Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

Χαμογέλα,κάνει τους άλλους ν' ανησυχούν...λένε...(είσαι σίγουρος;) (2)

Το ψεύτικο χαμόγελο επιδεινώνει την ψυχική διάθεση
Για πολλούς εργαζόμενους το προσποιητό χαμόγελο είναι μια τακτική ώστε να διατηρούνται ήρεμες οι σχέσεις με τους συναδέλφους.

Ωστόσο, το να χαράσσει  κάποιος ένα χαμόγελο στο πρόσωπό του προκειμένου να κρύψει τη δυσαρέσκειά του αποτελεί μια αρνητική πτυχή της εργασιακής ζωής.

Και μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να έχει απρόσμενες συνέπειες:

να επιδεινώσει την ψυχική διάθεση και να προκαλέσει αποξένωση.


Όπως αναφέρει η εφημερίδα New York Times, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στην επιθεώρηση «Academy of Managment Journal», επιστήμονες παρακολούθησαν επί δύο εβδομάδες μια ομάδα οδηγών λεωφορείων, επιλέγοντάς τους επειδή η φύση της δουλειάς τους απαιτεί να έχουν συνεχή επαφή με πολλούς ανθρώπους.  Οι επιστήμονες εξέτασαν τι συμβαίνει όταν οι οδηγοί χαμογελούν ψεύτικα και, αντίθετα, όταν το χαμόγελο είναι αληθινό.

Οπως εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπρεντ Σκοτ, επίκουρος καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, τις ημέρες που οι οδηγοί πίεζαν τον εαυτό τους να χαμογελάει στους επιβάτες είχαν χειρότερη ψυχική διάθεση και έτειναν να μην προσέχουν τη δουλειά τους. Τις ημέρες όμως που χαμογελούσαν πραγματικά, επειδή ένιωθαν ιδιαίτερα ευδιάθετοι, η ψυχική τους ατάσταση βελτιωνόταν ακόμα περισσότερο και η παραγωγικότητά τους αυξανόταν.


Οι γυναίκες οδηγοί επηρεάζονταν εντονότερα από το ψεύτικο χαμόγελο σε σύγκριση με τους άντρες. Ο δρ Σκοτ εκτιμά ότι σ’ αυτό παίζουν ρόλο οι κοινωνικοί κανόνες. «Οι γυναίκες ανατρέφονται να είναι πιο εκφραστικές συναισθηματικά και έτσι το να κρύβουν τα συναισθήματά τους είναι κάτι που τις πιέζει περισσότερο».


http://www.healthyliving.gr 

σχετικά:

Χαμογέλα,κάνει τους άλλους ν' ανησυχούν...λένε...(είσαι σίγουρος;) (1) Σημάδι κατωτερότητας το χαμόγελο