Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

Σε διαβούλευση το εθνικά επικίνδυνο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και τη μετανάστευση



Η εγγραφή του παιδιού στην Α΄ δημοτικού και η πενταετής νόμιμη διαμονή ενός γονέα στις προϋποθέσεις του υπό διαβούλευση ν/σ

Η εγγραφή του παιδιού στην Α' δημοτικού και η συνέχιση της παρακολούθησης του σχολείου κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης, σε συνδυασμό με τη νόμιμη διαμονή ενός εκ των γονέων για τουλάχιστον πέντε τουλάχιστον χρόνια πριν από τη γέννηση του παιδιού, αποτελούν τις προϋποθέσεις για την κτήση ιθαγένειας από τα παιδιά των μεταναστών, όπως διατυπώνονται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο τίθεται από σήμερα σε διαβούλευση.

Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, σε περίπτωση που ένα παιδί γεννηθεί πριν ο γονέας κλείσει πέντε έτη νόμιμης διαμονής στη χώρα (π.χ. εάν το παιδί γεννηθεί όταν ο ένας γονέας έχει από ένα έως τέσσερα χρόνια νόμιμης διαμονής), το δικαίωμα κτήσης της ιθαγένειας θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα.

Επίσης, ελληνική ιθαγένεια αποκτούν τα παιδιά, των οποίων τουλάχιστον ένας γονέας διαθέτει «ισχυρή» άδεια διαμονής (π.χ. άδεια διαμονής αορίστου χρόνου ή επί μακρόν διαμένοντος).

(σχόλιο Γ.Ανεστόπουλου: δείτε εδώ πόσο εύκολα πλέον δίνεται αυτή η "ισχυρή άδεια επ' αόριστον διαμονής" σε λαθρομετανάστες http://aegeanhawk.blogspot.gr/2015/04/aids.html )
Με το σχέδιο νόμου γίνεται προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την ακύρωση, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, της σχετικής ρύθμισης στον Ν.3838/2010, σύμφωνα με την οποία το παιδί αποκτούσε ιθαγένεια με τη γέννησή του, εφόσον και οι δύο γονείς ήταν νόμιμοι για τουλάχιστον πέντε χρόνια.


Στο νέο νομοσχέδιο κύριο ρόλο παίζει η εγγραφή στην Α' δημοτικού σε συνδυασμό με την πενταετή συνεχή διαμονή ενός εκ των γονέων.


Κατά τα λοιπά, το νομοθέτημα διατηρεί τους άλλους τρόπους κτήσης της ιθαγένειας, όπως προβλέπονταν στο προηγούμενο σχέδιο νόμου που έφερε την υπογραφή υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης.


Αυτοί οι τρόποι κτήσης ιθαγένειας αφορούν παιδιά που έχουν απολυτήριο λυκείου και είναι απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ, παιδιά που έχουν ολοκληρώσει την εννιαετή υποχρεωτική εκπαίδευση, όπως ορίζεται από το ελληνικό Σύνταγμα ή έχουν ολοκληρώσει το γυμνάσιο και το λύκειο στην Ελλάδα.


 Κύριος στόχος του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου είναι τα παιδιά των μεταναστών να αποκτούν ιθαγένεια όσο είναι παιδιά, διότι στην ηλικία αυτή - όπως σημειώνει στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών - διαμορφώνεται κοινωνική συνείδηση και κατά συνέπεια εθνική ταυτότητα.


Πηγή: ΑΜΠΕ

http://www.naftemporiki.gr