Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014

Οι υπερ-απαιτήσεις του σχολείου από το παιδί στις ΗΠΑ οδηγεί το μαθητή με "σύνδρομο διάσπασης προσοχής" στο Ριταλίν (ίδια κατηγορία με την κοκαΐνη - Εγγύηση θανάτου).Σύντομα και στην Ελλάδα κύριοι Πολιτικοί αλλά και Εκπαιδευτικοί;Η πίεση των παιδιών στο σχολείο έχει ξεφύγει από κάθε όριο.Δεν το βλέπετε;;

TΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΙΤΑΛΙΝ;


Ριταλίν είναι το κοινό όνομα της μεθυλφενιδάτης, η οποία έχει καταχωρηθεί από την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEΑ) ως ναρκωτικό Σχεδίου ΙΙ – ανήκει δηλαδή στην ίδια κατηγορία με την κοκαΐνη, τη μορφίνη και τις αμφεταμίνες.1Χρησιμοποιείται από τους έφηβους για τα διεγερτικά της αποτελέσματα.
Ακόμα και όταν το Ριταλίν χρησιμοποιείται ως συνταγογραφημένο φάρμακο, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως νευρικότητα, αϋπνία, ανορεξία, καρδιακές αρρυθμίες, καρδιακά προβλήματα και απώλεια βάρους. Η κατασκευάστρια φαρμακοβιομηχανία δηλώνει ότι είναι ένα φάρμακο που προκαλεί εξάρτηση.
Τον Ιούνιο του 2005, η υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εξέδωσε μια σειρά οδηγιών για τη δημόσια υγεία προειδοποιώντας ότι το Ριταλίν και τα συναφή με αυτή φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν οπτικές παραισθήσεις, τάσεις αυτοκτονίας, ψυχωτική συμπεριφορά καθώς και επιθετική ή βίαιη συμπεριφορά.

Ένας συγγραφέας το είχε θέσει έτσι: «Ποτέ κανείς δεν θα έλεγε στούς γονείς:Ά!Παρεμπιπτόντως κάποιες φορές το παιδί πεθαίνει επειδή, απλώς, πήρε το φάρμακο που του είχε δοθεί με συνταγή» ή «παρεμπιπτόντως, τα παιδιά που παίρνουν διεγερτικά φάρμακα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν στο μέλλον χρήστες ναρκωτικών» ή «παρεμπιπτόντως, το ένα τρίτο των παιδιών που παίρνουν αυτού του είδους φάρμακα, αναπτύσσουν συμπτώματα έμμονης ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς μέσα στον πρώτο χρόνο χρήσης τους».
 ------------------------------------------------------------------------------
1. αμφεταμίνη: ισχυρό διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος (του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης) που συχνά αποκαλείται «σπιντ».
-------------------------------------------------------------------------------

ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΚΟ

ΡΙΤΑΛΙΝΗ:

Κόκα διαίτης

Παιδική Kόκα

Παιδική Κοκαΐνη

Κοκαΐνη του φτωχού [ανθρώπου]

R-ball

Rids

Skittles

Smarties

Βιταμίνη Ρ

------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ; (σημ.στις ΗΠΑ)


