«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014

Αφρικανικό άγριο κρέας, Έμπολα και Ευρώπη,2010:μόνο στο Σαρλ Ντε Γκωλ κατασχέθηκαν 300 τόνοι σ'ένα χρόνο...Θέμα χρόνου η είσοδος μολυσματικών (πχ Έμπολα) στην ΕΕ;

Παράνομο, κύριο γεύμα
Ο άνδρας με το μεγάλο φορητό ψυγείο στο «τέρμιναλ» 2Ε του παρισινού αεροδρομίου «Σαρλ ντε Γκολ» έδωσε αμέσως «στόχο».

Και οι τελωνειακοί προέβλεπαν ήδη τι θα έβρισκαν στις αποσκευές του ταξιδιώτη από την Αφρική - κρέας πιθήκου, αντιλόπης, πιθανόν αρουραίου σε άλμη ή τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.
Και πιθανότατα ο ταξιδιώτης διέθετε και έγγραφα με πολλαπλές σφραγίδες κάποιας αφρικανικής κτηνιατρικής υπηρεσίας ως αποδεικτικά «νόμιμης» άδειας εξαγωγής του κρέατος από τη χώρα.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», η Αναλίζα Τσάμπερ και οι συνάδελφοί της, ειδικοί για την προστασία των ζωικών ειδών της Ζωολογικής Εταιρείας Λονδίνου, πήγαν σ' ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια επί δύο εβδομάδες ως παρατηρητές στο πλαίσιο έρευνας σχετικώς με τις ποσότητες κρέατος άγριων ζώων που διακινούνται μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης, ποιοι το μεταφέρουν λαθραία και πώς φτάνει σε Παρίσι, Βρυξέλλες ή Λονδίνο στον αγοραστή.

Τα νούμερα που οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα αποδεικνύουν ότι τεράστιες ποσότητες κρεάτων από άγρια ζώα περνούν καθημερινώς λαθραία τα σύνορα - μόνον από το «Σαρλ ντε Γκολ» 270 τόνοι ετησίως, καταλήγουν οι ειδικοί στην ηλεκτρονική σελίδα του Conservation Letters. Επίσημα στοιχεία από άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια δεν υπάρχουν προς το παρόν. Ωστόσο, ο Στέφαν Τσίγκλερ, από το WWF, υποθέτει ότι το λεγόμενο «bushmeat», κρέας άγριων ζώων, εισέρχεται σε ευρωπαϊκά εδάφη και από άλλα αεροδρόμια, όπως του Λονδίνου.


Ο Τζάστιν Μπράσεϊρς από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας είναι σε θέση να το επιβεβαιώσει αυτό, εφόσον εδώ και μερικά χρόνια περιφέρεται στις αγορές λαθραίων κρεάτων της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Καναδά.

Περισσότεροι από έξι τόνοι κρέατος άγριων ζώων πωλούνται εκεί κάθε μήνα, σύμφωνα με εκθέσεις του Αμερικανού ειδικού, ο οποίος είδε πόδια, χέρια και κεφαλές από χιμπατζήδες και γορίλες, όπως επίσης κρέας κερκοπιθήκων, μπαμπουίνων, αντιλόπης, παγκολίνου, αλλά και τρωκτικών, ερπετών και εξωτικών πτηνών. Φαίνεται πως ό,τι διαθέτει η αφρικανική πανίδα κάποιοι στην Ευρώπη επιθυμούν να το εξασφαλίσουν προς βρώσιν.


Εν τω μεταξύ το κυνήγι άγριων ζώων εκτιμάται σήμερα ως μεγαλύτερος κίνδυνος για τη βιοποικιλότητα των αφρικανικών τροπικών απ' ό,τι η υλοτόμηση των δασών, αναφέρει ο Στ. Τσίγκλερ σε έκθεση για το WWF. Και επειδή η υποδομή στις αφρικανικές χώρες έχει φτάσει μέχρι και τα πλέον απομονωμένα καταφύγια άγριας πανίδας, γίνεται όλο και ευκολότερο για τους λαθροκυνηγούς να διαθέτουν το κρέας στις μεγαλουπόλεις.


