«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014

Ψέματα και Μύθοι γύρω από τη «Μάχη με Μαχαίρια» (Μέρος 12ο)
1.Το θύμα δεν αισθάνεται το μαχαίρι στον αυχένα του, 2.τεχνικές απόκρουσης-επίθεσης, 3.βαθύ χαράκωμα στο πλάι του προσώπου από μαχαίρι

του MarcAnimalMacYoung

Επιμέλεια - Μετάφραση – Απόδοση στα Ελληνικά: Γιώργος Ανεστόπουλος

συνέχεια από το Μέρος 11ο Μύθος 10: «Παλεύοντας» με ένα «μαχαίρι»Μύθος 11: Το μαχαίρι είναι μια "προέκταση του χεριού σας"

 Αυτός ο μύθος, ως επί το πλείστον, προωθείται από σπεσιαλίστες άοπλων πολεμικών τεχνών οι οποίοι και επιμένουν οτι μπορούν να σας διδάξουν τόσο το πώς να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας ενάντια σε ένα μαχαίρι όσο και το πως να χρησιμοποιήσετε ένα μαχαίρι.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι που ξεκίνησαν σε τέτοια (άοπλα) συστήματα έχουν "διακτινιστεί" στα πεδία "υποτιθέμενων Τεχνικών Λεπίδας" και εκεί εξακολούθησαν την προώθηση αυτού του συχνά παρερμηνευθέντος ρητού.

Η Μάχη με γυμνά χέρια δεν είναι το ίδιο με την Μάχη με Όπλα.

Απαιτεί διαφορετική Μηχανική Σώματος, διαφορετικές κλίμακες, εντάσεις κι εμβέλειες, διαφορετικούς χρόνους και - το πιο σημαντικό - μια έμφαση στην "Κίνηση" που δεν συναντάται στα περισσότερα συστήματα "Γροθιάς - Κλωτσιάς" (Πυξ - Λαξ).


Τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που διδάσκονται στις δυτικότροπες/δυτικοποιημένες χώρες.

Αυτή η "έμφαση στο χέρι" πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από την αθλητική επιρροή των σύγχρονων πολεμικών τεχνών.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι μαχητές άοπλων πολεμικών τεχνών έχουν απωλέσει την κατανόηση του πώς να παράγουν δύναμη (ενέργεια) από μια "κινούμενη (ρέουσα) κατάσταση", αντί να προσπαθούν να παράγουν δύναμη από μια στατική ("βιδωμένη στο έδαφος") στάση και μια "συστροφή των γοφών".

Ενώ κάτι τέτοιο λειτουργεί μια χαρά σε "άοπλες τεχνικές" αδυνατεί κι αποτυγχάνει να ικανοποιήσει τις ανάγκες της "ένοπλης μάχης".

 Είναι προσωπική μου πεποίθηση πως η ιδέα ότι το "μαχαίρι είναι μια προέκταση του χεριού σας" ενθαρρύνει μια "απώλεια σωματικής κίνησης" και αντ' αυτής "φορτώνονται όλα στο χέρι για να κάνει τα πάντα μόνο του".

 Σε αυτές τις περιπτώσεις το "να μην σφαχτείτε" επαφίεται στην ταχύτητα και στα αντανακλαστικά σας, αντί για πιο αξιόπιστα μέσα - πολύ απλά, επειδή μπορεί να μην είστε αρκετά γρήγορος για να αντιμετωπίσετε, να αποφύγετε ή να αποκρούσετε τις επιθέσεις του αντιπάλου.

Πιστεύω ακόμη ότι, αυτή η "έλλειψη (σωματικής) κίνησης" προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την προσπάθεια να επεκτείνετε - συνειδητά ή ασυνείδητα - την φιλοσοφία των "άοπλων τεχνικών" σε ένα "πεδίο μάχης" όπου δεν ανήκει και "δεν λειτουργεί".

Για λόγους πέραν του παρόντος πεδίου ενδιαφέροντος προτιμώ τον πιο γενικό και ευέλικτο όρο:

Το μαχαίρι είναι μια "Προέκταση της θέλησης σας".

Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι αν το μαχαίρι είναι μια προέκταση του χεριού μου, "τότε, το σώμα μου ίσως κινηθεί ίσως και όχι".

Ωστόσο, αν το Μαχαίρι είναι "Προέκταση της Θέλησής μου",  τα πάντα, ότι βρίσκεται ανάμεσα στη Θέλησή μου και στο Μαχαίρι μου, το πιο πιθανό είναι πως θα κινηθούν για να επιτύχουν τους σκοπούς μου.

Και αυτό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό για να παραμείνεις ζωντανός.
Συνιστάται ν’ αρχίσετε από το 1ο Μέρος: http://aegeanhawk.blogspot.gr/2014/10/1_14.html


       Μύθοι γύρω από την αντιμετώπιση επίθεσης με μαχαίρι