Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

Η επιστροφή των ισλαμιστών κομάντος αυτοκτονίας, της Μ. Καρχιλάκη


 23 October 2013

Σαν σήμερα, πριν από 30 χρόνια, οι ισλαμιστές καμικάζι σφράγισαν την επιστροφή τους.

Λέω επιστροφή, διότι επιθέσεις αυτοκτονίας πραγματοποιούσαν και οι σιίτες Ασσασίνοι της Περσίας τον 11ο αιώνα αλλά και κάποιες άλλες μουσουλμανικές κοινότητες της Ινδίας, της Σουμάτρας και των Φιλιππίνων τον 18ο αιώνα.


Στη σύγχρονη εποχή, όμως, οι ισλαμιστές κομάντος αυτοκτονίας εμφανίστηκαν το 1983.

Στη διάρκεια του εμφυλίου στο Λίβανο.Πρώτα, στις 14 Απρίλη, όταν καμικάζι της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ (απορροφήθηκε στην πορεία από τη Χεζμπολά) σκότωνε 63 ανθρώπους, πυροδοτώντας, στην είσοδο της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό, 900 κιλά εκρηκτικά που είχε στο βαν που οδηγούσε.

 Στη συνέχεια, κι αυτή ήταν η καθοριστική στιγμή που σφράγισε την επαναφορά των βομβιστών αυτοκτονίας, στις 23 Οκτώβρη του ίδιου έτους, με τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας, πάλι από κομάντος της ίδιας οργάνωσης, ξανά στη Βηρυτό, στις εγκαταστάσεις αμερικανών και γάλλων της πολυεθνικής δύναμης. Σκοτώθηκαν 299 στρατιώτες (241 αμερικάνοι, 58 γάλλοι).


Σφράγισε, λοιπόν, εκείνη η 23η Οκτώβρη την επιστροφή των ισλαμιστών καμικάζι και μαζί ξάφνιασε, αφήνοντας άναυδους τους ειδικούς σε θέματα ασφαλείας.

 Πίστευαν, βλέπεις, ότι, οι τρομοκράτες, παρότι έτοιμοι να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, δεν είχαν, στην πραγματικότητα, καμιά διάθεση να σκοτωθούν κατά τη διάρκεια των ενεργειών/αποστολών τους.

 Να, όμως, που η, δεύτερη μέσα σε έξι μήνες, πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στη Βηρυτό έκανε σκόνη τις πεποιθήσεις τους.

 Άσε, δε, που αυτή η, ποιοτικά διαφορετική, εξαιρετικά θανατηφόρα και ολέθρια, μορφή τρομοκρατίας, έμοιαζε ασταμάτητη! Αποτέλεσμα; Μέσα στο 1984, οι τότε ηγέτες ΗΠΑ και Γαλλίας, Ρήγκαν και Μιτεράν, απέσυραν τις δυνάμεις των χωρών τους από το Λίβανο.

 Ο Λευκός Οίκος οχυρώθηκε με βουνά από μπετόν, το Πεντάγωνο έκλεισε τις υπόγειες σήραγγες που είχε για δρομολόγια λεωφορείων και το TIME σχολίαζε σκωπτικά “ουδείς εξπέρ στην ασφάλεια πιστεύει ότι με τέτοια μέτρα μπορείς να σταματήσεις έναν αποφασισμένο ισλαμιστή τρομοκράτη που πιστεύει ότι θα πάει στον Αλλάχ αν σκοτώσει κάμποσους αμερικανούς”.


Στα τριάντα χρόνια που μεσολάβησαν, οι επιθέσεις αυτοκτονίας, με αποκορύφωμα την 11η του Σεπτέμβρη, μοιάζουν αμέτρητες. Οι καμικάζι θεωρούνται το απόλυτο τρομοκρατικό όπλο. Βέβαια, όπως έχει επισημάνει η Μάρθα Κρένσω, ακαδημαϊκός και ειδική στην τρομοκρατία 

ένας βομβιστής αυτοκτονίας δεν έχει διαφορετική νοοτροπία από εκείνη των Θιβετιανών που αυτοπυρπολούνται ή των Ιρλανδών πολιτικών κρατουμένων απεργών πείνας


Είναι, δηλαδή, ένας άνθρωπος που έχει τη δύναμη να θυσιαστεί για ένα σκοπό. Αυτό ακριβώς διακρίνουν οι στρατολόγοι και τους κάνουν πλύση εγκεφάλου με στόχο να σκοτωθούν για να σκοτώσουν στο όνομα του Ισλάμ.

Δεν τους δημιουργούν. Είναι έτοιμοι. Στην “ετοιμότητά” τους να πεθάνουν πατούν και τους την ενισχύουν.


Ο καμικάζι είναι ο τελευταίος κρίκος μιας μεγάλης αλυσίδας συνεργών οι οποίοι θα σχεδιάσουν το χτύπημα και, σε αντίθεση μ’ εκείνον, δεν έχουν καμία διάθεση να σκοτωθούν. Χωρίς τη συμπραξή τους δεν μπορεί, εννοείται, να υπάρξει επίθεση αυτοκτονίας. Εκεί πρέπει να επικεντρώνει η αντιτρομοκρατία. Στους φανατικούς της ψυχρής λογικής που κρύβονται πίσω από το υπερόπλο “καμικάζι”…

http://karchilaki.com/