Στο Παρίσι, σε μια τυχαία πτήση 134 επιβατών από κεντροαφρικανικές και δυτικοαφρικανικές χώρες, οι μισοί είχαν στις αποσκευές ψάρι ή κρέας, μάλιστα ένας μετέφερε 50 ολόκληρα κιλά κρέας χωρίς καμιά κάλυψη. Οι περισσότερες ποσότητες κατασχέθηκαν από επιβάτες προέλευσης Καμερούν, Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και Κονγκό, ενώ το συνηθέστερο λαθραίο ζωικό είδος ήταν ο σκαντζόχοιρος.

Οι αρμόδιοι βρήκαν σε φορητά ψυγεία και προσεκτικά τοποθετημένα ανάμεσα σε εσώρουχα κρέας αντιλόπης, παγκολίνου, κροκόδειλου, αλλά και τμήματα ελέφαντα, όπως προβοσκίδα. Συνήθως οι έμπειροι υπάλληλοι είναι σε θέση ν' αναγνωρίσουν το ζωικό είδος από την εμφάνιση του κρέατος, διαφορετικά υπάρχουν και οι αναλύσεις DNA. Κατά τον Στ. Τσίγκλερ, «στον κατάλογο των κρεάτων άγριων ζώων βρίσκονται περισσότερα από 200 είδη θηλαστικών».


Μέχρι 30 ευρώ το κιλό!


Εάν οι λαθρομεταφορείς είναι ενήμεροι για το παράνομο της πράξης τους εξακολουθεί να παραμένει ασαφές. Οι συντάκτες των επιστημονικών εκθέσεων πιστεύουν πως λίγοι γνωρίζουν τους κανονισμούς εισαγωγής ειδών και προϊόντων.

Επίσης περιορισμένες είναι οι γνώσεις και των ειδικών σχετικώς με τις ρότες διακίνησης των λαθραίων προϊόντων. Φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια του μακρινού αεροπορικού ταξιδιού η τιμή του κρέατος ορισμένων άγριων ειδών «αναπροσαρμόζεται» με ανοδικές τάσεις, καθώς στην εγχώρια αγορά κοστίζει ανά κιλό πέντε ευρώ, ενώ στην ευρωπαϊκή αγορά 20-30 ευρώ.

Κατά το γερμανικό φύλλο, είναι ευνόητο πως καταναλωτές είναι συνήθως Αφρικανοί που διαβιούν στη Γηραιά Ηπειρο και παραγγέλλουν πολλές φορές μέσω τελευταίας τεχνολογίας τα συγκεκριμένα προϊόντα για «ειδικές περιστάσεις». Αλλες φορές επισκέπτες ή μετανάστες φέρνουν ως δώρο σε συντοπίτες τους το κρέας και συχνά μπορεί κανείς να βρει και παράνομα κρέας άγριας πανίδας ακόμη και σε σουπερμάρκετ, αναφέρει ο Μάρκους Ρόουκλιφ, επίσης μέλος του WWF.

Ομως, η παρουσία κρέατος κροκόδειλου, πιθήκων και αρουραίων στα ευρωπαϊκά πιάτα μπορεί ν' αποβεί επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι μικροοργανισμοί που προσβάλλουν τα ζωικά είδη μπορεί να μεταπηδήσουν στον άνθρωπο ανακαλύπτοντας νέο ξενιστή. Ιδιαίτερα εάν ο κυνηγός ήρθε σε άμεση επαφή με το άγριο θήραμα και το κρέας του μεταφέρεται λαθραία, η είσοδος μικροβίων από την άγρια πανίδα της Αφρικής στην Ευρώπη είναι θέμα χρόνου.


Οι έμπειροι ερευνητές δεν εκπλήσσονται από το γεγονός πως το κρέας άγριας πανίδας είναι για κάποιους επικερδής επιχείρηση. Στη Γαλλία, μόνον ένας λαθρέμπορος εκλήθη να καταβάλει πρόστιμο, περίπου 450 ευρώ. Οι τελωνειακοί δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για «bushmeat», αφού η σύλληψη λαθρεμπόρων δεν τους αποφέρει προαγωγές - όπως π.χ. ο εντοπισμός ναρκωτικών. 


http://www.enet.gr