Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Οι άνθρωποι επιδιώκουν να βολευτούν. Μόνο όμως όσο είναι ξεβολεμένοι υπάρχει ελπίδα γι' αυτούς" (Ralph Waldo Emerson). Όσο για τις δικαιολογίες πως δεν υπάρχει κανένας αξιόλογος "Σχεδιασμός" για να ακολουθήσει κανείς,δεν είναι αυτό το "πρωτεύον"...Ακόμη κι αν υπήρχε, ιδού τι έλεγε ένας Αρχιστράτηγος (Von Moltke) περί τούτου: "Ένα σχέδιο μάχης έχει διάρκεια ζωής όσο τα πρώτα λεπτά της μάχης..." Πράγμα που σημαίνει: Τόσο πριν όσο και μετά το «Σημείο 0 της Σύγκρουσης» είναι θέμα "Ψυχής", Αποφασιστικότητας, προετοιμασίας, ικανότητας προσαρμογής...Όσο όμως οι "βολεμένοι" είναι "απίστευτα πολλοί", "ισχυροί" και "αδίστακτοι" και όσο η Φτωχολογιά είναι ένα τσούρμο "ΔΕΙΛΟΙ", κανένα Φονικό Καθεστώς δεν κινδυνεύει...κι αυτό το "ΞΕΡΟΥΝ"..."

Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2015

ΚΑΘΕΤΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ...το αστικό αγροτικό μοντέλο του μέλλοντος...


Η κάθετη καλλιέργεια είναι μια σύγχρονη έννοια καλλιέργειας που περιλαμβάνει την ανάπτυξη των βασικών προιόντων στους φιλικούς προς το περιβάλλον χώρους που διαμορφώνονται ανάλογα στα κέντρα των πόλεων. Η έννοια επιτρέπει στους αγρότες να παράγουν τρόφιμα στα ενισχυμένα αστικά κέντρα. 


Λαμβάνοντας υπόψη το ύψος αυτών ’των αγροκτημάτων’ αναφέρονται συχνά ως Farmscrapers ή Skyfarms.

Παραδείγματος χάριν – ένα κάθετο αγρόκτημα θα μπορούσε να είναι ένα κτήριο γυαλιού 30 ορόφων που εξοπλίστηκε με τη σύγχρονα ηλιακή δύναμη και τα συστήματα άρδευσης στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης όπως η Νέα Υόρκη.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι στο μέλλον τα κάθετα αγροκτήματα, οι συγκομιδές ανάπτυξης και και το ζωικό κεφάλαιο στέγασης, θα γίνουν ζωτικής σημασίας για την ικανοποίηση των αναγκών σε τρόφιμα ενός συνεχώς αναπτυσσόμενου πληθυσμού.

Οι υποστηρικτές της έννοιας επιδικνείουν επίσης τα περιβαλλοντικά οφέλη δεδομένου ότι τα τρόφιμα θα παράγονται πιο κοντά στην ζήτηση και θα περιορίσει έτσι τις δαπάνες και τη ρύπανση που προκαλούνται με τη μεταφορά των τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, πως δημιουργούνται οι κάθετες καλλιέργειες:


https://alithinapsemata.wordpress.com

............................................

Επαναστατικές κάθετες φάρμες στην Κίνα!
Ευαγγελία Αναστασάκη
Λόγω της ταχείας αστικής επέκτασης της Κίνας δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων εξαφανίζονται. 

Αν και η χώρα έχει τη μεγαλύτερη γεωργική παραγωγή και προμηθεύει πάνω από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, μόνο το 10% του συνόλου της γης της Κίνας είναι καλλιεργήσιμο. 

Αυτό ήταν και το κίνητρο για τη δημιουργία κάθετων καλλιεργειών προκειμένου να εξοικονομηθεί χώρος για την οικιστική ανάπτυξη αλλά και να μη μειωθούν οι καλλιέργειες στη χώρα.Ο λόγος για τις κάθετες φάρμες πιυ δημιουργούνται στην Κίνα που δεν είναι τίποτα άλλο από δομές εν είδει θερμοκηπίων που αναπτύσσονται σε ύψος και προσφέρουν την ίδια δυνατότητα καλλιεργειών όπως και στο έδαφος. 

 Κατασκευασμένες από ελαφρύ αλλά και υψηλής αντοχής υλικά, με έμφαση στη χρηστικότητα, οι δομές αναπτύσσονται σε ορόφους ενώ υπάρχει η δυνατότητα στον κόσμο να δει από κοντά τις καλλιέργειες αλλά και να θαυμάσει την εντυπωσιακή θέα. 

Ο γενικός στόχος του έργου είναι να δημιουργηθεί επιπλέον “έδαφος” για καλλιέργεια αλλά και οι δομές αυτές να γίνουν πόλος έλξης για τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο.