Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015

Προσωπικότητες της τεχνολογίας προειδοποιούν για ρομπότ-δολοφόνους, τεχνητή νοημοσύνη (θανάτου) και νέα κούρσα εξοπλισμώνΜερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας έχουν απευθύνει έκκληση για την παγκόσμια απαγόρευση των «ρομπότ-δολοφόνων», εν μέσω προειδοποιήσεων ότι αν περάσουν αυτό το όριο θα ξεκινήσει μια νέα κούρσα παγκόσμιων εξοπλισμών.

Η παρέμβαση από περισσότερους από 1.000 εμπειρογνώμονες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης ήρθε με μια ανοιχτή επιστολή, η οποία υπογράφεται και από τον καθηγητή Στίβεν Χόκινγκ, τον κοσμολόγο και διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla Έλον Μασκ και τον Στιβ Βόζνιακ, συν-ιδρυτή της Apple. 

Παρά το γεγονός ότι τα «ρομπότ στρατιώτες» εξακολουθούν να περιορίζονται στα σχεδιαστήρια, οι ραγδαίες εξελίξεις στην υπολογιστική ισχύ και την τεχνητή νοημοσύνη θέτουν την προοπτική να δημιουργηθεί ένας τέτοιος στρατός μέσα σε δύο δεκαετίες.

Η έκκληση, η οποία θα παρουσιαστεί σήμερα στο Διεθνές Κοινό Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης στο Μπουένος Άιρες, προειδοποιεί ότι η ανάπτυξη των οπλικών συστημάτων που μπορούν ανεξάρτητα να αναγνωρίσουν και να επιτίθενται σε στόχους χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση θα μπορούσε να δημιουργήσει την «τρίτη επανάσταση στον πόλεμο», μετά την εφεύρεση της πυρίτιδας και των πυρηνικών όπλων. 

Παρουσιάζει ένα σκληρό σενάριο μελλοντικών συγκρούσεων που μοιάζει με την ταινία «Εξολοθρευτής». «Τα αυτόνομα όπλα είναι ιδανικά για εργασίες όπως δολοφονίες, αποσταθεροποίηση εθνών, υποταγή πληθυσμών και την επιλεκτική θανάτωση μιας συγκεκριμένης εθνοτικής ομάδας», αναφέρει η επιστολή. 

«Πιστεύουμε λοιπόν ότι μια στρατιωτική κούρσα εξοπλισμών με Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) δεν θα είναι επωφελής για την ανθρωπότητα. 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η AI μπορεί να κάνει τις μάχες ασφαλέστερες για τους ανθρώπους, κυρίως τους άμαχους, χωρίς να δημιουργηθούν νέα εργαλεία για τη δολοφονία ανθρώπων.

Ο ΟΗΕ ανησυχεί τόσο για την ανάπτυξη αυτού που αποκαλεί Θανατηφόρα Αυτόνομα Όπλα που συγκάλεσε το περασμένο έτος την πρώτη συνεδρίασή του για να συζητήσουν τους κινδύνους που δημιουργεί η νέα τεχνολογία. 

Ο Στιούαρτ Ράσελ, ένας ειδικός στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Berkeley και ένας από τους υπογράφοντες της επιστολής, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι ένα ρομποτικό σύστημα όπλων θα μπορούσε να αφήσει το ανθρώπινο γένος «εντελώς ανυπεράσπιστοι».

Η επιστολή είναι η δεύτερη φέτος που συντονίζεται από το Future of Life Institute (FLI), με σκοπό να εμποδίσει την εισαγωγή μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης στο πεδίο της μάχης. 

Αλλά η τελευταία έκκληση είναι πολύ πιο σκληρή όσον αφορά την απαγόρευση αυτών των οπλικών συστημάτων. Η FLI ιδρύθηκε το 2014 από εθελοντές, όπως ο Γιάαν Ταλίν, συνιδρυτής του Skype. Μέλη της επιστημονικής επιτροπής της είναι ο καθηγητής Χόκινγκ και ο Μασκ.

