«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014

Interpol: Ευρωπαίοι τζιχαντιστές φτάνουν με κρουαζιερόπλοια στη Μέση Ανατολή - Κυρίως μέσω Σμύρνης (Σώωωπα!Δηλαδή, που αλλού θα μπορούσαν να κατευθυνθούν τα κρουαζιερόπλοια στη Μ.Ανατολή;Στο Τελ Αβίβ;Τρελλοί είναι;Στη Χάϊφα;Επίσης.Στο Κάϊρο;μακριά πέφτει - άσε που ο Σίσσυ δεν αστειεύεται (δήθεν).Ή μήπως στάση για ξενάγηση στις Συριακές ακτές;;;Οι Φραγκοσάξονες μας λένε έμμεσα το γνωστό:η Τουρκία είναι η "νόμιμη σκοτεινή γέφυρα προς τις γραμμές των τζιχαντιστών φονιάδων στη Μ.Ανατολή"...και συνεχίζουν να τους "χαϊδεύουν"...

Interpol: Ευρωπαίοι τζιχαντιστές φτάνουν με κρουαζιερόπλοια στη Μέση Ανατολή
Ξένοι τζιχαντιστές φθάνουν με κρουαζιερόπλοια στη Μέση Ανατολή κάτω από τη μύτη των υπηρεσιών ασφαλείας
Μονακό

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Interpol για επίδοξους τζιχαντιστές ιδίως από την Ευρώπη που ταξιδεύουν με κρουαζιερόπλοια για να φτάσουν στις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Η τάση έχει παρατηρηθεί το τελευταίο τρίμηνο και η Interpol τονίζει ότι οι έλεγχοι στις λίστες επιβατών πρέπει να επεκταθούν από τις αεροπορικές εταιρείες στα πρακτορεία κρουαζιέρας και να ενισχυθεί ταυτόχρονα η συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατικών μυστικών υπηρεσιών.


Μιλώντας την Παρασκευή από το Μονακό ο απερχόμενος επικεφαλής της Interpol Ρόναλντ Νόουμπλ δήλωσε ότι ξένοι που θέλουν να ενταχθούν σε ισλαμιστικές οργανώσεις στο Ιράκ και τη Συρία χρησιμοποιούν κρουαζιερόπλοια για να φθάσουν σε χώρες περιλαμβανομένης της Τουρκίας.

Η Interpol δεν έδωσε αριθμητικά στοιχεία για τον αριθμό ξένων που έχουν φθάσει στη Μέση Ανατολή κατ' αυτό τον τρόπο, ωστόσο ο Νόουμπλ υπογράμμισε ότι οι αρχές πρέπει να διεξάγουν ελέγχους σε όλους τους επιβάτες που ταξιδεύουν με αεροσκάφη και πλοία κρουαζιέρας.

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι τους τελευταίους μήνες απέλασε εκατοντάδες ύποπτους ξένους τζιχαντιστές, τους οποίους εντόπισαν και συνέλαβαν οι υπηρεσίες ασφαλείας σε αεροδρόμια και στάσεις λεωφορείων.

Ο διευθυντής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Interpol Πιερ Σεντ Χιλέρ δήλωσε από πλευράς του στο πρακτορείο Associated Press ότι το γεγονός αυτό οδήγησε επίδοξους τζιχαντιστές να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους προς αποφυγή του εντοπισμού τους.

Γνωρίζοντας ότι έλεγχοι στα αεροδρόμια είναι σήμερα πολύ πιο αυστηροί καταφεύγουν σε κρουαζιερόπλοια κατεβαίνοντας σε λιμάνια της περιοχής για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς το Ιράκ και τη Συρία χωρίς να βρουν τα ίχνη τους οι υπηρεσίες ασφαλείας.

«Υπάρχουν στοιχεία ότι άτομα, ιδίως στην Ευρώπη, ταξιδεύουν κυρίως στη Σμύρνη και άλλες τοποθεσίες για να εμπλακούν σε αυτού του τύπου τη δραστηριότητα» δήλωσε ο Πιερ Σεντ Χιλέρ, τονίζοντας ότι για να εμποδιστεί η μετάβασή τους στη Μέση Ανατολή και να ταυτοποιηθούν χρειάζεται μεγαλύτερη συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή 15.000 ξένοι τζιχαντιστές από περισσότερες από 80 χώρες πολεμούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους (IS) και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Συρία και το Ιράκ, επισημαίνει το BBC.

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπίφη

http://news.in.gr/