Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015

Θαυμασμός! Το καλύτερο φάρμακο (αυτοΐασης)Ο θαυμασμός και το δέος που νιώθουμε όταν βλέπουμε ένα θαύμα της φύσης ή της τέχνης μπορεί να ενισχύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο.


Μια βόλτα στη φύση, η απόλαυση ενός μουσικού κομματιού, ένα αριστούργημα της ζωγραφικής, όλα αυτά επενεργούν στην υγεία και την μακροζωία μας, υποστηρίζει ο ψυχολόγος Dacher Keltner εκ των συγγραφέων της έρευνας.

Με ποιο τρόπο; Συσχετιζόμενο με τα χαμηλά επίπεδα κυτοκινών τα οποία αποτελούν ενδείξεις φλεγμονής. Στο πλαίσιο του πειράματος οι 200 ενήλικες που συμμετείχαν ανέφεραν σε μία συγκεκριμένη ημέρα το βαθμό στον οποίο είχαν βιώσει θετικά συναισθήματα όπως ευχαρίστηση, δέος, αγάπη και υπερηφάνια.


Στη συνέχεια, ελήφθησαν δείγματα σάλιου την ίδια ημέρα τα οποία αναλύθηκαν και έδειξαν ότι εκείνοι που είχαν βιώσει κυρίως συναισθήματα όπως δέος, θαυμασμό και έκπληξη είχαν και τα χαμηλότερα επίπεδα της κυτοκίνης ιντερλευκίνης 6, ενός δείκτη φλεγμονής.


Ποιο ήρθε πρώτο; Τα χαμηλά επίπεδα κυτοκινών ή τα θετικά συναισθήματα; Είναι πιθανό ότι τα χαμηλά επίπεδα κυτοκινών βελτιώνουν τη διάθεση των ανθρώπων ή ότι η μεταξύ τους σχέση είναι αμφίδρομη, απαντά η επικεφαλής ερευνήτρια Jennifer Stellar.


http://www.vita.gr