Δυστυχώς, το Ριταλίν και τα φάρμακα για την «υπερκινητικότητα», μπορούμε να τα βρούμε σχεδόν παντού. Αν πηγαίνεις στο γυμνάσιο ή στο λύκειο είναι πολύ πιθανό να υπάρχει άμεση προσφορά μεγάλων ποσοτήτων τέτοιων ναρκωτικών, από «βαποράκια» (τους συμμαθητές σου), που ανυπομονούν να βγάλουν εύκολο κέρδος από σένα.
Σε μερικά σχολεία, μέχρι και το 20% των μαθητών παίρνουν αυτό το ναρκωτικό σε τακτική βάση. Η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ ανακάλυψε ότι σε πολλά από αυτά τα σχολεία υπάρχουν περισσότερα τέτοια φάρμακα απ’ όσα υπάρχουν στο φαρμακείο της γειτονιάς.
Γιατί είναι τόσο διαδεδομένο; Είναι πολύ εύκολο για ένα «φίλο» να πάρει μερικά από τα συνταγογραφημένα χάπια του μικρού του αδελφού, και να τα πουλήσει για 5 δολάρια το ένα. Ή ένας μαθητής που θέλει μια γρήγορη δόση μπορεί να λέει στο σχολικό γιατρό ότι έχει «δυσκολίες στη μελέτη» και «δε μπορεί να συγκεντρωθεί». Παίρνει μια συνταγή, μαζεύει χάπια για να τα χρησιμοποιήσει στο μέλλον και δίνει στους φίλους του όσα του περισσεύουν.
Ενώ ο νόμος απαγορεύει την απεριόριστη διανομή αυτών τών ισχυρών διεγερτικών,1το θλιβερό γεγονός είναι ότι αυτές οι ουσίες είναι ελεύθερα διαθέσιμες σχεδόν οπουδήποτε. Η «παιδική» κοκαΐνη, όπως αποκαλείται, μοιράζεται σαν τις καραμέλες.
«Τα συμπτώματα μιας υπερβολικής, σχεδόν, δόσης είναι έντονα. Το άτομο γίνεται υπερκινητικό, υπερευαίσθητο, με εξαιρετικά έντονες και απότομες αλλαγές διάθεσης. Είναι τρελό». – Τζέικ

----------------------------------------------------------------------------------

1. διεγερτικό : ένα ναρκωτικό που αυξάνει άμεσα την ενέργεια και την εγρήγορση αλλά αυξάνει επίσης την πίεση του αίματος, τους καρδιακούς παλμούς και το ρυθμό της αναπνοής.
----------------------------------------------------------------------------------

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΡΙΤΑΛΙΝ


Φαίνεται τόσο απλό στην αρχή. Ένας μαθητής μένει λίγο πίσω στα μαθήματά του. Έρχονται οι εξετάσεις και πρέπει να προετοιμαστεί. Πρέπει να μένει ξύπνιος αργά για να έχει μια ευκαιρία να περάσει την τάξη. Ο καφές τον βοηθάει, αλλά πολλοί φίλοι του χρησιμοποιούν αυτά τα χάπια για να αποκτήσουν την επιπλέον ενέργεια που χρειάζονται. Γιατί όχι; Δύο δολάρια, ένα χάπι, μελέτη όλη νύχτα, μια αίσθηση «συγκέντρωσης».
Αυτή μπορεί να είναι η αρχή, αλλά πολύ συχνά δεν είναι και το τέλος.
Μερικοί μαθητές θρυμματίζουν το Ριταλίν και το σνιφάρουν όπως την κοκαΐνη για ταχύτερη απορρόφηση. «Σε κρατάει ξύπνιο για ώρες», λέει ένας μαθητής.
Και όπως και η κοκαΐνη ή οποιοδήποτε άλλο διεγερτικό, το ωραίο αίσθημα ότι είσαι «ανεβασμένος» αναπόφευκτα ακολουθείται από «κατάρρευση», από αίσθημα κούρασης, κατάθλιψης και μειωμένης εγρήγορσης. Ένας μαθητής που έπαιρνε Αντεράλ, ένα άλλο διεγερτικό που χρησιμοποιείται ευρέως στις πανεπιστημιουπόλεις, αφηγήθηκε πώς το αίσθημα της «υπέρτατης καθαρότητας» μετατρέπεται την επόμενη μέρα σε μια κατάσταση «ολικής κατάρρευσης και υπερκόπωσης». Όπως λέει ένας χρήστης: «Συνήθως πέφτω σε κώμα μετά».
Και βέβαια, ο χρήστης σύντομα καταλαβαίνει ότι αυτό το αίσθημα «κατάρρευσης» μπορεί να ανακουφιστεί με τη «βοήθεια» του επόμενου χαπιού που σε «ανεβάζει» και πάλι. Και το πράγμα συνεχίζεται έτσι.
Την επόμενη φορά μπορεί να είναι μεγαλύτερες δόσεις ή σνιφάρισμα για εντονότερο «ανέβασμα». Η αντοχή στην ουσία αυξάνεται και έτσι πρέπει να παίρνεις περισσότερο. Σε αυτές τις μεγαλύτερες δόσεις, το Ριταλίν μπορεί να προκαλέσει σπασμούς, πονοκεφάλους και παραισθήσεις. Αυτή η ισχυρού τύπου αμφεταμίνη, μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο, όπως σε πολλές τραγικές περιπτώσεις παιδιών που πέθαναν από καρδιακή προσβολή η οποία προκλήθηκε από βλάβη συνδεόμενη με το φάρμακο.
«Δοκίμασα Ριταλίν για πρώτη φορά όταν ήμουν στην Α’ γυμνασίου. Μου τη χορήγησαν με συνταγή γιατί νόμιζαν ότι έχω ελαφριά διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ADD) – το προσποιούμουν, έτσι ώστε να έχω μια δικαιολογία που δεν τα πήγαινα καλά στο σχολείο (απλώς, ήμουν τεμπέλα). Ποτέ δεν συνειδητοποίησα ότι έτσι εθιζόμουν και ότι έγινα όπως όλοι οι ναρκομανείς.
»Έπαιρνα περίπου 40 μιλιγκράμ την ημέρα και ένιωθα ότι είμαι η κυρίαρχη του παιχνιδιού. Μπορούσα να μένω ξύπνια συνέχεια για μέρες μέχρι που έπαθα ένα σοβαρό ψυχωτικό επεισόδιο. Τρομοκρατήθηκα! Όλα έμοιαζαν να λιώνουν και να παίρνουν άλλη μορφή και εγώ είχα τρομοκρατηθεί». – Άντρια


