«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014

Υπολογιστής ξεγέλασε τους ανακριτές του και τους έκανε να πιστέψουν πως είναι 13χρονο αγόρι (η "τεχνητή νοημοσύνη" είναι ήδη εδώ;)


Η πρώτη φορά στην ιστορία που ένα πρόγραμμα περνάει επιτυχώς το Turing Test

 Ένα πρόγραμμα υπολογιστή κατάφερε να εξαπατήσει τους ανθρώπους και να τους κάνει να πιστέψουν πως είναι ένα 13χρονο αγόρι από την Ουκρανία, πετυχαίνοντας έτσι να γίνει ο πρώτος υπολογιστής που πέρασε επιτυχώς το Turing Test.

Η δοκιμή θεωρείται ορόσημο για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά οι ακαδημαϊκοί έχουν προειδοποιήσει ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εγκληματικές συμπεριφορές στον κυβερνοχώρο.


Συνολικά πέντε μηχανές δοκιμάστηκαν στο Royal Society για να διαπιστωθεί αν θα μπορούσαν να ξεγελάσουν τους εξεταστές. Κανένας υπολογιστής δεν είχε ποτέ στο παρελθόν περάσει το τεστ Turing, το οποίο απαιτεί το 30 τοις εκατό των ανακριτών να εξαπατηθεί κατά τη διάρκεια μιας πεντάλεπτης συνομιλίας μέσω υπολογιστή.

Στο παρελθόν υπήρξε μια ακόμη φορά όπου πρόγραμμα είχε καταφέρει να πλησιάσει αρκετά τον στόχο, αλλά όχι να τον ξεπεράσει. Οι επιστήμονες του Royal Society στο Λονδίνο όπου και διεξήχθη η επιτυχής δοκιμή, δήλωσαν πως αυτή η ανακάλυψη σηματοδοτεί μια νέα εποχή στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης η οποία θα πρέπει να προβληματίζει και να προκαλεί ανησυχία για το μέλλον του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Οι δημιουργοί του επιτυχημένου προγράμματος προσπάθησαν να φτιάξουν μια εικονική προσωπικότητα ενός 13χρονου αγοριού το οποίο θα μπορούσε θεωρητικά να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση, αλλά με πρόσχημα το νεαρό της ηλικίας και αρκετή διπλωματία θα απέφευγε να το κάνει.

Οι δημιουργοί του λογισμικού είναι ο ρωσικής καταγωγής Vladimir Veselov και o Eugene Demchenko. Το τεστ επινοήθηκε το 1950 από τον επιστήμονα των υπολογιστών και πρωτοπόρο στον τομέα του Alan Turing. Το βασικό ερώτημα που ήθελε αυτό το πείραμα να απαντήσει είναι αν τελικά μπορεί ο υπολογιστής να σχεδιαστεί έτσι ώστε να χαρακτηριστεί νοήμων και να μην γίνει αντιληπτός σε επικοινωνία του με ανθρώπους . Πηγή: 


www.lifo.gr


σχετικά: Τεχνητή Νοημοσύνη: Ίσως το χειρότερο λάθος της ιστορίας, του Στίβεν Χόκινγκ

 
Καλώς τα μας!(Και περαστικά δεν θα 'ναι πάντως) Ο εφιάλτης της τεχνητής (και δη "αυτοεξελισσόμενης - με γεωμετρική πρόοδο υποθέτω") νοημοσύνης είναι ήδη εδώ...Ρομποτικό μυαλό αποκτά δεξιότητες σερφάροντας στο διαδίκτυο...και εγεννήθη Matrix?

Τεχνητή Νοημοσύνη: Το τεστ του... Alan Turing
 

Η κυριαρχία των μηχανών: Τεχνητή νοημοσύνη και το τέλος της ανθρώπινης κυριαρχίας
 

Η τεχνητή νοημοσύνη «το μεγαλύτερο γεγονός, ίσως όμως το τελευταίο»
 

“Η Τεχνητή Νοημοσύνη δυνητικά πιο επικίνδυνη από τα πυρηνικά”

Η άνοδος των ρομπότ: Η τεχνητή νοημοσύνη νέα απειλή για την ανθρωπότητα