Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

Αθώοι λόγω προσώπου


Αθώοι λόγω προσώπου
Το πρόσωπό μας επηρεάζει το πώς μας βλέπουν οι άλλοι περισσότερο από ότι πιστεύουμε, υποστηρίζουν επιστήμονες. Μάλιστα, η επίδρασή του μπορεί να είναι τόσο σημαντική, που τελικά να συμβάλλει ακόμα και στο να αποφύγουμε την τιμωρία για ένα έγκλημα.

Τα νεότερα αυτά δεδομένα έρχονται να επιβεβαιώσουν προηγούμενες έρευνες, που έχουν δείξει ότι όσοι έχουν πρόσωπο με φρύδια σε σχήμα «V» και συνοφρυωμένο στόμα κρίνονται ως λιγότερο αξιόπιστοι από ότι όσοι έχουν φρύδια σε σχήμα «Λ» και στόμα με ανάποδες γωνίες.

Η εξήγηση του γεγονότος βρίσκεται στην εξελικτική θεωρία και σε στοιχεία των νευροεπιστημών, που δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι «φτιαγμένοι» να βγάζουν αυτόματα συμπεράσματα σχετικά με την αξιοπιστία των άλλων βασισμένοι στο πρόσωπό τους. Αποφασίζουμε, λοιπόν, άμεσα και ασυνείδητα για το αν ένα πρόσωπο είναι αξιόπιστο ή όχι, ώστε να καταλήξουμε στο αν μπορεί να μας βλάψει και έτσι η αμυγδαλή να συντονίσει τελικά τις αντιδράσεις μας (προσέγγιση ή αποφυγή).

Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι το τμήμα του εγκεφάλου, που ονομάζεται αμυγδαλή (παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και συναισθηματική συμπεριφορά μας), "αποφασίζει" αν ένα άτομο είναι αξιόπιστο πριν ακόμη εμείς συνειδητά αντιληφθούμε το τι είναι. Για την ακρίβεια, ο εγκέφαλος χρειάζεται μόλις 33 χιλιοστά του δευτερολέπτου (το 1/10 του χρόνου που χρειάζεται για να ανοιγοκλείσουμε τα μάτια) για να αποφασίσει αν κάποιος είναι άξιος εμπιστοσύνης ή όχι.


http://www.vita.gr