ΜΕ ΤΙ ΜΟΙΑΖΕΙ ΤΟ ΡΙΤΑΛΙΝ; ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ


Το Ριταλίν κυκλοφορεί σε μικρά χάπια, σε μέγεθος και σχήμα όπως αυτό της ασπιρίνης, με τη λέξη «Ciba» (το όνομα της κατασκευάστριας εταιρείας) χαραγμένη επάνω. Τα χάπια των 5 μιλιγκράμ έχουν απαλό κίτρινο χρώμα, των 10 μιλιγκράμ απαλό πράσινο χρώμα και των 20 μιλιγκράμ έχουν άσπρο και απαλό κίτρινο χρώμα.
Το Ριταλίν περιγράφεται ως διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Εντούτοις, ακόμα και ο κατασκευαστής της, μέσα στη συσκευασία, παραδέχεται ότι κανείς δεν γνωρίζει πώς επιδρά στο ανθρώπινο σώμα: «Το πώς επιδρά στον άνθρωπο δεν είναι απόλυτα κατανοητό… ».
Οι χρήστες τρίβουν τα χάπια, τα κάνουν σκόνη και τη σνιφάρουν. Το ναρκωτικό μπορεί να διαλυθεί σε νερό και έτσι μετατρέπεται εύκολα σε ενέσιμο διάλυμα.
Όπως σημείωσε η Υπηρεσία για τα Ναρκωτικά των ΗΠΑ, «τα φαρμακευτικά προϊόντα που διοχετεύονται μέσω της νόμιμης οδού είναι οι μόνες πηγές μεθυλφενιδάτης διαθέσιμες για χρήση». Με άλλα λόγια, κάθε χάπι του ναρκωτικού που χρησιμοποιείται –είτε στην αρχική του μορφή, είτε τριμμένο σε σκόνη είτε διαλυμένο σε νερό– προέρχεται από τον κατασκευαστή. Καμιά από τις μορφές του δεν παρασκευάζεται παράνομα.
«Τώρα, έχω αναπτύξει αντοχή στην ουσία και πρέπει να παίρνω δύο ή τρία χάπια των 20 μιλιγκράμ για να «φτιαχτώ». Αναγνωρίζω τον εθισμό μου…Έχω καταρρεύσει, έχω γίνει σαν ζόμπι». –Άλεξ

Η ΚΟΚΑΪΝΗ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΥ


Όταν κατά τη διάρκεια τεστ δόθηκε σε συμμετέχοντες κοκαΐνη και Ριταλίνη, δεν μπόρεσαν να καταλάβουν τη διαφορά.


