Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015

Ο Μακιαβέλι για την τύχη

machiavelli_05
Το πιθανότερο είναι, νομίζω, πως η τύχη καθορίζει τις μισές μας πράξεις, όμως τις άλλες μισές, ή τις άλλες σχεδόν μισές, αφήνει να τις καθορίσουμε εμείς.

Η μοίρα μοιάζει, για μένα, με ορμητικό πο­τάμι, που όταν φουσκώνει πλημμυρίζει τις πεδιά­δες, ξεριζώνει δέντρα, γκρεμίζει σπίτια, παρασέρ­νει κομμάτια γης και τα μεταφέρει αλλού.

Ο κό­σμος τρέχει να σωθεί, τα πάντα υποχωρούν μπρο­στά στη λύσσα του, τίποτα δεν μπορεί να του αντι­σταθεί.


surreal-Illustrations-by igor-morski (5)
Όσο παντοδύναμο κι αν είναι όμως, οι άνθρωποι μπορούν να εκμεταλλευτούν τα διαστήματα της ηρεμίας του, να φτιάξουν φράγματα και ανα­χώματα για να κρατήσουν τα νερά μέσα στην κοί­τη όταν θα ξαναφουσκώσουν, ή έστω να περιορί­σουν την ορμή τους, για να μην αποδειχτεί και πά­λι ξέφρενη και καταστροφική.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το πεπρωμένο. Δείχνει τη δύναμή του εκεί που δεν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για να του αντισταθείς, και ξεσπάει την καταστροφική του μανία εκεί που ούτε φράγματα υπάρχουν, ούτε και αναχώματα για να το συγκρατήσουν.
Ο ηγεμόνας, XXV
Firma_machiavelli
Νικολό Μακιαβέλι
---------
Αντιγραφή - επιμέλεια : Ρένα Χατζοπούλου
by Αντικλείδι , http://antikleidi.com