Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015

Tι να κάνετε σε περίπτωση εισβολής...

«Ψυχραιμία, δεν είναι το τέλος του κόσμου»

Λιθουανικός οδηγός προς κατακτημένους

Tι να κάνετε σε περίπτωση εισβολής: Λιθουανικός οδηγός προς κατακτημένους
Πέραν της αμφισβητήσιμης αξίας του, το λιθουανικό εγχειρίδιο δείχνει την αναζωπυρωθείσα ανησυχία απέναντι στη Ρωσία 
Βίλνιους

Καλώς ή κακώς, ο πληθυσμός καμίας χώρας δεν θεωρείται προετοιμασμένος ή έμπειρος σε εισβολή ξένου στρατού. Αυτό το... κενό συγκεκριμένα για τη Λιθουανία προσπαθεί να καλύψει το υπουργείο Άμυνας και συνέταξε εγχειρίδιο με απλές, πρακτικές οδηγίες για μία τέτοια κατάσταση εθνικής ανάγκης.

Το εγχειρίδιο, όπως αναφέρει το Reuters, θα διανεμηθεί την επόμενη εβδομάδα σε βιβλιοθήκες και θα μοιράζεται σε στρατιωτικές εκδηλώσεις.

Πέραν της αμφισβητήσιμης αξίας του, η σύνταξη του εγχειριδίου αντανακλά την αναζωπυρωθείσα ανησυχία στις βαλτικές χώρες και την ανατολική Ευρώπη απέναντι στη Ρωσία.

Η πρώτη συμβουλή του εγχειριδίου είναι αυτή που δίνεται σε κάθε κατάσταση έκτακτης ανάγκης: «Μείνετε ψύχραμοι, μην πανικοβάλεστε και μην χάσετε την καθαρή σας σκέψη».

«Πυροβολισμοί έξω από τα παράθυρό σας δεν είναι και το τέλος του κόσμου» εξηγεί το εγχειρίδιο.

Οι Λιθουανοί θα πρέπει να αντισταθούν στους κατακτητές με πορείες, συγκεντρώσεις και απεργίες. Στο σύγχρονης οπτικής εγχειρίδιο συνιστάται επίσης η οργάνωση και μέσω κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook ή το Twitter. Χρήσιμες επίσης θα ήταν και κυβερνοεπιθέσεις.

Στη χειρότερη περίπτωση, εξηγεί το εγχειρίδιο, μία μορφή αντίστασης και σαμποτάζ είναι «τουλάχιστον να κάνετε τη δουλειά σας χειρότερα από ό,τι συνήθως».

Ο υπουργός Άμυνας Γιουόζας Ολέκας είπε στο Reuters πως «τα παραδείγματα της Γεωργίας και της Ουκρανίας, που έχασαν και οι δύο μέρος της επικράτειάς τους, μας δείχνουν πως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε παρόμοια κατάσταση κι εδώ, και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».