«Κατέληξα να παίρνω πολλές και ισχυρότερες αμφεταμίνες που με "έριχναν" πολύ γρήγορα και δεν ξέρω αν θα ασχολούμουν με αυτές αν δεν είχα αρχίσει με Ριταλίνη». –Άντι

Δεκατρείς φορές περισσότεροι χρήστες Ριταλίνης μπήκαν στα Επείγοντα το 2004 από το 1990.

Το Ριταλίν βρίσκεται εύκολα και είναι φτηνό. Μπορεί να το βρει κανείς χρησιμοποιώντας την ιατρική συνταγή κάποιου, να το κλέψει από τα αδέλφια του ή μέσω μιας ψεύτικης συνταγής – αυτά τα χάπια πωλούνται ευρέως. Η τιμή αρχίζει από ένα ή δύο δολάρια στο σχολείο και φτάνει στα 20 δολάρια το χάπι στη μαύρη αγορά.
Η σύγκριση του Ριταλίν με την κοκαΐνη δεν είναι απλώς ένα σλόγκαν. Η χημική σύσταση του Ριταλίν μοιάζει με αυτή της κοκαΐνης. Όταν χορηγείται ενέσιμα, το Ριταλίν δίνει στο χρήστη αυτό το έντονο «τίναγμα» που έχει τόσο ανάγκη.
Το 2000, η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ αποκάλυψε τα αποτελέσματα των ερευνών τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους που τους έδιναν κοκαΐνη και Ριταλίν. Αυτοί που συμμετείχαν στα τεστ δεν μπορούσαν να καταλάβουν τη διαφορά. Η Υπηρεσία συμπέρανε ότι: «Παράγουν αποτελέσματα τα οποία είναι σχεδόν ταυτόσημα».

ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΡΙΤΑΛΙΝ


Η χρήση συνταγογραφούμενων ναρκωτικών, σαν το Ριταλίν, αυξάνεται.
Μέχρι το 2006, σχεδόν 7 εκατομμύρια Αμερικανοί έκαναν χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων/ναρκωτικών, περιλαμβανομένου και του Ριταλίν. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από το συνολικό αριθμό χρηστών κοκαΐνης, ηρωίνης, παραισθησιογόνων, Έκσταση και εισπνεόμενων ουσιών, μαζί. Αυτά τα 7 εκατομμύρια ήταν μόνο 3,8 εκατομμύρια το 2000 – αυτό σημαίνει μια αύξηση κατά 80% μέσα σε μόνο έξι χρόνια.
Το 2007, το 3,8% των τελειόφοιτων λυκείου είχαν κάνει χρήση Ριταλίν χωρίς συνταγή τουλάχιστον μια φορά τον περασμένο χρόνο.
Ένας σημαντικός παράγοντας που συνεισφέρει στη χρήση είναι η τεράστια αύξηση του αριθμού των ιατρικών συνταγών για το Ριταλίν και άλλα διεγερτικά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των συνταγών για διεγερτικά αυξήθηκε από περίπου 5 εκατομμύρια το 1991 σε περίπου 35 εκατομμύρια το 2007.
Το 2004, η μεθυλφενιδάτη(Ριταλίν) υπολογίστηκε σε περίπου 3.601 εισαγωγές στα επείγοντα έναντι των 271 εισαγωγών το 1990.
Μεταξύ του 1990 και του 2000, 186 θάνατοι συνδέθηκαν με το Ριταλίν στις ΗΠΑ. Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι γι’ αυτούς που σνιφάρουν μεγάλες ποσότητες του ναρκωτικού.
Από το 1995 το Ριταλίν έχει καταγραφεί από την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών ως το φάρμακο που «κλέβουν πιο πολύ».


