«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014

Μετά τον αποκεφαλισμό, διατηρεί όντως κάποια "λειτουργικότητα" ο εγκέφαλος;Ή πρόκειται για μύθο;
από το διάλογο μελών του forum του esoterica:

Πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει τη συγκεκριμένη ιστορία, ότι δηλαδή αν σε αποκεφαλίσουν διατηρείς την όρασή σου για λίγα δευτερόλεπτα.

Η εν λόγω ιστορία άρχισε να διαδίδεται στα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης, τότε που τα κομμένα κεφάλια έπεφταν βροχή!

Υπαρχουν μαρτυρίες από εκείνη την εποχή στις οποίες μερικοί άνθρωποι έβλεπαν τα κεφάλια ανθρώπων που εκτελέστηκαν με αποκεφαλισμό, να κουνάνε τα ματια τους και να προσπαθούν να "μιλήσουν" μέσα στα καλάθια.

Σίγουρα κάποιες από τις αναφορές θα είναι παραφουσκωμένες, ωστόσο το ερώτημα παραμένει...
Απ'όσο έψαξα δεν βρήκα μια σίγουρη απάντηση, παρά μόνο εικασίες που βασίζονται σε μερικα λογικα στοιχεία και μαρτυρίες τρίτων.

Για παράδειγμα ισχυρίζονται μερικοί ότι αν ο εγκέφαλος έχει οξυγονωθεί καλά λίγο πριν τον αποκεφαλισμό τότε είναι δυνατό να διατηρηθεί η όραση για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την καρατόμηση.


http://www.byedr.com/Other/33-general-3.html

Μια από τις αναφορές που έδωσαν τροφή για το θέμα αυτό είναι η επιτόπια έρευνα του Dr Beaurieux το 1905. Ο γιατρός αυτός παρατήρησε σπασμοδικές κινήσεις των χειλιών και των βλεφάρων του εκτελεσμένου αμέσως μετά την καρατόμηση. Ωστόσο, όπως ο ίδιος ο γιατρός ισχυρίζεται, όταν φώναξε άλλες δύο φορές σε διαστημα 25-30 δευτερολέπτων το όνομα του εκτελεσμένου, τα βλέφαρα του άνοιξαν και το βλέμμα του επικεντρώθηκε στο γιατρο σαν να τον κοίταζε όπως θα το έκανε στην καθημερινή ζωή. Στο τρίτο κάλεσμα δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση ούτε κίνηση από τα βλέφαρα....το θύμα ήταν πλέον σίγουρα νεκρό...

Μια λίστα με παρόμοιες μαρτυρίες μπορείτε να δείτε στο παρακάτω site, στο οποίο αναφέρεται (προς το τέλος) και η μαρτυρία ενός Αμερικάνου βετεράνου στρατιώτη στην Κορέα, όπου μετά από τροχαίο στο οποίο ο φίλος του που βρισκόταν δίπλα του αποκεφαλίστηκε και για λίγα δευτερόλεπτα ο βετεράνος διέκρινε σπασμοδική και συγκεχυμένη "ανταπόκριση" από το κεφάλι του φίλου του για λίγα δευτερόλεπτα με τα μάτια και τα χείλη να κινούνται...

http://www.straightdope.com/classics/a5_262.html

Μερικες ακόμα μαρτυρίες του φαινομένου εδώ
http://everything2.com/index.pl?node_id=903265

Οχι μόνο οι σπασμοδικές κινήσεις των βλεφάρων και των χειλιών, αλλά κατά πόσο μπορεί το θύμα να βλέπει,να νιώθει και να αντιλαμβάνεται εκείνη τη στιγμή τι συμβαίνει?
.................................Λοιπόν, ο εγκέφαλος δουλεύει για 6 περίπου λεπτά από την τελευταία οξυγόνωση του. Όσο περνάει η ώρα και δεν πάει οξυγόνο στον εγκέφαλο, αυτός αρχίζει να κλείνει λειτουργίες για να κάνει οικονομία στον οργανισμό.
Άρα το θύμα στα 25 με 30 δευτερόλεπτα (εξαιρουμένου του σοκ) είναι πράγματι σε θέση να αντιλαμβάνεται και να βλέπει ότι γίνεται γύρω του.
Μετά το αίμα φεύγει από τον εγκέφαλο, οι λειτουργίες κλείνουν η μία μετά την άλλη και το θύμα απομένει για τα υπόλοιπα 5 περίπου λεπτά στο σκοτάδι, αλλά με ΠΛΗΡΗ συνείδηση...
Μετά κλείνει ο διακόπτης...

