Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015

Πώς επηρεάζουν τα video games το μυαλό;


 Άννα Δάλλα

Πιθανώς αυξάνουν τον κίνδυνο για νευρολογικές παθήσεις αργότερα.

Οι παίκτες των video games περνάνε 3 δισεκατομμύρια ώρες εβδομαδιαία μπροστά από τις οθόνες τους. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο μέσος νέος θα έχει ξοδέψει 10. 000 ώρες παίζοντας video games μέχρι να γίνουν 21 ετών. 


Οι επιπτώσεις από τα παιχνίδια αυτά στον εγκέφαλο τώρα αρχίζουν να γίνονται κατανοητές.

Νέα έρευνα από το Καναδικό Πανεπιστήμιο McGill και το Douglas Research Institute of the CIUSSS de l'Ouest-de-l'Île de Montréal δείχνει ότι οι παίκτες τέτοιων παιχνιδιών επιδεικνύουν μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική ικανότητα στην οπτική τους συγκέντρωση και παράλληλα είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν στρατηγικές πλοήγησης που βασίζονται στον κερκοφόρο πυρήνα του εγκεφάλου και όχι στον ιππόκαμπο, που είναι κανονικά η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και τη σχέση με τον χώρο. 


Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν στρατηγικές πλοήγησης που βασίζονται στον κερκοφόρο πυρήνα έχουν λιγότερη φαιά ουσία και πιο μειωμένη λειτουργία στον ιππόκαμπο, γεγονός που έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για νευρολογικές παθήσεις, όπως είναι το Αλτσχάιμερ. Η έρευνα διεξήχθη σε ενήλικες παίχτες που πέρναγαν τουλάχιστον 6 ώρες την εβδομάδα σε αυτή τη δραστηριότητα.

http://www.vita.gr/

σχετικά:

(και το..."αντίθετό" του)
Video games για γερό μυαλό