ΟΙ ΤΡΟΜΕΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΩΝΑυτή η ουσία τύπου αμφεταμίνης προκαλεί τις ίδιες παρενέργειες στο σώμα όπως οι άλλες παρόμοιες ουσίες: απώλεια όρεξης για τροφή, αϋπνία, ταχυκαρδίες. Η χρήση αυτού του ναρκωτικού σε μεγαλύτερες δόσεις, ειδικά αν λαμβάνονται με ένεση ή με σνιφάρισμα, βάζει σε ακόμα μεγαλύτερη δοκιμασία το σώμα. Η ένταση που υφίσταται η καρδιά μπορεί να αποβεί μοιραία.
Παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση ενός εφήβου –μακροχρόνιου χρήστη Ριταλίν– που κατέρρευσε μια μέρα ενώ έκανε σκέιτμπορντ. Πέθανε από καρδιακή προσβολή.
Η λήψη του Ριταλίν ενέσιμα έχει μια επιπλέον φρικιαστική επίπτωση στο σώμα. Ενώ το χημικό συστατικό, η μεθυλφενιδάτη, διαλύεται εντελώς στο νερό, τα χάπια περιέχουν επίσης μικρά σωματίδια ουσιών που δε διαλύονται. Αυτές οι στερεές ουσίες μπλοκάρουν τα μικρά αγγεία του αίματος όταν διοχετεύονται με ένεση στο αίμα και προκαλούν σοβαρή ζημιά στους πνεύμονες και στα μάτια.
Πέρα από τις επιπτώσεις στο σώμα, υπάρχουν επίσης οι σοβαρές συναισθηματικές επιπτώσεις που προκαλούνται ακόμα και από βραχυπρόθεσμη χρήση αυτού του ναρκωτικού. Οι παραισθήσεις και η ψυχωτική συμπεριφορά είναι συχνό φαινόμενο.
Ένας ερευνητής στο Τέξας ανακάλυψε ότι η χρήση του Ριταλίν σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι ένα στα δώδεκα παιδιά που έκαναν θεραπεία με Ριταλίν απέκτησε γενετικές ανωμαλίες που συνδέονται με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ


 • Απώλεια όρεξης
 • Ταχυκαρδίες, αύξηση πίεσης του αίματος και θερμοκρασίας του σώματος
 • Διεσταλμένες κόρες ματιών
 • Διαταραχές ύπνου
 • Ναυτία
 • Παράξενη, σπασμωδική και μερικές φορές βίαιη συμπεριφορά
 • Παραισθήσεις, υπερβολικές εξάρσεις και οξυθυμία
 • Πανικός και ψύχωση
 • Υπερβολική δόση μπορεί να οδηγήσει σε παροξυσμούς, κρίσεις και θάνατο

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ


 • Ανεπανόρθωτες βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, υψηλή πίεση που οδηγεί σε καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και θάνατο
 • Βλάβες στο συκώτι, στα νεφρά και στους πνεύμονες
 • Καταστροφή των ρινικών ιστών αν σνιφάρεται
 • Αναπνευστικά προβλήματα, αν καπνίζεται
 • Μολυσματικές ασθένειες και αποστήματα, αν λαμβάνεται με ένεση
 • Υποσιτισμός, απώλεια βάρους
 • Αποπροσανατολισμός, απάθεια, σύγχυση, εξάντληση
 • Ισχυρή ψυχολογική εξάρτηση
 • Ψύχωση
 • Κατάθλιψη
 • Βλάβες στον εγκέφαλο, όπως εγκεφαλικό και πιθανά επιληψία


ΤΟ ΡΙΤΑΛΙΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΦΑΡΜΑΚΑ


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΤ:
Ο θρύλος της ροκ, Κερτ Κομπέιν, άρχισε να παίρνει Ριταλίνη σε ηλικία 7 ετών. Η χήρα του Κομπέιν, Κόρτνι Λαβ, πιστεύει ότι αυτό το ναρκωτικό ήταν που τον οδήγησε αργότερα στη χρήση ισχυρότερων ναρκωτικών. Αυτοκτόνησε με κυνηγετικό όπλο το 1994. Η Λαβ, επίσης έπαιρνε Ριταλίνη με συνταγή γιατρού όταν ήταν παιδί. Όπως το έθεσε η ίδια: «Όταν είσαι παιδί και σου δίνουν αυτό το ναρκωτικό που σε κάνει να νιώθεις ένα αίσθημα ευφορίας, που αλλού θα στραφείς ως ενήλικος;».

