Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Οι άνθρωποι επιδιώκουν να βολευτούν. Μόνο όμως όσο είναι ξεβολεμένοι υπάρχει ελπίδα γι' αυτούς" (Ralph Waldo Emerson). Όσο για τις δικαιολογίες πως δεν υπάρχει κανένας αξιόλογος "Σχεδιασμός" για να ακολουθήσει κανείς,δεν είναι αυτό το "πρωτεύον"...Ακόμη κι αν υπήρχε, ιδού τι έλεγε ένας Αρχιστράτηγος (Von Moltke) περί τούτου: "Ένα σχέδιο μάχης έχει διάρκεια ζωής όσο τα πρώτα λεπτά της μάχης..." Πράγμα που σημαίνει: Τόσο πριν όσο και μετά το «Σημείο 0 της Σύγκρουσης» είναι θέμα "Ψυχής", Αποφασιστικότητας, προετοιμασίας, ικανότητας προσαρμογής...Όσο όμως οι "βολεμένοι" είναι "απίστευτα πολλοί", "ισχυροί" και "αδίστακτοι" και όσο η Φτωχολογιά είναι ένα τσούρμο "ΔΕΙΛΟΙ", κανένα Φονικό Καθεστώς δεν κινδυνεύει...κι αυτό το "ΞΕΡΟΥΝ"..."

Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015

Πώς βγήκε η φράση «θα σου πιω το αίμα»


Οι αρχαίες δοξασίες από τις οποίες προέρχεται η γνωστή έκφραση

Ως έκφραση αγανάκτησης ή απειλής για τιμωρία χρησιμοποιείται η γνωστή σε όλους πρόταση «θα σου πιω το αίμα».

Ο ποιητής Θέογνις αναφέρει αντίστοιχη έκφραση της εποχής του: 

«...των είη μέλαν αίμα πιείν». 

Η έκφραση προέρχεται από τις αρχαία δοξασία ότι η ψυχή βγαίνει με τη τελευταία σταγόνα αίματος από κάποιο θύμα και αν την αφήσει ο θύτης θα τον κυνηγάει σε όλη του τη ζωή. 

Έτσι, έπρεπε να αφαιρέσουν με κάποιο τρόπο την εκδικητική Ερινύα που ξεπηδούσε από το νεκρό σώμα. 

Γι’ αυτό και τα ακρωτηρίαζαν. Χωρίς χέρια δεν θα μπορούσαν να κρατήσουν δόρυ ή σπαθί.

Αν όμως η ψυχή του έμενε παρόλα αυτά ελεύθερη πάντα θα ενοχλούσε το φονιά. 

Γι’ αυτό πιστεύοντας πως το αίμα ήταν η έδρα της ψυχής, το έπιναν. 

Είναι λοιπόν δικαιολογημένες έτσι και οι άλλες μεταγενέστερες εκφράσεις όπως «θα σου φάω το μάτι», «θα σου φάω το συκώτι» κτλ.

Κατάλοιπο των παλιών αυτών εθίμων είναι και αυτό που πιστεύουν σε πολλά μέρη, ότι δηλαδή ο φονιάς, για να μπορέσει να απομακρυνθεί από τον τόπο του εγκλήματος, πρέπει να σκουπίσει μια ή τρεις φορές το φονικό όργανο από το αίμα. 

Αλλιώς το αίμα τον κρατά εκεί αιχμάλωτο.