«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014

Ψέματα και Μύθοι γύρω από τη «Μάχη με Μαχαίρια» (Μέρος 15ο)
του MarcAnimalMacYoung

Επιμέλεια - Μετάφραση – Απόδοση στα Ελληνικά: Γιώργος Ανεστόπουλος

συνέχεια από το Μέρος 14ο Μύθος 13: ότι πρόκειται για μια "Κανονική, Συνήθη Μάχη"http://aegeanhawk.blogspot.gr/2014/12/14_8.html


Μύθος 14: Να το περιμένεις πως "...θα κοπείς κι εσύ..."

Θυμάστε εκείνο το πράγμα που ονόμασα "βιο-μηχανικό κόψιμο" (βλ.στο Μέρος 8) ;

Μπορεί να είπα πως το κυρίως πρόβλημα με αυτό είναι στο νομικό μέτωπο, αλλά δεν παύει να υπάρχουν πολλά να ειπωθούν και για το άλλο το μέτωπο που λέει πως (πέραν των όποιων νομικών συνεπειών και βεβαίως ΠΡΙΝ απ' αυτές) "εκείνο εκεί το μαχαίρι απέναντί σας πρόκειται να σας κάνει πολύ μεγάλη ζημιά".

 Αυτό που με εκπλήσσει είναι ότι μερικοί άνθρωποι μπορούν να μιλήσουν για τη ζημιά που το μαχαίρι τους θα κάνει σε έναν επιτιθέμενο, αλλά την ίδια στιγμή ξεφουρνίζουν το παλιό κλισέ "να περιμένεις να κοπείς κι εσύ" σαν να ήταν μόνο μια μικρή ενόχληση.

Κι αυτοί οι τύποι μάλλον θα πρέπει να "ξυπνήσουν" προτού είναι αργά.

Εκεί πάντως που πραγματικά μου έρχεται να χτυπήσω το κεφάλι μου στο ταβάνι με κάτι τέτοιες νοοτροπίες είναι όταν βλέπω κάποιον προερχόμενο από ένα Μαχητικό σύστημα "γυμνών χεριών" να προσπαθεί να αντιμετωπίσει έναν ένοπλο αντίπαλο με τον ίδιο τρόπο που θα το έκανε αν (ο αντίπαλος) ήταν άοπλος.


Το θέμα είναι πως αυτά τα ίδια τα άτομα είναι που συχνά μιλούν ("πολύ") γύρω από το "αναμένοντας το να κοπείς".

Και κατόπιν, αφού καλά καλά το έχουν πει αυτό, δεν λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα για να το αποτρέψουν από του να συμβεί!

Έχω δει κυριολεκτικά τέτοια άτομα να διαπρέπουν στην τέχνη του "μαγειρέματος" ("πολύ μπλα μπλα").

Τώρα, όποιος κι αν πρωτοείπε πάντως τα παραπάνω λόγια, πράγματι μιλούσε για ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα.

Κι αυτό είναι το ότι  όντως σε μια "Μάχη με Μαχαίρια" να το περιμένετε πως θα κοπείτε κι εσείς, γι' αυτό και είναι απαραίτητο να μην πανικοβληθείτε όταν αυτό συμβεί και να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το μέγιστο των ικανοτήτων σας με μόνο γνώμονα ν' αυξήσετε τις πιθανότητές σας για επιβίωση.

Ως προς αυτό δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.

Ωστόσο, όπως και η ιδέα του "βιο-μηχανικού κοψίματος" έχει νοθευτεί από πολλούς στα πλαίσια μιας επικίνδυνης παρερμηνείας, το ίδιο έχει συμβεί και μ' αυτό που συζητάμε εδώ, τώρα.

Στην πραγματικότητα, κι έχοντας παρακολουθήσει πολλούς που μαθαίνουν διάφορες "αυτοποκαλούμενες Τέχνες Μαχαιριών", μερικοί απ' αυτούς έχουν προφανώς "παρανοήσει" τα παραπάνω λόγια νομίζοντας πως σημαίνει

"επέτρεψε στον εαυτό σου να φάει μερικά χαρακώματα απ' το μαχαίρι του αντιπάλου, ΧΩΡΙΣ να κάνεις καμία αποτελεσματική αμυντική κίνηση, με απώτερο σκοπό να προσπαθήσεις να του καταφέρεις ένα καλό χτύπημα".

Προφανώς, το να του καταφέρεις ένα χτύπημα απέναντι στα εικοσιεπτά δικά του θεωρείται (κατ' αυτούς) αποδεκτή απώλεια!

Η άλλη όψη του νομίσματος, ωστόσο, είναι η υπερβολική προσήλωση στην προσπάθεια ελέγχου του οπλισμένου χεριού του αντιπάλου πριν την δική σου επίθεση.

Και πρέπει να πω εδώ πως, το να κρέμεσαι προς τα πίσω οπισθοχωρώντας και να προσπαθείς να πιάσεις την ταχύτατα κινούμενη λεπίδα του ώστε να μπορέσεις μετά να του επιτεθείς με ασφάλεια είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους που ξέρω για να κάνεις το "αναμενόμενο κόψιμο" μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Αυτό είναι που πραγματικά προκύπτει όταν προσπαθείς να ανακατέψεις την "αγωνιστική νοοτροπία" μέσα στα "χωράφια της ένοπλης μάχης".

Πολύ απλά, δεν λειτουργεί.

Θα ήθελες ν' ακούσεις τη φιλοσοφία μας γι' αυτό το θέμα;

Αν είναι να υποστείς εσκεμμένα ένα "τακτικό κόψιμο" τότε κάντο ΜΟΝΟ για να επιτύχεις στον αντίπαλο ένα "θανάσιμο χτύπημα" και "τίποτα λιγότερο".

Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ της "Μάχης" (όπου το διακύβευμα μπορεί να είναι "Ζωή ή Θάνατος" και οπωσδήποτε βαρύτατοι τραυματισμοί) και της (απλής) "Αγωνιστικής Αναμέτρησης".Συνιστάται ν’ αρχίσετε από το 1ο Μέρος: http://aegeanhawk.blogspot.gr/2014/10/1_14.html


             Βίντεο - Μύθοι γύρω από την αντιμετώπιση μαχαιριού