Μια μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Χρήση Ναρκωτικών βρήκε ότι οι χρήστες του Ριταλίν και παρόμοιων ναρκωτικών «παρουσίασαν το υψηλότερο ποσοστό χρήσης κοκαΐνης».
Εξαιτίας της αντοχής που αναπτύσσεται, η χρήση της Ριταλίνης μπορεί να οδηγήσει τους χρήστες στο να πάρουν ακόμη πιο ισχυρά ναρκωτικά για να επιτύχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Όταν αρχίζει να μειώνεται η επίδραση του ναρκωτικού, το άτομο μπορεί να στραφεί σε πιο δραστικά ναρκωτικά για να απαλλαγεί από την ανεπιθύμητη κατάσταση που τον ώθησε εξαρχής να κάνει χρήση του ναρκωτικού.
Το ίδιο το Ριταλίν δεν οδηγεί το άτομο σε άλλα ναρκωτικά: οι άνθρωποι παίρνουν ναρκωτικά για να απαλλαγούν από ανεπιθύμητες καταστάσεις ή συναισθήματα. Τα ναρκωτικά καλύπτουν το πρόβλημα για κάποιο διάστημα (όσο ο χρήστης είναι φτιαγμένος). Όταν το «φτιάξιμο» υποχωρήσει, τότε το πρόβλημα, η ανεπιθύμητη κατάσταση ή η περίσταση επιστρέφει με μεγαλύτερη ένταση από πριν. Ο χρήστης μπορεί τότε να στραφεί σε πιο δυνατά ναρκωτικά αφού το Ριταλίν δεν είναι πλέον «αποτελεσματικό».
Μια μελέτη μεταξύ 500 σπουδαστών για μια περίοδο πλέον των είκοσι χρόνων έδειξε ότι αυτοί που χρησιμοποιούσαν Ριταλίν και παρόμοια ναρκωτικά είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν χρήση κοκαΐνης και άλλων διεγερτικών κάποια στιγμή αργότερα στη ζωή τους.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2005, οι έφηβοι που έκαναν χρήση συνταγογραφούμενων ναρκωτικών είχαν 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν χρήση ηρωίνης, 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν χρήση του Έκσταση και είκοσι φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν χρήση κοκαΐνης σε σύγκριση με τους εφήβους που δεν έχουν κάνει χρήση τέτοιων ναρκωτικών.

 

ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ (ΜΗΝ ΠΕΣΕΙΣ Σ’ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ):


Υπάρχουν πολλές δικαιολογίες για τη λήψη αυτού του ισχυρού ναρκωτικού. Αναγνώρισε αυτό που είναι: ψέματα!
 • Όλοι τη χρησιμοποιούν.
 • Την παίρνω μόνο για να μελετάω.
 • Ο αδελφός μου την παίρνει για μια μαθησιακή διαταραχή που έχει. Δεν μπορεί να είναι τόσο κακή.
 • Δεν προκαλεί εθισμό.
 • Μπορείς να το ελέγξεις. Μπορείς να μην ξαναπάρεις αν δε το θέλεις.
Μην αφήσεις άλλους –ακόμη κι αν είναι φίλοι σου– να σε δελεάσουν για να πέσεις στην παγίδα.

ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΡΙΤΑΛΙΝ


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΙΟΥ: Ο Μάθιου ήταν ένας έφηβος που έπαιρνε Ριταλίνη επί επτά χρόνια. Πέθανε ξαφνικά τον Μάρτιο του 2000. Παρ’ όλο που δεν είχε ιστορικό καρδιοπάθειας, η νεκροψία έδειξε καθαρά βλάβες σε μικρά αγγεία. Ένας από τους γιατρούς είπε στους αλλόφρονες γονείς ότι η καρδιά ενός υγιούς ενήλικου άντρα ζυγίζει περίπου 350 γραμμάρια. Η καρδιά του Μάθιου ζύγιζε 402 γραμμάρια. Το πιστοποιητικό θανάτου του αναφέρει: «Ο θάνατος προκλήθηκε εξαιτίας μακροχρόνιας χρήσης μεθυλφενίδης (Ριταλίνης)».
Οι υψηλές δόσεις Ριταλίν προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με αυτά άλλων διεγερτικών, όπως τρέμουλο και συσπάσεις των μυών, παράνοια,1 και μια αίσθηση οτι σέρνονται σκουλήκια και έντομα κάτω απο το δέρμα σου.
Ένας 17χρονος ο οποίος, αφού σνιφάρησε θρυμματισμένα χάπια Ριταλίν και έμεινε ξύπνιος για μέρες, έγινε ψυχωτικός, σκότωσε τους γονείς του και τραυμάτισε σοβαρότατα τα αδέρφια του με ένα σουγιά. Ένα άλλο 14χρονο αγόρι το οποίο έπαιρνε Ριταλίν από 7 χρόνων, έδειρε μέχρι θανάτου ένα άλλο αγόρι με ένα μπαστούνι του μπέιζμπολ.
Το Ριταλίν προκαλεί επιθετικότητα, ψύχωση και καρδιακές αρρυθμίες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο.

