το βράδυ της Κυριακής αντιμέτωπους τους διαδηλωτές με τους αστυνομικούς.

Το Λονδίνο, σε ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις, ζήτησε την έναρξη "εποικοδομητικών" συνομιλιών οι οποίες να οδηγήσουν σε "αισθητές προόδους προς τη δημοκρατία". Η Ουάσινγκτον κάλεσε τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να επιδείξουν "αυτοσυγκράτηση" και "τους διαδηλωτές να εκφρασθούν με ειρηνικό τρόπο", σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Η φωτογραφία του άρθρου των New York Times, σχεδιασμένη για να δημιουργεί ανακλαστικά "Τιεν αν Μεν" στο αμερικανικό αναγνωστικό κοινό

Λαός του Χονγκ Κονγκ!
Louisa Lim

Απ' τη μια μέρα στην άλλη, το παιδικό μου σπίτι έγινε πεδίο μάχης. Οι δρόμοι του Χονγκ Κονγκ όπου μεγάλωσα μεταμορφώθηκαν σε πολιτική μπαρουταποθήκη, με την αστυνομία, φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες, να πετά δακρυγόνα στους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές και πολλούς απ' αυτούς να προστατεύονται από τα τοξικά λευκά νέφη απλώς με τις ομπρέλες τους και με πλαστικό σελοφάν.

Δεν θα έπρεπε να έχω σοκαριστεί, αφού έχω ζήσει για χρόνια στο Πεκίνο, για να ερευνήσω την κληρονομιά της κινεζικής καταστολής των διαδηλώσεων στην Τιεν αν Μεν το 1989. Αφού εξαπέλυσαν το στρατό τουςς ενάντια στο λαό τους εικοσιπέντε χρόνια πριν, οι ηγέτες της Κίνας έμειναν με μια στενάχωρη αίσθηση του πόσο ευάλωτοι είναι, και με την αποφασιστικότητα να μην ξαναξεφύγουν ποτέ από τον έλεγχο οι διαδηλώσεις. Αυτή τους η μέριμνα γέννησε ένα γιγαντωνόμενο μηχανισμό ασφάλειας, του οποίου η αποστολή διευρύνεται και καταστέλει τις από τα κάτω [grassroots] διαδηλώσεις. Για τους ηγέτες της Κίνας η θεμελιώδης προτεραιότητα είναι η σταθερότητα, ανεξαρτήτως κόστους. 

[...]

Την Κυριακή που πέρασε, όταν φάλαγγες της αστυνομίας κινήθηκαν απειλητικά για να εκκαθαρίσουν τους δρόμους από ειρηνικούς διαδηλωτές, το Χονγκ Κονγκ έγινε άλλη μια κινέζικη πόλη. Ήταν η στιγμή που η φόρμουλα "μια χώρα, δύο συστήματα", την οποία η Κίνα υποσχέθηκε στο Χονγκ Κονγκ σε αντάλλαγμα για την κυριαρχία το 1997 αποκαλύφθηκε ότι είναι ανέφικτη.

[...]
Ζήτω η Αγγλική αποικιοκρατία. Με τη ριζοσπαστικά αριστερή έννοια

Αυτό που δημιουργεί σκέψεις είναι ότι οι τακτικές που χρησιμοποιούνται ενάντια στους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ είχαν χρησιμοποιηθεί στο Πεκίνο το 1989. Πριν από τις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου, πράγματι, και καθώς οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ συζητούσαν το μέλλον της δημοκρατίας στην περιοχή, ο κρατικός Τύπος επαναλάμβανε γνωστές κατηγορίες, ότι δηλαδή "εχθρικές ξένες δυνάμεις" ανακινούσαν τη δυσαρέσκεια. Αυτό κορυφώθηκε σε "αποκαλυπτικό ρεπορτάζ" την Πέμπτη, στην φιλο-κινεζική εφημερίδα Wen Wei Po, που κατηγόρησε τον 17χρονο ηγέτη των φοιτητών Joshua Wong ότι συνδέεται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και ότι χειραγωγείται παρασκηνιακά, κάτι που θυμίζει τρομακτικά τη γλώσσα της εποχής της Τιεν αν Μεν. Ο κύριος Wong είπε ότι οι κατηγορίες είναι ψευδείς. 

Ο κύριος Wong ήταν μόλις 15 ετών όταν ίδρυσε το κίνημα Scholarism, το οποίο πέτυχε να αποσυρθούν σχέδια εισαγωγής φιλοκομμουνιστικής ηθικής και πολιτικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία του Χονγκ Κονγκ. Τώρα, η ομάδα του βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του φοιτητικού μποϊκοτάζ τάξεων -- το οποίο έχει ως στόχο να ασκηθεί πίεση ώστε να δοθεί πραγματικά ελεύθερη ψήφος στους πολίτες του Χονγκ Κονγκ. 

Οι διαδηλώσεις, οι οποίες συνέχισαν να μεγαλώνουν τη Δευτέρα, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε την υποχώρηση της αστυνομίας, καθοδηγούνται από μια νέα γενιά νεαρών ακτιβιστών όπως ο κύριος Wong, για τον οποίο τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης είναι τόσο μέσα οργάνωσης όσο και μέσα άμεσης δημοσιοποίησης των συγκρούσεων με την αστυνομία

Μια άλλη σημαντική φιγούρα που αναγκάστηκε να αρνηθεί ότι συνδέεται με την Αμερικανική κυβέρνηση --και αυτή τη φορά με τη CIA-- είναι ο βαρόνος των ΜΜΕ Jimmy Lai, θαρραλέος υπερασπιστής της δημοκρατίας. Στοχοποιήθηκε για διερεύνηση από την Ανεξάρτητη Επιτροπή ενάντια στη Διαφθορά, αφού του έσπασαν τον κωδικό του email και αποκάλυψαν μεγάλες δωρεές του προς φιλοδημοκρατικούς πολιτικούς και ακτιβιστές.  

[...]

Η χαμηλών τόνων αντίδραση των δυτικών πρωτευουσών έχει προκαλέσει απογοήτευση στους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ. Πολλοί απ' αυτούς νιώθουν πως  η Βρετανία, ως προηγούμενη αποικιακή δύναμη, δεν έχει εκπληρώσει την νομική και ηθική της υποχρέωση να μιλήσει με θάρρος. 

[...]

Για τους ηγέτες της Κίνας, η κατηγορία ότι ξένες δυνάμεις χειραγωγούν τους φοιτητές είναι ευκολότερη από το να αναμετρηθούν με την ιδέα ότι οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ υπερασπίζονται τον υψηλό βαθμό αυτονομίας που τους υποσχέθηκαν. Καθώς οι φοιτητές και ακτιβιστές αντιμετώπιζαν την αστυνομία ανάμεσα στους ουρανοξύστες, ένα δημοφιλές σύνθημα ήταν απλώς "Λαός του Χονγκ Κονγκ! Λαός του Χονγκ Κονγκ!"

[...]

Το Χονγκ Κονγκ δεν έγινε ακόμα άλλη μια Τιεν αν Μεν, όμως το γεγονός ότι συζητιούνται μαζί δείχνει πόσο λίγο ενδιαφέρεται το Πεκίνο για την κοινή γνώμη στον κόσμο.