«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014

Μόνη στο σπίτι...εισέβαλλαν διαρρήκτες...πήρε την Άμεσο Δράση...την βίαζαν με ανοιχτό το ακουστικό...τέτοιο θράσος...(Δεν είχε όπλο - δεν πίστευε στην Αυτοπροστασία)...(Video)


του Δημήτρη Αλεξίου

Περί ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ:


Αν αναλύσουμε ετυμολογικά την λέξη αυτοάμυνα, αυτή αποτελείται από δύο λέξεις: εαυτός και άμυνα και σημαίνει την προστασία του εαυτού μας, δηλαδή της σωματικής μας ακεραιότητας και της ίδιας μας της ζωής.

Με μία ευρύτερη έννοια η αυτοάμυνα καλύπτει και τις περιπτώσεις προστασίας των περιουσιακών μας στοιχείων, της ηθικής μας υπόστασης και της αξιοπρέπειάς μας, της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής των αγαπημένων μας προσώπων ή και συνανθρώπων μας που χρειάζονται την βοήθειά μας και προκειμένου για επαγγελματίες η προστασία με τον πλέον αποτελεσματικό αλλά και διακριτικό τρόπο των προσώπων, ή των θεσμών, ή των εγκαταστάσεων που τους έχει ανατεθεί να φυλάνε.

Σε αυτό το σημείο να διευκρινίσω ότι σχετικά με όσα θα αναφερθούν παρακάτω για αυτοάμυνα έναντι οπλισμένων αντιπάλων και για ένοπλη αυτοάμυνα, με τον όρο «όπλα» λογίζονται όλα τα όπλα πόλης καθώς και κάθε αντικείμενο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν όπλο και σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν τα πυροβόλα όπλα.

Η έννοια αυτοάμυνα εμπεριέχει λοιπόν και ετυμολογικά την λέξη άμυνα, που σημαίνει ότι η αυτοάμυνα πρέπει να αρχίζει και να σταματάει στην άμυνα και να μην ξεπερνάει ποτέ αυτά τα όρια, φτάνοντας μέσα από την κατάχρηση βίας, στην εκδίκηση και στην τιμωρία του επιτιθέμενου.

ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ :

Σύμφωνα με το άρθρο 22 του Ποινικού Κώδικα, δεν είναι άδικη η πράξη που τελεί κάποιος σε περίπτωση άμυνας, δηλαδή, "αναγκαίας προσβολής του επιτιθέμενου στην οποία προβαίνει για να υπερασπισθεί τον εαυτό του ή άλλον από άδικη και παρούσα επίθεση που στρέφεται εναντίον τους".

Αν, λοιπόν, είμαστε παρόντες την ώρα που συμβαίνει η άδικη επίθεση, ο νόμας μας δίνει το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας και να αποτρέψουμε την αξιόποινη πράξη.

Ομως, όταν προσπαθούμε να αποκρούσουμε μια εις βάρος μας άδικη επίθεση με τεχνικές αυτοάμυνας, πρέπει να προσέξουμε να μην υπερβούμε το αναγκαίο μέτρο, δηλαδή, να μην προκαλέσουμε στον αντίπαλο που θέλουμε να εξουδετερώσουμε βλάβες μεγαλύτερες από αυτες που θα μπορούσε να προκαλέσει σε εμάς η δική του επίθεση.

Επίσης, αν, γνωρίζονταςότι οι ικανότητες μας είναι ανώτερες του αντιπάλου και υπερτερούμε έναντι αυτού, προκαλέσουμε εμείς την μάχη "σώμα με σώμα", ο νόμος είναι ξεκάθαρος για το θέμα της υπαιτιότητας, σύμφωνα με το άρθρο 24: "Δεν απαλλάσεται από την ποινή που ορίζει ο νόμας όποιος με πρόθεση προκάλεσε την επίθεση άλλου για να διαπράξει εναντίον του αξιόποινη πράξη μρ το πρόσχημα της άμυνας."

Τέλος, δεν πρέπει να συγχέουμε την νόμιμη άμυνα με την περίπτωση της αυτοδικίας. Αυτοδικία έχουμε όταν εμείς ξεκινήσουμε την συμπλοκή εκ τών υστέρων, ακόμα κι αν έχουμε δίκιο (για παράδειγμα, κάποιος λήστεψε ή κακοποίησε ένα μέλος της οικογένειάς μας, τον βρίσκουμε ή τον καταδιώκουμε μετά την πράξη του και ασκούμε επάνω του βία).

................................................................................
Σχόλιο - περιγραφή περιληπτικά του video Γιώργος Ανεστόπουλος:

Πραγματικό περιστατικό:

Μόνη στο σπίτι...με σπασμένο πόδι είναι ακινητοποιημένη στον καναπέ στο καθιστικό. Αντιλαμβάνεται πως διαρρήκτες επιχειρούν να εισβάλλουν στο σπίτι.


Πήρε την Άμεσο Δράση όσο ακόμη τους άκουγε στον κήπο και κατόπιν να προσπαθούν να παραβιάσουν την πίσω πόρτα...Τα σκυλιά της γαύγιζαν μανιωδώς. Οι διαρρήκτες απτόητοι.

Το "κέντρο" κατεύθυνε περιπολικά προς αυτήν, αλλά δεν υπήρχε κανένα κοντά. 

Η αστυνομικός του Κέντρου προσπαθούσε να την καθησυχάσει. Τα περιπολικά αργούν. Οι διαρρήκτες μπαίνουν στο σπίτι.

Η κοπέλα ουρλιάζει. Το "κέντρο" ακούει χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα. 

Η  κοπέλα ουρλιάζει όλο και πιο πανικόβλητη. 

Το "κέντρο" αντιλαμβάνεται χωρίς να μπορεί να το συνειδητοποιήσει πως έχουν το θράσος να την βιάζουν με "ανοιχτό το ακουστικό"!!!

Η κοπέλα προφανώς "Δεν είχε όπλο"...

Επίσης "προφανώς" δεν πίστευε στην Αυτοπροστασία, την Αυτοάμυνα και την "Προετοιμασία"...


Ούτε και πως θα μπορούσε ποτέ "να συμβεί σ' αυτήν"...


Αυτά στις ΗΠΑ...έχει καμία σημασία;
σχετικά:

Καταστάσεις/είδη "Εμπλοκής" - Αυτοάμυνα - Τύποι Προετοιμασίας/Αντιμετώπισης, του Άρη Δελημήτρου