Αυτό όμως είναι ένα θέμα που πρώτον είναι σπάνιο (το σοκ είναι πολύ δυνατό για τον εγκέφαλο του μέσου ανθρώπου) και επιπλέον κανείς δεν θέλει να μιλά για αυτό...
Ίσως για αυτό και φαίνεται τόσο περίεργο...
..........................................
Δεκτόν ότι δεν νεκρώνεται αμέσως ο εγκέφαλος μετά τον αποκεφαλισμό, όμως μπορεί το θύμα να έχει λιποθυμήσει λόγω του ισχυρού σοκ μετά από το χτύπημα της λεπίδας και τον αβάσταχτο πόνο της αιμορραγίας, οπότε να μην βλέπει γύρω του....
.......πρόκειται για θέμα "ταμπού". Κανείς δεν θέλει να επαναφέρει δυσάρεστες μνήμες της ανθρωπότητας από εποχές φρίκης και τρόμου...
.............................
.......από ότι καταλαβαίνω δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη επιστημονική (ιατρική) ερευνά για αυτό το φαινόμενο και είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην υπάρχει….
Οπότε ότι και να πούμε δεν παύει να είναι υποθέσεις .
Πάντως ο χρόνος των «6 λεπτών» μου φαίνεται υπερβολικός για να υφίσταται .
.............
 Και σε μένα ο χρόνος αυτός φαίνεται υπερβολικός, και ειδικότερα να είναι και σε πλήρη συνείδηση ο εγκέφαλος, εδώ ο άνθρωπος παθαίνει ένα μικρό ισχαιμικό έμφρακτο και βλέπουμε αμέσως τ'αποτελέσματά του, έστω ότι ζει ο εγκέφαλος αυτά τα 6 λεπτά και τον επαναφέρουν τον "νεκρό" τότε αυτός όταν επανέλθει πιστεύω θα έχει υποστεί πλέον τόσες εγκεφαλικές βλάβες που θα είναι φυτό.
..........................
Πάντως, από τις έρευνες που διάβασα, υπάρχει συμφωνία ότι ο εγκέφαλος μένει για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα σε λειτουργία.

Εκεί που υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές είναι στην ανταπόκριση του κομμένου κεφαλιού προς το εξωτερικό περιβάλλον. Αναφέρονται δηλαδή περιπτώσεις που το θύμα αντέδρασε, όπως η περίπτωση της έρευνας του Dr Beaurieux, αλλά και περιπτώσεις που δεν υπήρξε καμία αντίδραση όπως των εκτελεσθέντων Lacefaire και Punier. Μάλιστα για τον πρώτο λέγεται ότι συμφώνησε μετά την καρατόμησή του, να κλείσει το μάτι σ'αυτούς που θα εξέταζαν αμέσως μετά το κεφάλι του. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, οπότε αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει κάποιος παράγοντας που καθορίζει αν θα υπάρξει ανταπόκριση ή όχι του θύματος μετά το μοιραίο...(ή αν έχει συνείδηση του "ποιος είναι"...ή ορθότερα "ήταν")

Άλλη μια σύνοψη των περιστατικών και των μαρτυριών

http://www.damninteresting.com/?p=495

συγκρατώ την κωμικοτραγικη φράση

But it is likely that some individuals will lose consciousness immediately upon decapitation, while others might experience a few horrifying moments of lucidity as one's head parts ways with the rest of one's person. It is also very possible that most beheaded persons are too disoriented and/or distracted by pain and grief to trouble themselves with such trivial tasks.

.......................
Όσον αφορά το θέμα μας τώρα, γνώριζα πως σε περιπτώσεις καρατομήσεων είναι πιθανόν για λίγα δευτερόλεπτα να υπάρχουν κάποιες αντανακλαστικές κινήσεις στο σώμα και στο κεφάλι.
Ένα παράδειγμα αποτελεί η βασίλισσα της Σκωτίας, Μαρία Στιούαρτ, η οποία καρατομήθηκε στην Αγγλία ύστερα από την φυλάκιση της σχεδόν είκοσι χρόνια κοντά στην Ελισσάβετ.
Όταν αποκεφαλίστηκε κι ο δήμιος σήκωσε το κεφάλι της - την δεύτερη φορά που το σήκωσε, την πρώτη του έπεσε γιατί το έπιασε από την περούκα (;)]) - παρατηρήθηκαν κάποιοι σπασμοί στο πρόσωπο της νεκρής βασίλισσας.

