Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015

Να τι παθαίνει ο εγκέφαλος ενός ανθρώπου (πχ πυγμάχου) από τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα!!!


Μείωση εγκεφαλικού όγκου

Κίνδυνος έκπτωσης των νοητικών λειτουργικών από τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στο κεφάλι

   Νέα Υόρκη

Τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στο κεφάλι συσχετίζονται με μειωμένο εγκεφαλικό όγκο, καθώς και με βραδύτερες νοητικές διεργασίες, διαπίστωσαν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine.

Η επιστημονική ομάδα της Cleveland Clinic με επικεφαλής τον Δρ Τσαρλς Μπέρνικ, μελέτησαν 224 αθλητές της πυγμαχίας και γενικότερα των πολεμικών τεχνών, ηλικίας 18 έως 44 ετών, καθώς και 22 ανθρώπους χωρίς ιστορικό τραύματος στο κεφάλι.


Οι αθλητές είχαν εμπειρία άνω των τεσσάρων ετών, και με τουλάχιστον δέκα αγώνες ετησίως.

Το σύνολο του δείγματος υποβάλλονταν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Όσο πιο έντονη και μακρόχρονη ήταν η εμπειρία ενός αθλητή και όσα περισσότερα χτυπήματα στο κεφάλι είχε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια, τόσο μικρότερος ήταν ο όγκος συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου. Επίσης, τόσο μικρότερη ήταν και η ταχύτητα νοητικής επεξεργασίας.

Μάλιστα, οι αθλητές με τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε αγώνες αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών τους.

Οι πυγμάχοι ήταν εκείνοι με την χειρότερη εικόνα, συγκριτικά με τους αθλητές των πολεμικών τεχνών. Είχαν μικρότερο εγκεφαλικό όγκο και πιο αργές γνωστικές λειτουργίες. Αυτό κατά τους ειδικούς αποδίδεται στο γεγονός ότι, οι πυγμάχοι δέχονται περισσότερα χτυπήματα στο κεφάλι.

«Φαίνεται πως τα χτυπήματα στο κεφάλι έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο και τις λειτουργίες του, πράγμα που θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη σε μελλοντικούς κανονισμούς, αλλά και για τη συχνότερη νευρολογική εξέταση των αθλητών» υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

http://health.in.gr/

σχετικά:

Εμπλοκή - χτυπήματα στο κεφάλι - διάσειση - συμπτώματα - θεραπεία - περιγραφή της βλάβης στον εγκέφαλο (video,φωτο,περιγραφές brutal knock outs σε αγώνες με χτυπήματα στο κεφάλι)
 

Κακώσεις κεφαλής στα παιδιά: Πότε πρέπει να ανησυχούμε