 

Η χρήση του αποτελεί έγκλημα


Στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλονται βαριές ποινές για την κατάχρηση του Ριταλίν. Οι ποινές για το αδίκημα της διακίνησής της (για το οποίο θα είσαι ένοχος έστω κι αν μοιραστείς ένα-δυο χάπια με ένα φίλο) είναι μέχρι και 20 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο μέχρι 1 εκατομμύριο δολάρια.
Εάν προκληθεί θάνατος ή σοβαρή βλάβη ως αποτέλεσμα αυτού του αδικήματος, η ποινή είναι από χρόνια έως ισόβια. Αν το ναρκωτικό λήφθηκε με ένεση τότε μετατρέπεται σε κακούργημα και επιβάλλονται ακόμα βαρύτερες ποινές.
«Συνειδητοποίησα ότι το ενδιαφέρον μου για το σπιντ και, ως αποτέλεσμα, ο εθισμός μου σ’ αυτό ξεκίνησε όταν μου συνταγογράφησαν Ριταλίν. Στην αρχή, το έπαιρνα κάθε Σαββατοκύριακο και ύστερα κάθε μέρα.
»Άρχισα να έχω παραισθήσεις με πουλιά που πετούσαν πάνω απο το κεφάλι μου. Είχα την αίσθηση ότι υπήρχαν άνθρωποι στο ίδιο δωμάτιο με μένα, ενώ ήμουν μόνος. Βρισκόμουν στην αρχή της παράνοιας. Έκανα χρήση όλου του Ντεξεντρίν ενός φίλου μου, μέσα σε μια εβδομάδα. Ύστερα γύρισα στο Ριταλίν μου και συνέχισα μ’ αυτό.
»Δε θυμάμαι και πολλά από την 3η Λυκείου. Αλλά θυμάμαι την κατάθλιψη που με κατέκλυζε και την ανικανότητά μου να καταλάβω ποιός ήταν ο λόγος. Τα πήγαινα χειρότερα από ποτέ στο σχολείο. Με το ζόρι τελείωσα και δεν έκανα κανένα απολύτως σχέδιο να συνεχίσω τις σπουδές μου στο κολέγιο.
»Την τελευταία στιγμή γράφτηκα στο τοπικό κολέγιο. Μπόρεσα να μείνω καθαρός για περίπου δεκαεφτά μέρες πριν η ανάγκη μου για σπιντ να ξεπεράσει τα πάντα. Παρακολούθησα μαθήματα για μια εβδομάδα και απέτυχα παταγωδώς». – Σαμ
 1. 1. παράνοια: υποψία, δυσπιστία ή φόβος για τους άλλους ανθρώπους.


http://gr.drugfreeworld.org 

σχετικά:

Τι είναι το ακαδημαϊκό ντόπινγκ;(συνεχίστε τον άρρωστο χαβά σας μερικοί με το να φορτώνετε υπέρογκα τους μαθητές με τόνους μαθημάτων και ψυχολογική πίεση και θα το μάθουμε όλοι καλά και στην Ελλάδα τι σημαίνει "Εγκεφαλικό Ντόπινγκ" και Ριταλίν...ποιός θα είναι μόνο ο εκπαιδευτικός που θα έχει την τιμή να φύγει κλωτσηδόν από την ταράτσα κανενός σχολείου όταν "αρχίσουν να χάνονται το ένα παιδί μετά το άλλο")...