Θεωρώ λογικό λοιπόν το να υπάρχει ένας χρόνος κάποιων δευτερολέπτων στον οποίο να παρατηρούνταν κάποιες αντανακλαστικές κινήσεις στο κομμένο κεφάλι όπως η κίνηση των βλεφάρων, το σφίξιμο των χειλιών αλλά ως εκεί.
Δεν θα μας τραγουδούσε κιόλας!
.............................
Δυστυχώς είναι επιστημονικώς τεκμηριωμένο. Ψάξε και διάβασε πως γίνονται οι αφαιρέσεις εγκεφάλου, οι προσπάθειες επαναφοράς και οι εγχειρήσεις εγκεφάλου σε κάποιες από τις οποίες ο εγκέφαλος πρέπει να "κλείσει" για λίγο ή όταν γίνεται εγχείρηση ή και αντικατάσταση καρδιάς...
Το ξέρω, είναι πολύ ωραίο, για αυτό και σπουδάζω τα βράδια για βοηθός νοσοκόμου...

Και σε μένα ο χρόνος αυτός φαίνεται υπερβολικός, και ειδικότερα να είναι και σε πλήρη συνείδηση ο εγκέφαλος, εδώ ο άνθρωπος παθαίνει ένα μικρό ισχαιμικό έμφρακτο και βλέπουμε αμέσως τ'αποτελέσματά του, έστω ότι ζει ο εγκέφαλος αυτά τα 6 λεπτά και τον επαναφέρουν τον "νεκρό" τότε αυτός όταν επανέλθει πιστεύω θα έχει υποστεί πλέον τόσες εγκεφαλικές βλάβες που θα είναι φυτό.
....................................
Από τα 4 λεπτά και μετά αρχίζουν τα προβλήματα στον εγκέφαλο, αναλόγως φυσικά τον άνθρωπο.
Το μικρό ισχαιμικό ψάξτο λίγο, γιατί δεν είναι ακριβώς μικρό. Βλέπεις είναι μικρό στα αποτελέσματα του, στον εγκέφαλο γίνεται...
........................................
Βεβαίως και έχουμε αντανακλαστικές κινήσεις.
Εάν όμως το ζήτημα είναι τόσο απλό, γιατί δεν τις έχουμε στο σύνολο των καρατομημένων κεφαλιών;
Βέβαια ειλικρνά, πουθενά δεν έχω διαβάσει για παρόμοιες μελέτες πάνω σε ανθρώπους - μόνο σε ζώα... Και φυσικά στα ζώα είναι πολύ συχνό το φαινόμενο, ειδικότερα στα πιο απλά ζώα, όπως τα πουλιά και οι σαύρες...
......................
Το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Υπάρχουν και σήμερα χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι πεθαίνουν με φρικτό τρόπο κάθε μέρα...
Για φαντάσου μερικές τέτοιες περιπτώσεις και φαντάσου ότι πραγματικά ΖΕΙΣ και ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΑΙ τον θάνατο σου περίπου 4 λεπτά μετά από το συμβάν...
Σε αυτές τις περιπτώσεις ο χρόνος δεν τρέχει καν, ο εγκέφαλος έχει απομονώσει τον πόνο και μένει ΜΟΝΟ να σκεφτείς...
................................
Το μικρό ισχαιμικό ψάξτο λίγο, γιατί δεν είναι ακριβώς μικρό

Μα αυτό ακριβώς, ακόμα και ένα μικρό εγκεφαλικό έχει άσχημα αποτελέσματα, αυτό εννοώ. Τίποτα από όσα συμβαίνουν σαν βλάβες στον εγκέφαλο δεν μπορούν να θεωρηθούν μικρά, είχα διαβάσει κάποτε ότι τα μόνα κύτταρα που δεν μπορούν να αναπαραχθούν είναι τα εγκεφαλικά, οπότε ότι καταστρέφεται δεν αναδημιουργείται.
............................................Αυτά που λέτε, δεν μπορώ να τα πιστέψω, για τον απλό λόγο του ότι όταν κόβεται το κεφάλι, πέφτει αμέσως η πίεση του αίματος στο μηδέν. Εάν κάποιος απο εσάς είχε την δυσάρεστη εμπειρία, όπως εγώ, της λιποθυμίας, τότε θα ξέρει ότι χάνει όλες του τις αισθήσεις και τα βλέπει όλα μαύρα, δεν ακούει τίποτα και δεν επίσης νιώθει απολύτως τίποτα.

