Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015

Πώς το ίντερνετ αποδιοργανώνει τον εγκέφαλό μας...(video)


Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο σε καθημερινή βάση και είτε μας αρέσει είτε όχι, μας επηρεάζει. Αλλάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, πώς δουλεύουμε, αλλάζει ακόμη και το μυαλό μας.

Η διάσπαση της προσοχής γίνεται τόσο συχνή και η ροή νέων πληροφοριών είναι τόσο γρήγορη, ώστε δεν προλαβαίνουμε να τις εμπεδώσουμε, πολύ περισσότερο δε να τις απομνημονεύσουμε.

Έτσι, απλά δεχόμαστε πληροφόρηση χωρίς να μπούμε στη διαδικασία να την μετατρέψουμε σε γνώση. 


Με τον ίδιο τρόπο μοιραζόμαστε πράγματα τα οποία έχουν μοιραστεί φίλοι μας, ή ιστοσελίδες, χωρίς να εξετάζουμε αν πραγματικά ισχύουν, ακόμα κι αν είναι εμφανέστατα υπερβολικά ή ψευδή. Γιατί ο εγκέφαλός μας δεν τα επεξεργάζεται καν.


Το παρακάτω απίθανο animation έχει φτιαχτεί από τους Epipheo και είναι βασισμένο στο βιβλίο του Nicholas Carr, The Shallows: What the Internet is Doing to Our Brains και επισημαίνει πολύ χαριτωμένα κάποια όχι και τόσο χαριτωμένα ζητήματα που αφορούν τον εγκέφαλό μας, τον τρόπο που δεν επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες και τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το internet.

http://www.invitromagazine.gr
http://www.madata.gr/

Video 1: What the Internet is Doing to Our BrainsVideo 2: How Social Media Is Rewiring Our Brains
Video 3: 

What Facebook is doing to your brain is kind of shocking
σχετικά:

Τι πραγματικά συμβαίνει στον εγκέφαλο μας όταν παίζουμε με το κινητό πριν κοιμηθούμε;