Η ιδέα των αυτόνομων ρομπότ- δολοφόνων είναι ελκυστική σε πολλούς στον στρατό επειδή θα μπορούσε να προσφέρει ένα καθοριστικό πλεονέκτημα απέναντι σε έναν αντίπαλο, η ανάπτυξή τους δεν θέτει κανέναν στρατιώτη σε κίνδυνο και μακροπρόθεσμα θα είναι φθηνότεροι από ό,τι προηγμένα οπλικά συστήματα που πρέπει να υποστηρίζουν και να προστατεύουν πληρώματα, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη.

Το Πεντάγωνο είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της ρομποτικής έρευνας και το 2013 μία από τις δεξαμενές σκέψης της, το Office of Naval Research (Γραφείο Ναυτικών Ερευνών), έδωσε χορηγία 7,5 εκατ. δολ. σε ερευνητές στα Tufts, Brown, Rensselaer Polytechnic Institute, Georgetown και Yale για να ερευνήσουν πώς τα αυτόνομα ρομπότ θα μπορούσαν να διδαχθούν τη διαφορά μεταξύ σωστού και λάθους. 

Ο φόβος των δυτικών στρατιωτικών σχεδιαστών είναι ότι αν αποτύχουν να εξελίξουν την τεχνολογία, θα μπορούσαν να παραχωρήσουν το προβάδισμα σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών από τους πιθανούς αντιπάλους, όπως η Κίνα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει πολύ αυστηρότερους κανόνες εμπλοκής από τις ΗΠΑ, πρόσφατα εξέφρασε την αντίθεσή του με μια ολοκληρωτική απαγόρευση σχετικά με την ανάπτυξη των συστημάτων αυτών. Στους πολέμους από αέρος, πολλά αυτόνομα συστήματα βρίσκονται ήδη σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. 

Το ναυτικό των ΗΠΑ προσγείωσε ένα αυτόνομο drone, που δημιούργησε η Northrop Grumman, σε ένα αεροπλανοφόρο το 2013. Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο να εξελιχθεί σε ένα αυτόνομο μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιθέσεων, αλλά έχει καθυστερήσει επειδή το Πεντάγωνο εξετάζει τι ρόλους θα έπρεπε εκτελέσει. 

Ομοίως, η βρετανική BAE Systems έχει αναπτύξει ένα μη επανδρωμένο όχημα μάχης που ονομάστηκε Taranis, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να πετάει και να επιλέγει στόχους αυτόνομα.

ft.com


Τεχνητή Νοημοσύνη: Ίσως το χειρότερο λάθος της ιστορίας, του Στίβεν Χόκινγκ

Καλώς τα μας!(Και περαστικά δεν θα 'ναι πάντως) Ο εφιάλτης της τεχνητής (και δη "αυτοεξελισσόμενης - με γεωμετρική πρόοδο υποθέτω") νοημοσύνης είναι ήδη εδώ...Ρομποτικό μυαλό αποκτά δεξιότητες σερφάροντας στο διαδίκτυο...και εγεννήθη Matrix?

Τεχνητή Νοημοσύνη: Το τεστ του... Alan Turing

Η κυριαρχία των μηχανών: Τεχνητή νοημοσύνη και το τέλος της ανθρώπινης κυριαρχίας

Η τεχνητή νοημοσύνη «το μεγαλύτερο γεγονός, ίσως όμως το τελευταίο»

“Η Τεχνητή Νοημοσύνη δυνητικά πιο επικίνδυνη από τα πυρηνικά”

Υπολογιστής ξεγέλασε τους ανακριτές του και τους έκανε να πιστέψουν πως είναι 13χρονο αγόρι (η "τεχνητή νοημοσύνη" είναι ήδη εδώ;)


Η άνοδος των ρομπότ: Η τεχνητή νοημοσύνη νέα απειλή για την ανθρωπότητα


Οι εκατόμβες νεκρών (αστυνομικοί και πολίτες) της μεταβατικής περιόδου ενόψη του "υπερ-robo-εγκληματία του μέλλοντος" (πως λέμε "υπερ-στρατιώτης του μέλλοντος";ε, το αντίστοιχό του)...