Αποκεφαλισμό ανθρώπου δεν έχω δει, αλλά έχω δει αποκεφαλισμό ζώου, μιας και ο άνθρωπος είναι σωματικά τουλάχιστον ένα ζώο, μπορώ να πω κάποια πράγματα, τα οποία είναι μεν μη επιστημονικά συμπεράσματα, αλλά πιστεύω να βοηθήσουνε στην κουβέντα.
Στο σφαγείο απο το χωριό που μεγάλωσα και παρατηρούσα μικρός πως κόβανε τις αορτές απο τα αρνιά ή τα κατσίκια (το γουρούνι δεν μπορείς να το σφάξεις αμα δεν είναι λιπόθυμο, σε σφάζει αυτό), έβλεπα ότι μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα (λιγότερα απο δέκα) καθώς έρεε το αίμα απο το λαιμό, το ζωντανό, έχανε τις αισθήσεις και κλείνανε τα μάτια του, ακριβώς ότι παθαίνει ο άνθρωπος όταν λιποθυμάει.

Κάτι ακόμα. Όλοι θα έχετε ακούσει ότι κατα την εκκίνηση πολεμικού αεροσκάφους, οι πιλότοι χάνουνε τελείως τις αισθήσεις τους για ένα δευτερόλεπτο και αυτό οφείλεται στο ότι όλο το αίμα του εγκεφάλου μαζεύεται απο την υπερβολική επιτάχυνση στο πίσω μέρος του κρανίου.

Με αυτά τα τρια παραδείγματα, όπου κάποιο ζωντανό (εγώ, το κατσίκι, ο πιλότος) χάνει τελείως τις αισθήσεις του, όταν πέφτει η πίεση ή κατα κάποιον τρόπο δεν ρέει αίμα στον εγκέφαλο, τότε θα έλεγα ότι όταν κάποιος του κόβεται το κεφάλι και φεύγει αμέσως το αίμα απο τον εγκέφαλο, τότε αυτομάτως αυτό το ζωντανό θα χάνει τις αισθήσεις του.
Επίσης, αν δεν κάνω λάθος το μάτι άμα δεν έχει σταθερή πίεση αίματος είναι τυφλό, όπως και το αυτί είναι κουφό... Πως μπορεί τώρα να εξασφαλίσει μια σταθερή ροή αίματος μία καρδιά ενός καρατομημένου σώματος σε ένα κομμένο κεφάλι, έστω και για αυτά τα μερικά δευτερόλεπτα;;; Με τηλεκίνηση;;

Ο παράγοντας του ότι με τις φλέβες κόβεται και ο μυελός δεν πιστεύω ότι θα βοηθάει περισσότερο... Κανονικά παθαίνεις το cerebral σοκ, κάτι σαν βραχυκύκλωμα, μέσα σε 0,3 δευτερόλεπτα και μετά δεν δουλεύει τίποτα στον εγκέφαλο, τα νευρικά κύτταρα του μυελού πεθαίνουνε και αυτό πάει ντόμινο μέχρι τα κύτταρα του εγκεφάλου, αυτό γίνεται μέσα σε 5 δευτερόλεπτα. Εάν κάποιο κύτταρο επιβιώσει ή μπορεί να λειτουργεί ακόμα και μετά απο αυτά, τότε θα εξαντληθεί όλη του η ενέργεια μέσα σε 20 δευτερόλεπτα. Εάν έχουνε παρατηρηθεί σε κάποιους κινήσεις της γλώσσας ή των ματιών τότε αυτά οφείλονται στο orbicularis oculi reflex. Kαι το σώμα μπορεί να κουνειέται μετά τον αποκεφαλισμό. Θα έχετε όλοι προφανώς ακούσει τι παθαίνει ένας άντρας μετά τον στραγγαλισμό...

http://www.esoterica.gr