«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015

Πρόγραμμα Super Soldier: Αλεξίσφαιρο ανθρώπινο δέρμα από ιστό αράχνης


Είναι πραγματικότητα: ανθρώπινο δέρμα που δεν το διαπερνούν οι σφαίρες

Τελικά οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπου οι υπεράνθρωποι δέχονται βροχή από σφαίρες και εκείνοι ζουν κανονικά αφού οι σφαίρες δεν τρυπούν το σώμα τους, γίνονται πραγματικότητα. 

Ερευνητές δημιούργησαν ένα γενετικά τροποποιημένο ανθρώπινο δέρμα, που είναι αλεξίσφαιρο και οι σφαίρες δεν μπορούν να το διαπεράσουν...
Το τεχνητό δέρμα αποτελείται από φυσικό ανθρώπινο δέρμα “ανακατεμένο” με γάλα από μεταλλαγμένες κατσίκες. Οι μεταλλαγμένες κατσίκες παράγουν την ίδια πρωτεΐνη που περιέχεται στο σούπερ-ανθεκτικό μετάξι του ιστού της αράχνης, το οποίο είναι 4 φορές πιο ισχυρό από το υλικό κέβλαρ.

Το μεταλλαγμένο μετάξι στη συνέχεια επιστρώνεται με βιοτεχνολογικά παραγόμενο ανθρώπινο δέρμα που έχει καλλιεργηθεί στο εργαστήριο και το τελικό προϊόν, έχει τη δυνατότητα να σταματήσει μια σφαίρα. Σε αυτή τη φάση τουλάχιστον εκείνες τις σφαίρες που δεν κινούνται με τη μέγιστη ταχύτητα τους.Η Ολλάνδή ερευνήτρια Τζαλίκα Εσαίντι, δήλωσε ότι ο τελικό στόχος είναι: “να καταστεί εφικτή η εισαγωγή των κατάλληλων “αλεξίσφαιρων” γονιδίων σε ένα άνθρωπο ώστε να μπορεί το ανθρώπινο δέρμα να σταματά τις σφαίρες. 

Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μέσω της κερατίνης, της πρωτεΐνης που προσδίδει στο ανθρώπινο δέρμα την όποια σκληρότητα του.”

Μέχρι πάντως να επιτευχθεί αυτός ο στόχος των επιστημόνων, και να κυκλοφορούν πραγματικά υπεράνθρωποι άτρωτοι στις σφαίρες, στα εργαστήρια καλλιεργούνται ανθρώπινα δερματικά κύτταρα, μαζί με το υπέρ – ανθεκτικό υλικό άλλων οργανισμών, έτσι ώστε το μεταλλαγμένο δέρμα να μπορεί να “φορεθεί” πάνω από το κανονικό δέρμα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η όλη διαδικασία θα διαρκεί τουλάχιστον 5 εβδομάδες, αλλά ακόμη έχουμε καιρό...


..................................

2ο άρθρο - Ναυτεμπορική

Αλεξίσφαιρο δέρμα από ιστό αράχνης


Jalila essaidi

H Τζαλίλα Εσαΐνιτι συνεργάστηκε με τον μοριακό βιολόγο Αμπντοελουαχέμπ Ελ Γκαλμπζουρί του LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) για την παραγωγή του τεχνητού δέρματος, το οποίο είναι τρεις φορές δυνατότερο από το Κέβλαρ και μπορεί να σταματήσει μία σφαίρα η οποία πετά στο 50% της κανονικής της ταχύτητας.

Προγράμματα που αποσκοπούν στην ανάπτυξη προηγμένων εξωσκελετών τύπου «Iron Man» για χρήση από στρατιώτες και εργαζομένους στη βιομηχανία υπάρχουν εδώ και καιρό, με χαρακτηριστικό το πρόγραμμα «TALOS»

Ωστόσο, μία ολλανδή καλλιτέχνις επέλεξε να κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση, βγαλμένη απευθείας μέσα από «κυβερνοπάνκ» ιστορίες και μυθιστορήματα του Ουίλιαμ Γκίμπσον: την ανάπτυξη ενός αλεξίσφαιρου δέρματος για ανθρώπους.JALILA ESSAIDI


JALILA ESSAIDI
Σε συνέντευξή της στο Reuters η Τζαλίλα Εσαΐντι αναφέρει ότι η ιδέα της ήρθε το 2001 όταν διάβασε ένα άρθρο για διαγονιδιακές κατσίκες, το γάλα των οποίων περιείχε ιστό αράχνης, με σκοπό την παραγωγή του σε μεγάλες ποσότητες για τη δημιουργία αλεξίσφαιρων γιλέκων. 

«Και σκέφτηκα, γιατί να δημιουργήσουμε ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο και όχι έναν αλεξίσφαιρο άνθρωπο;» σημειώνει.

Το εγχείρημα ξεκίνησε ως καλλιτεχνικό project, ωστόσο η Εσαΐνιτι συνεργάστηκε με τον μοριακό βιολόγο Αμπντοελουαχέμπ Ελ Γκαλμπζουρί του LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) για την παραγωγή του τεχνητού δέρματος, το οποίο είναι τρεις φορές δυνατότερο από το Κέβλαρ και μπορεί να σταματήσει μία σφαίρα η οποία πετά στο 50% της κανονικής της ταχύτητας. 

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Ελ Γκαλμπζουρί, στο πείραμα «το δέρμα είχε μόνο τέσσερα στρώματα ιστού…οπότε πιστεύουμε ότι αν φτιάξουμε ένα μοντέλο δέρματος με 33 στρώματα, θα μπορούμε σίγουρα να σταματήσουμε μια σφαίρα».


JALILA ESSAIDI
Το όνομα του προγράμματος είναι 2.6g 329m/s (στάνταρ επίδοσης για αλεξίσφαιρα γιλέκα). Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του project, «ο ιστός αράχνης είναι πολύ ισχυρότερος σχετικά από το ατσάλι, και μπορεί να παραχθεί από ανθρώπινο πλάσμα…εάν το ανθρώπινο δέρμα μπορούσε να τον παράξει, τότε θα ήταν προστατευμένο από σφαίρες;».

Στο πλαίσιό του, η Εσαΐντι επιθυμεί να «εξερευνήσει τα κοινωνικά, πολιτικά, ηθικά και πολιτιστικά ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια σε έναν κόσμο με πρόσβαση στις νέες βιοτεχνολογίες». 

Τέτοια θέματα προκύπτουν, όπως σημειώνεται, στη βάση της αρχαίας ανθρώπινης επιθυμίας να είναι κάποιος άτρωτος. 

«Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Αχιλλέας ήταν άτρωτος παντού εκτός από τη φτέρνα του. Μήπως στο κοντινό μέλλον, χάρη στη βιοτεχνολογία, δεν θα απαιτείται να είμαστε απόγονοι θεών για να έχουμε τέτοια χαρακτηριστικά;».